Nico Hartikaisen kommentti: 14-vuotiaana tehty ”virhe” maksoi Elias Olkkoselle jälkikäteen satoja tuhansia euroja ja unelman - Esports - Ilta-Sanomat

Kommentti: 14-vuotiaana tehty ”virhe” maksoi Elias Olkkoselle satoja tuhansia euroja ja unelman

Elias Olkkonen vei kiistellyn pelikieltonsa oikeuteen asti, mutta käteen jäi vain murskattu unelma ja yli 78 000 euron asianajokulut. Kaikki vain sen takia, mitä tapahtui hänen ollessaan 14-vuotias, kirjoittaa Ilta-Sanomien esports-toimittaja Nico Hartikainen.

Elias ”Jamppi” Olkkosen, 19, ura Counter-Strikessä päättyi ainakin toistaiseksi kaikkea muuta kuin toivotusti.

31.1. 11:58

19-vuotias Counter-Strike-lupaus Elias ”Jamppi” Olkkonen ilmoitti tiistaina vaihtavansa kilpailevaan Valorant-räiskintäpeliin. Hän vaihtoi peliä, koska ei voi kilpailla CS:n suurimmissa turnauksissa eli majoreissa.

Asiasta on päättänyt CS-julkaisija Valve. Yhtiö antoi Olkkoselle elinikäisen pelikiellon, koska tämän ostamalla tunnuksella on huijattu pelaajan ollessa 14-vuotias.

Valven mukaan Steam-pelitunnus oli huijaushetkellä Olkkosen hallinnassa. Pelaaja on kiistänyt tämän ja sanonut myyneensä tilin ystävälleen. Olkkosen mukaan pelikielto on aiheeton. Asian hän vei käräjäoikeuteen asti.

Olkkosen ”virhe” oli joko itse huijaaminen tai käyttäjätilin luovuttaminen kaverille. Kummassakin tapauksessa ”virhe” kävi kalliiksi, sillä hän ei varmastikaan 14-vuotiaana ollut tietoinen peli-iltansa tekojen seurauksista.

Elinikäinen pelikielto alaikäisenä tapahtuneesta asiasta on käsittämätön ajatus. Sanat kuten ”oikeusmurha”, ”ylilyönti” ja ”epäoikeudenmukainen” ovat toistuneet alusta asti keskusteluissa alusta asti.

Olkkosen pelikielto paljastui syksyllä 2019, kun OG-joukkue oli tarjonnut pelaajalle sopimusta. Olkkonen olisi saanut pelkästään palkkaa OG:lta 264 000 euroa parissa vuodessa.

Siihen päälle olisivat tulleet lisäksi vielä palkintorahat, jotka nousevat helposti vuositasolla kuusinumeroisiksi. Suuria summia kenelle tahansa alle 20-vuotiaalle.

Olkkonen aloitti Valorantin pelaamisen tammikuun alussa. Hän on lyhyessä ajassa kehittynyt valtavasti, joten hänen uskotaan olevan nopeasti kuuma nimi pelaajia etsivissä huippujoukkueissa.

Pelikielto oli kuitenkin OG:lle liikaa, joten neuvottelut päättyivät. Olkkonen löysi puoli vuotta myöhemmin paikan ENCEstä, joka ei tilanteen takia varmasti tarjonnut OG:n kaltaista rahakasta huippusopimusta. Vuodenvaihteessa Olkkonen jäi ilman pelipaikkaa uudelleenrakennetussa ENCEssä.

Olkkonen on taistellut pelikieltoaan vastaan oikeudessa asti. Käräjäoikeus hylkäsi kanteen, mutta valitus on hovioikeuden pöydällä odottamassa päätöstä. Maksettavaa oli tullut 11. marraskuuta mennessä yhteensä 78 000 euron edestä sekä omina että Valven asianajokuluina.

14-vuotiaana tehdyn ”virheen” takia Olkkonen on menettänyt suoraan satoja tuhansia sekä mahdollisuuden luoda huippu-uraa rakastamassaan pelissä.

Olkkonen, hänen isänsä ja lakimies ovat rummuttaneet samaa viestiä oikeustaistelun alusta asti: Rahalla ei ole väliä, jos epäreilu pelikielto saadaan purettua. Sitä ei ole kuitenkaan tapahtumassa kovasta yrityksestä huolimatta.

Olkkosella oli kaikki mahdollisuudet kasvaa tulevaisuuden supertähdeksi. CS oli yksi hänen elämänsä tärkeimmistä asioista. Siinä kilpaileminen maailman parhaiden kanssa samalla viivalla oli unelma, jonka Valve murskasi tylysti ilman järjen hiventä.

Olkkonen voi onnekseen tavoitella tähtiä kilpailevassa pelissä, Valorantissa, jossa on paljon samaa kuin CS:ssä. Olkkosen uskotaan menestyvän myös uudessa pelissä, jonka tarina on vasta aluillaan.

Elias ”Jamppi” Olkkonen pääsi hetkeksi pelaamaan maailman parhaita vastaan osana ENCEä. Joukkueen tai Olkkosen tilanne ei ollut kuitenkaan paras mahdollinen, joten suoritukset jäivät monien odotuksista.

Valven linjaus antaa Olkkoselle elinikäinen pelikielto tapahtuneesta, joka ei edes liity kilpailutilanteeseen, on viimeisimpien päätösten osalta taas entistä kyseenalaisempi.

Yhtiö ilmoitti torstaina blogissa antavansa viime syksynä ohjelmistovirheen avulla ammattilaisotteluissa huijanneille CS-valmentajille osallistumiskiellon majoriin. Kielto koskee 1–5 arvoturnausta tai on pahimmassa tapauksessa elinikäinen.

Yhteensä 37 valmentajaa jäi kiinni ohjelmistovirheen väärinkäytöstä. Osa joutuu olemaan sivussa majoreista noin 1–2 vuotta, vajaa kolmannes lopun elämäänsä. Pääosa huijareista selviää siis vähemmällä kuin Olkkonen.

Surullista, mutta Valven mielestä oikeudenmukaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?