27-vuotias änärimestari Hannes ”Hansulinho” Kettunen paiskii töitä elintasonsa eteen – NHL-voitot eivät riittäneet isoimman unelman toteuttamiseen - Esports - Ilta-Sanomat

Vastarakennettu hirsitalo, kaksi autoa pihassa – 27-vuotias änärimestari Hannes kertoo, mistä sai rahat unelmansa toteuttamiseen

Suomen menestyneimpiin NHL-pelin ammattilaisiin lukeutuvan Hannes ”Hansulinho” Kettusen unelma omasta talosta kävi toteen vasta, kun hän sai työpaikan eskarista.

Hannes Kettunen eli ”Hansulinho” on Suomen menestyneimpiä NHL-pelin pelaajia.­

7.1. 12:00

Kello 15.30 puhelin tuuttaa yhdelle Suomen NHL-pelin kärkinimistä, Hannes ”Hansulinho” Kettuselle, 27.

– Tässä on vielä viimeiset minuutit, pelataan futista, Kettunen vastaa hengästyneenä.

Piha on täynnä esikoululaisia, jalkapallopeli päättymässä. Kettunen paiskii täysipäiväistä viikkoa eskarissa henkilökohtaisena avustajana, mikä on miehen ensimmäinen kokopäivätyö.

Uusi puhelu, 15.40. Kettunen on autossa, matkalla uuteen kotiinsa, vastasahatulta hirreltä tuoksuvaan paritaloonsa Vantaan Martinlaaksoon.

– Äitini suunnitteli ja porukat rakennutti sen. He muuttivat siihen seinänaapureiksi, Kettunen naurahtaa.

Instagramissa, elokuun 18. päivänä, Kettunen poseerasi vaimonsa Saran kanssa kauppakirja kädessä. Muste oli hädin tuskin ehtinyt kuivua.

Sara ja Hannes Kettunen poseeraavat allekirjoitetun kauppakirjan kanssa elokuussa 2020.­

– Käytä jotain tuoreempaa kuvaa, olen aika pullavan näköinen siinä kuvassa, Kettunen naurahtaa ja kertoo karistaneensa ylimääräisiä kiloja pois syksyn aikana.

Kettusen elämässä on tapahtunut paljon viimeisten vuosien aikana. Vaimo, talo, pari Opelia pihassa, kokopäivätyö. Seinänaapurissa odotetaan kovasti jo perheenlisäystä.

Toista se oli vielä hetki sitten. Silloin elettiin monen nuoren miehen unelmaa, tehtiin osa-aikatöitä ja voitettiin loput rahat änäriä pelaamalla. Kettunen pyörähti jopa Las Vegasissa, MM-turnauksessa vuonna 2013. Sieltä mukaan tarttui viitisen tuhatta euroa ja muisto karvaasta tappiosta.

– Voittosumma meni varmaan johonkin vuokranmaksuun ja muihin asioihin.

Tie vuoden 2013 MM-finaaliin näytti lupaavalta ja useamman kymmenen tuhannen euron palkinto häämötti horisontissa. Kunnes vastustaja tasoitti alivoimalla ja vei voiton jatkoajalla.

– Siellä oli niin dramaattinen loppu, että se kaivelee varmaan vielä seuraavat kymmenen vuotta, Kettunen muisteli IS:n haastattelussa vuonna 2017.

Sen jälkeen, vuosien varrelle on jo kertynyt monia muita menetettyjä tilaisuuksia.

– Sitä [MM-turnausta] palaan välillä miettimään, mutta nyt se ei enää harmita.

Hannes Kettunen Las Vegasissa NHL:n MM-turnauksessa vuonna 2013.­

Kettunen änäriturnauksessa, Las Vegasissa.­

Vuosien varrella Kettunen on pyöritellyt ohjaimen tateilla itselleen useita SM-kultamitaleita ja lukuisia muita turnausvoittoja.

Vaikka Kettunen on yksi Suomen parhaimmista änäripelaajista, palkintorahoista ja muista tuloista koostuva vuositulo on ollut erittäin epäsäännöllistä. Vuositulo riippuu pitkälti vastaan tulevista tapahtumista ja pärjäämisestä turnauksista.

– Sanoisin, että vuositulot vaihtelevat alle tonnista muutamaan tuhanteen euroon.

– Pelkät NHL-tulot saattaisivat riittää elämiseen, mutta kyllä sitä haluaa elää vähän paremmin, Kettunen pohtii tavoitteitaan.

Takaraivossa kolkutteli pitkään unelma omasta asunnosta.

– Kun maksoin vuokraa, mietin aina, että se menee jonkun muun pussiin. On se paljon siistimpää maksaa asumisesta itselleen. Jossain vaiheessa siitä saa aika kivasti takaisin.

Kokopäivätyö eskarissa sinetöi Kettusen haaveet asunnosta ja pankki myönsi parille lainaa taloon.

Hannes Kettusen unelma ikiomasta kodista tuli toteen hiljattain. Kettusen äiti suunnitteli ja porukat rakennutti hirsisen paritalon Martinlaaksoon.­

Kilpapelaamista ei Kettunen ole lopettanut, ei suinkaan.

Vielä joulukuun puolivälissä hän taisteli tiensä parinsa Tuukka ”FlyerKungen” Kuhan kanssa eLiigan hopeasijalle. He edustivat Jukureita sarjassa, jonka järjestivät yhdessä Telia ja Liiga.

– En uskonut itsekään, että noin pitkälle pääsisi.

– Kai se taas todisti, että vielä pärjätään, Kettunen naurahtaa.

Palo änäriin ei ole laantunut. Kun Kettunen muistelee ottelun kohokohtia, äänessä on sama innokas nuori, kuin vuosia sitten. NHL on edelleen rakas laji.

Joulukuun puolivälissä Hannes Kettunen taisteli tiensä parinsa Tuukka Kuhan kanssa eLiigan hopeasijalle.­

Nyt Kettunen puolustaa joukkueensa HAVUn kanssa mestaruutta Euroopan mestaruussarjassa, ECL 11:ssä. Joulukuussa pyörähti käyntiin turnauksen runkosarja ja tiimi aloitti vahvasti. Kokoonpano on hieman muuttunut edellisvuodesta ja normaalisti maalivahtina pelaava Kettunen verestää taitojaan vasemman laidan hyökkääjänä.

– Totta kai voitot on tärkeimpiä, mutta ei nuo omat pisteetkään ole haitanneet. Olen yllättänyt kaikkien muiden lisäksi itseni, että miten hyvin on pärjännyt.

Yhdeksi tärkeimmäksi piirteekseen pelikentillä Kettunen nimeää rauhallisuuden.

Syy kylmähermoisuuteen löytyy luultavasti miehen työpaikalta. Henkilökohtainen avustaja tekee töitä erityistä huomiota vaativien lasten kanssa.

– Ei saa suutahtaa liian helposti. Pitää yrittää pitää maltti kasassa, vähän niin kuin pelikentillä, Kettunen naurahtaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?