Tatu Partasen kommentti: ENCEn viimeisin kriisi on vain laajemman ongelman oire - Esports - Ilta-Sanomat

Kommentti: ENCEn kriisi on laajemman ongelman oire – mutta siihen on resepti

ENCE on viimeisen 1,5 vuoden aikana ollut osa useampaa draamaa, jotka ovat vain sivuoire paljon suuremmasta ja koko esportsia koskettavasta ongelmasta, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Tatu Partanen.

Esportsissa organisaatiot eivät lähtökohtaisesti ota tarpeeksi aktiivista roolia joukkueiden hallinnoinnissa, kirjoittaa Tatu Partanen.­

31.12.2020 12:12

Aleksi ”allu” Jallin vierailu HLTV Confirmed -podcastissa 14. joulukuuta vaikuttaa laittaneen ENCEn maailmankirjat taas kerran sekaisin. Jere ”sergej” Salon ulostulo Twitterissä kesken podcastin synnytti ketjureaktion, jonka seurauksena ENCEllä on enää kolme pelaajaa.

Viitteitä ongelmista ENCEn sisällä oli nähtävissä jo 1,5 vuotta takaperin. Kyseiseen aikaväliin onkin mahtunut kovalla tahdilla useita pienimuotoisia skandaaleja: Aleksi ”Aleksib” Virolaisen potkujen syiden ja toteutuksen epäselvyys, Slaava ”Twista” Räsäsen pitäminen joukkueessa analyytikkona huijaustuomionkin jälkeen, useat pelaajavaihdokset ja viimeisimpänä Jere ”sergej” Salon yllättävä ulostulo.

Kaikissa tapauksissa ongelmia pahensi yksi asia: ENCEn organisaatio ei puuttunut tai kommentoinut tilannetta tarpeeksi nopeasti eikä voimakkaasti. ENCE, joka muuten on profiloitunut hyvin hoidetuksi ja asialliseksi toimijaksi, on viimeistään nyt näyttänyt kärsivän esports-organisaatioille tutuista ongelmista.

Perinteisen urheilun maailmassa olisi käsittämätöntä, ettei joukkueen johto puuttuisi ENCEn kokoluokan ongelmiin. Jos Jalli onnistui vuoden mittaan polttamaan siltansa ainakin parin joukkuetoverin kanssa, miten organisaatiossa ei tätä huomattu?

ENCEllä on tällä hetkellä CS-joukkueessa vain kolme pelaajaa. Kuvassa CS-joukkueen tähtinimi Aleksi ”allu” Jalli (oikealla) ja valmentaja Eetu ”sAw” Saha.­

En usko, että ENCEn organisaatiosta vastaavat henkilöt olisivat kyvyttömiä tai pahantahtoisia. En myöskään usko, että vuoden aikana ongelmia ei huomattu. Enintään kyse on todennäköisesti haluttomuudesta tai liian korkeasta kynnyksestä puuttua peliin tarpeeksi aikaisin.

Esportsissa organisaatiot eivät ota tarpeeksi aktiivista roolia joukkueiden hallinnoinnissa. Pelaajilla on usein suunnattoman paljon valtaa ja organisaatio pidetään joskus tarkoituksellakin erillään pelaavasta joukkueesta.

Tällaisesta ajattelutavasta olisi viimeistään nyt hyvä päästää irti. Kaikki joukkueet voisivat ottaa reippaasti esimerkkiä Complexityn toimitusjohtajalta Jason Lakelta, joka on osoittanut olevansa valmis tekemään koviakin päätöksiä pitääkseen organisaationsa huipulla.

Mikäli organisaatio haluaa kestävää menestystä ja nimen, jonka arvo kantaa yli parin vuoden ja yhden joukkueen, tulee sen pitää huolta maineestaan. Kuten ilmoittaa julkisesti tyytymättömyytensä joukkueen suorituksiin, tehdä kovia päätöksiä koskien kokoonpanoa tai laittaa tähtipelaaja sivuun, jos tämä vaikuttaa olevan ongelmien ydin.

Toivottavasti muutoksia nähdään ENCEssä nopeasti. Tilanteen voi kenties vielä korjata, mutta suomalaisorganisaatio lähtee nyt vuoteen 2021 tilanteesta, jossa sillä on vain kolme aktiivista CS-pelaajaa, fanit eivät pidä enää sen puolia ja HLTV:n CS-maailmanlistalla sijoitus on enää 42.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?