ENCEllä karmiva vuosi: Tähti armeijaan, kapteeni kohun keskelle, toimitsijakielto, tappioputket...

ENCEn vuosi 2020 oli Counter-Strike-joukkueen osalta kaikkea muuta kuin onnistunut.

Aleksi ”allu” Jalli on ENCEn ainoa jäljellä oleva pelaaja alkuperäisestä kokoonpanosta, joka nousi maailman huippunimien joukkoon keväällä 2019.

31.12.2020 12:00

Suomen tunnetuimman Counter-Strike-joukkueen ENCEn vuoden 2020 voi tiivistää kahdella tapaa: listaamalla tulokset tai kohut, mutta lopputulos on silti sama.

Vuosi oli umpisurkea ja suuri pettymys kannattajille. Vuodesta ei jäänyt käteen yhtään isoa turnausvoittoa tai jättionnistumista. Pelien ulkopuolella sen sijaan riitti tapahtumaa ja draamaa.

Keväällä ENCE vahvisti kokoonpanoaan kohutulla superlupauksella Elias ”Jamppi” Olkkosella, joka korvasi Sami ”xseveN” Laasasen. Elokuussa uutisoitiin Laasasen vaihtaneen kilpailevaan HAVU-joukkueeseen.

Syyskuussa joukkueen valmentaja Slaava ”Twista” Räsäsen jäi yhdessä monien muiden ammattilaisvalmentajien kanssa kiinni huijaamisesta. Räsäsen huijaustapaus oli vuodelta 2017, jolloin hän valmensi iGame-joukkuetta. 15 kuukauden toimitsijakieltoon määrätty Räsänen ei saanut potkuja, kun hänelle löytyi uusi pesti analyytikkona.

Lokakuussa Jani ”Aerial” Jussila kertoi jäävänsä määrittelemättömän pituiselle sairauslomalle. ENCE reagoi tilanteeseen hankkimalla HAVUsta Joonas ”doto” Forssin ja Eetu ”sAw” Sahan, josta tuli uusi valmentaja.

Slaava ”Twista” Räsänen sai syyskuussa 15 kuukauden toimitsijakiellon huijaamisesta, joka tapahtui vuonna 2017 ennen ENCEä. Räsänen siirtyi pian rangaistuksen saannin jälkeen valmentajan paikalta analyytikoksi.

Vain kaksi viikkoa uusien hankintojen jälkeen tähtinimi Jere ”sergej” Salo ilmoitti jättäytyvänsä tauolle. Motivaatio-ongelmista kärsinyt Salo suuntaa tammikuussa armeijaan.

Kuukausi Salon yllätysilmoituksen jälkeen hän pudotti pommin, jonka seuraamuksia ENCE selvittää tälläkin hetkellä. Maanantaina 14.12. joukkueen kapteeni Aleksi ”allu” Jalli puhui ENCEn vaikeasta vuodesta suorana tehtävästä HLTV Confirmed -podcastissa. Salo kommentoi kesken ohjelman, ettei tämä ole niin vaaraton ja yksinkertainen ihminen kuin monet luulevat. Hän myös lisäsi ettei kaikkea Jallin sanomaa kannata uskoa.

Salon twiittejä kommentoivat niin ENCEn nykyiset kuin entiset pelaajat. Jalli kertoi IS:lle yllättyneensä Salon ulostulosta, jonka taustoista hän ei vielä silloin tiennyt tarkemmin. ENCE on ilmoittanut selvittävänsä tilannetta, mutta eri osapuolet ovat olleet hiljaa asiasta tapahtuneen jälkeen.

Päiviä Salon yllätyspommin jälkeen ENCE ilmoitti Jussilan seuraavan Laasasen jalanjälkiä HAVUn kokoonpanon. Joulun alla uutisoitiin Kempin siirtyvän sivuun kokoonpanosta.

Tällä hetkellä ENCEssä pelaavat Jalli, Olkkonen ja Forss. Jalli on ainoa jäljellä oleva pelaaja kevään 2019 ”Katowicen ihmeestä”.

Jere ”sergej” Salo, 18, päätti loppuvuodesta jättäytyä tauolle ja lähteä armeijaan. Joulun alla hän kirjoitti Twitteriin kommentteja, jotka nousivat CS-piireissä suureksi puheenaiheeksi.

ENCE pelasi vuoden aikana 13 turnauksessa ja yhdessä virallisessa karsinnassa. Tuloksena oli kaksi pienempää jaettua karsintaturnausvoittoa, yksi playoff-paikka ja kahdeksan jumbosijaa.

Vuosi alkoi IEM Katowice -karsinnalla, jossa ENCE jäi voiton päähän jatkopaikasta hävittyään MAD Lionsille. Ottelusta alkoi yhdeksän ottelua kestänyt tappioputki, jonka aikana joukkue jäi viimeiseksi ICE Challenge- ja DreamHack Open Anaheim -turnauksissa.

Ennen kesätaukoa joukkue jäi viimeiseksi myös ESL Pro Leaguen kevätkaudella, DreamHack Masters Springissä ja BLAST Premierin kevätfinaaleissa. Väliin mahtuivat jaetut karsintaturnausvoitot Elisa Invitationalista ja BLAST Premier Showdownista.

Tilastoja ENCEn vuodesta 2020:

  • 58 ottelua: 22 voittoa, 2 tasapeliä ja 34 häviötä

  • 130 karttaa: 58 voittoa, 2 tasapeliä ja 70 häviötä

Syyskauden ENCE aloitti komeasti, kun ESL Pro Leaguesta tuli koko vuoden ainoa playoff-paikka. ENCE voitti lohkovaiheen aikana esimerkiksi isot G2:n, Na`Vin ja Heroicin. Jatkopeleissä matka päättyi heti tappioihin Complexityä ja mousesportsia vastaan.

ESL Pro Leaguessa suomalaisjoukkue hävisi viimeiset neljä peliään. Vuoden päättyessä tappioputki on kymmenen ottelua, kun kausi päättyi kolmeen peräkkäiseen jumbosijaan.

ENCE kohtasi vuoden aikana kahdesti entisen pelinjohtajansa Aleksi ”Aleksib” Virolaisen kipparoiman OG:n. Helmikuussa OG juhli voittoa 2–0 ja syyskuussa 2–1. Molemmilla kerroilla suomenkielistä lähetystä seurasi huomattavasti enemmän katsojia kuin yleensä.

Elias ”Jamppi” Olkkonen liittyi joukkueeseen huhtikuussa. Alku oli hyvä, mutta syksyllä edes hänestä ei ollut korjaamaan joukkueen kurssia.

Vuoden 2020 alussa ENCEn sijoitus HLTV:n maailmanlistalla oli 12. Vuoden päättyessä sijoitus on vaatimaton 69.

Keväällä joukkueella oli taskussa vielä major-arvoturnauspaikka, jota on lykätty jo muutamaan otteeseen koronan takia. Lykkäysten takia perustetussa major-karsintasarjassa ENCE oli pitkään kiinni jatkopaikassa, mutta loppuvuoden muutosten takia joukkue on menettänyt kaikki pisteensä.

ENCEn tilannetta helpottaa ESL:n kanssa keväällä tehty sopimus, joka takaa paikan ESL Pro Leaguessa ja joihinkin huipputurnauksiin.

ENCEn kokoonpano kuvattuna joulukuussa 2019, jolloin joukkueen tilanne oli vielä selvästi parempi kuin nyt. Kuvassa vasemmalta katsottuna: Slaava Räsänen, Jani Jussila, Aleksi Jalli, Jere Salo, Sami Laasanen ja Miikka Kemppi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?