NHL-pelin tähti Arttu ”Artuzio” Mustila on vuoden esports-pelaaja – kovimpia nimiä ei edes huomioitu - Esports - Ilta-Sanomat

NHL-pelin tähti Arttu Mustila on vuoden esports-pelaaja – Suomen kansainväliset tähdet suljettiin ulkopuolelle

23-vuotias NHL-pelin huippunimi Arttu ”Artuzio” Mustila pelasi uransa parhaan vuoden voittaen eLiigan lisäksi SM- ja EM-kultaa.

Arttu Mustila (vasemmalla) juhli joulukuussa ensimmäistä kertaa järjestetyn eLiigan voittoa. Hän edusti sarjassa Tapparaa yhdessä änärilegenda Erik ”EKI” Tammenpään kanssa.­

14.1. 13:22

Urheilutoimittajain Liitto paljasti keskiviikkona eri lajien parhaat urheilijat vuodelta 2020. Listalla oli ensimmäistä kertaa mukana myös esports.

Vuoden kilpapelaaja oli urheilutoimittajien mielestä NHL-jääkiekkopelin huippunimi Arttu ”Artuzio” Mustila. Hän voitti viime vuonna SM- ja EM-kultaa sekä vei ensimmäistä kertaa pelatun eLiigan, jossa hän kilpaili yhdessä Erik ”EKI” Tammenpään kanssa edustaen Tapparaa.

Urheilutoimittajat huomioivat esports-valinnan osalta ainoastaan urheilupelien pelaajat. Asiasta ilmoitettiin kesällä ja sitä perusteltiin kansainvälisen urheilutoimittajien liiton (AIPS) linjauksilla.

Linjauksen johdosta esimerkiksi Counter-Strike-tähti Aleksi ”Aleksib” Virolainen, StarCraft II -huippunimi Joona ”Serral” Sotala ja Dota 2:n supertähti Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen eivät voineet tulla valituksi vuoden pelaajaksi.

Monet kummastelivat jo kesällä urheilutoimittajien linjausta, koska urheilupelit ovat monilta osin huomattavasti vähemmän suosittuja tai arvostetumpia kuin monen muun lajityypin kilpapelit.

Kesällä asiaan otti kantaa muun muassa Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL ry), jonka silloinen puheenjohtaja Joonas Kapiainen kommentoi tapausta kirjoittamalla blogin.

Kapiainen ihmetteli blogissa kansainvälisen urheilutoimittajan liiton linjausta ja pohti, miten eri pelien kohdalla vedetään rajat peligenren osalta. Hän myös muistutti, että Urpalaisen ja Sotalan kaltaiset nimet ovat olleet Linnan juhlissa, mutta heitä ei hyväksytä pelinsä takia urheilutoimittajain liiton äänestykseen.

– Ovatko esimerkiksi taistelupelit mukaan otettavia, sillä taistelulajit lasketaan ymmärtääkseni urheilun kirjoon? Entäpä Rocket League, jossa autoilla yritetään saada palloa maaliin. Kysehän on jalkapallosta, joka sotketaan autourheiluun. Entä tanssipelaaminen? Rytmipelit, joissa fyysinen liike esittää pääosaa, mutta ei niillä ole oikeastaan mitään tekemistä urheilupelien kanssa, Kapiainen kysyi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?