Videopelin aseesta maksettiin 123 000 euroa – myyjä kertoo, miksi joku maksoi siitä niin paljon

Ilta-Sanomat tavoitti ennätyshintaan myydyn CS-skinin myyjän, joka paljasti ostaneensa sen alun perin 3000 dollarilla.

Kuvassa oleva AK-47-ase myytiin ennätyshintaan. Asetta koristaa Case Hardened -maalipinnan harvinainen, erittäin sininen kuvio. Aseessa on myös neljä kallista Titan-tarraa ja tappojen määrän laskeva StatTrak-ominaisuus.

20.1.2021 10:16

Counter-Strike: Global Offensive -videopelin skini, eli ase ja sen ulkoasu, on myyty 150 000 dollarilla (noin 123 000 euroa), kertoo pitkään CS-skinikauppaa tehnyt roflm0nster-niminen Twitter-käyttäjä.

Myyty skini oli AK-47:n Case Hardened. Suomeksi skinin nimi on hiiletyskarkaistu. Myyty yksilö oli huomattavasti normaalia sinisempi ja puhtaampi. Tällaiset erityisen siniset skinit ovat keräilijöiden mieleen, joka voi nostaa hintaa helposti jopa tuhansilla.

Skinin maalipinnan kunto oli toiseksi paras – vähän käytetty, minimal wear. Aseesta löytyi myös tappojen määrän kirjaava StatTrak-ominaisuus ja neljä Titan-joukkueen hologrammitarraa Katowice 2014 -turnauksesta.

Kyseisen turnaukset tarrat ovat arvokkaita ja harvinaisia. Titan-versioista maksetaan esimerkiksi noin 20 000 euroa kappaleelta – myydyn skinin kaltaisessa keräilijäkohteessa niiden arvo on vielä suurempi.

Aseskineillä ei saa minkäänlaista etua pelissä. Ne vaikuttavat vain ja ainoastaan aseen ulkonäköön.

Ilta-Sanomat tavoitti skinin ystävänsä puolesta kaupanneen ROFL-nimimerkkiä käyttävän henkilön, joka kertoi tarkemmin skineistä, kauppahinnasta ja CS-skinien markkinoista yleisesti.

CS-skinejä on nykyisin satoja erilaisia, mutta eniten kauppaa käydään ase-, hanska- ja puukkoskineillä. Pääasiassa hinnat liikkuvat muutamista euroista aina useisiin tuhansiin, mutta harvinaisimmista skineistä maksetaan reilusti enemmän.

Skinit on jaettu viiteen kuntoluokkaan, jotka ovat järjestyksessä huonoimmasta parhaimpaan: reissussa rähjääntynyt, aikansa elänyt, kentällä kokeiltu, vähän käytetty ja suoraan tehtaalta.

Pelkkä kuntoluokitus ei kuitenkaan kerro kaikkea. Skineillä on nimittäin tarkempi kunnon paljastava numeroluokitus, jota ei näe, jos ei osaa etsiä oikeita työkaluja. Aseen luomisen yhteydessä sille asetetaan myös kuvio, skiniasiantuntijoiden keskuudessa puhutaan patternista, joka arvotaan sattumanvaraisesti 999:n eri vaihtoehdon joukosta.

ROFL kertoo myydyn AK-47 | Case Hardened -skinin olleen kuvioltaan numerosarjaa 661. Tismalleen samanlaisia skinejä on olemassa vain neljä, joten kyseessä oli huippuharvinainen kohde.

– Keräilijät tykkäävät sinisistä helmistä ja tämä oli todellinen valioyksilö, hän kommentoi IS:lle.

Asiantuntijan mukaan myyty skini on kuin Hermesin Birkin-käsilaukku: Sellaisen näkeminen kadulla – tai tässä tapauksessa skinin näkeminen peliserverillä – kertoo tietylle kohderyhmälle paljon omistajasta.

Loppupeleissä laukku on kuitenkin laukku ja skini vain aseen maalipinta. Mutta tietäjät tietävät, että kyse on oikeasti jostain aivan muusta.

CS:GOta pelataan Steam-sovelluksen kautta, jota kautta skinejä voi myydä sovelluksen kauppapaikalla. Käyttäjät voivat myös vaihtaa skinejä keskenään. Kauppapaikan myyntihinnat on rajattu muutamaan tuhanteen, joten rahat siirretään ulkopuolisilla sivustoilla, pankkisiirrolla tai PayPalilla.

Keräilijöiden keskuudessa piirit ovat pienet, joten lähes kaikki tuntevat toisensa. Luottamus on kova, kun kymmenien tuhansien eurojen tilisiirtoja tehdään virtuaaliesineistä, joiden takaisin saaminen huijarin osuessa kohdalle on käytännössä mahdotonta. ROFL kertoo toimineensa välikätenä monessa isossa kaupassa, jossa summat ovat olleet jopa kuusi numeroisia.

Palataan myytyyn AK-skiniin. ROFL kertoi myyneensä sen ystävänsä puolesta monen muun arvoskinin ohella. Ostaja löytyi parissa päivässä.

Mutta miten hurjat rahat tehnyt omistaja oli hankkinut skinin? Ostamalla sen ROFLilta, joka hankki sen aikoinaan 3000 dollarilla. Ystävälle myydessään Twitter-käyttäjä teki hyvät rahat, mutta jättipotti meni kaverille.

– Myin sen kaverilleni 32 000 dollarilla pari vuotta sitten. RIP minä, hän kommentoi viitaten nykyiseen kauppahintaan.

Roflmonster kertoo lopettaneensa CS-skinien vaihtamisen ja myymisen omalta osaltaan. Hän kertoo CS-skiniskenen kasvaneen viime vuosina hurjasti erityisesti rahan osalta. Kiinalaiset keräilijät ovat nostaneet hintoja esimerkiksi.

– Kuinka paljon tein rahaa lopettaessani skinikaupat? Olen pahoillani, mutta en ota riskiä satunnaisen verotarkastuksen takia, jotta saisin hieman clouttia [nostetta] Suomessa, hän viestittää IS:lle kohteliaasti.

Korjattu 22.1. kello 14.33: Jutussa sanottiin huonoimman skinikunnon olevan reissussa rähjääntynyt, kun todellisuudessa se on aikansa elänyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?