Jesse Linjala, 29, sanoi tyttöystävälleen ratkaisevat sanat – vuotta myöhemmin hän oli tiellä menestykseen

Jesse Linjala muutti rakkaan harrastuksensa työkseen. Hän jahtaa voittoja, asettaa kunnianhimoisia tavoitteita ja on ollut mukana tekemässä raskaita päätöksiä.


3.1.2021 12:00

29-vuotias Jesse Linjala on ollut mukana tekemässä päätöksiä, jollaisia tekevät yleensä suuripalkkaiset suomalaiset toimitusjohtajat ja yrittäjät. Hän on joutunut irtisanomaan kollegoitaan, kieltäytymään rahakkaista diileistä ja kantamaan vastuuta useiden ihmisten tulevaisuudesta.

Hän ei kuitenkaan ole suomalainen yrittäjä, saati toimitusjohtaja. Hän on Counter-Strike-videopelin ammattilainen. Kilpa-areenoilla hänet tunnetaan nimimerkillä zehN.

Kaikki alkoi Keravan pienestä biljardihallista.

8-bittisen Nintendon harmaa peliohjain löysi Linjalan hyppysiin jo taaperoikäisenä.

Perheen ensimmäinen tietokone tuli Linjaloille, kun Jesse oli ala-asteella. Se oli isoveljen, eikä sillä oikein päässyt pelaamaan, vaikka hinku oli suuri.

2000-luvun taitteessa ratkaisu Linjalan tietokoneongelmaan löytyi Keravan Kurkelasta, biljardihallista. Keravan Bilis. Siellä myytiin olutta ja salin täytti muutama biljardipöytä. Tuulahdus 90-lukua, punatiilistä lähiötä.

Biljardisalin takanurkassa oli muutama tietokone, joita sai käyttää tuntimaksua vastaan. Tietokoneille oli asennettu peli: Counter-Strike eli CS.

Linjalan ja kaverin taskurahat sujahtelivat säännöllisesti Keravan Biliksen kassaan.

Täällä Jesse Linjala otti ensiaskelia CS:n parissa. Biljardihallin nimi oli silloin Keravan Bilis. Sitten se vaihtoi nimeä ja omistajaa. Nyt se on suljettu.

Yläasteella Linjala ystävystyi Tomin kanssa. Linjala huikkasi vanhemmilleen lähtevänsä ulos, mutta säntäsi ystävänsä luokse. Tomi oli hankkinut kaverilleen toisen pc:n sadalla eurolla ja asentanut sen vaatekaappiinsa. Linjalan hiiri ja näppäimistö lepäsivät silityslaudalla ja kaverukset pelasivat CS:ää.

– Hän ei koskaan pyytänyt rahaa siitä koneesta, Linjala muistelee.

Jesse Linjala lapsuudenkotinsa pihatiellä. Linjaloille tuli ensimmäinen tietokone, kun Jesse oli ala-asteella. Se oli isoveljen. Oman tietokoneen Linjala sai vasta, kun veli muutti pois.

Kiinnostuksen kohteet vaihtuivat, ja tiet erkanivat Tomin kanssa, mutta CS jäi elämään.

Linjala opiskeli ammattikoulussa sähköasentajaksi. Koulun jälkeen hän käynnisteli tietokoneensa ja pelasi.

18-vuotiaana Linjala pääsi veljensä kautta ensimmäisen työpaikkansa ja asensi sähköjä kylmälaitteisiin – kun hän palasi töistä kotiin, siellä odotti CS.

Vuodet vierähtivät erilaisten töiden parissa. Vuoden 2016 alussa Linjala jäi työttömäksi ja työttömyystuet kilahtelivat tilille kerran kuukaudessa.

Myös silloin käynnistyi CS. Sillä kertaa vakavasti.

– Sanoin senaikaiselle tyttöystävälleni, että annan nyt kaikkeni CS:lle. Aion pelata vuoden täysillä ja katsoa, mihin rahkeet riittää.

Jesse pelasi nuorena salibandyä hallissa, joka on nykyisin airsoft-ase-areena. Kuvassa hän juttelee hallin työntekijä Filippin kanssa.

Ratkaisu kannatti ja Linjalan taidot huomattiin nopeasti. Jo vuoden lopussa hän pääsi esittelemään taitojaan ensimmäiseen oikeaan joukkueeseen. Lumipallo kierähti alamäkeen.

Nykyään Linjala elättää itsensä CS:n parissa.

Joukkueesta toiseen Linjala raivasi tiensä monien mielestä epätodennäköisiin onnistumisiin, kerta toisensa jälkeen. Marraskuussa 2019 hänen rakentamansa tiimi siirtyi ruotsalaisomistukseen. Puhutaan esports-koneistosta, yrityksestä, jolla on paljon resursseja ja keinot hyödyntää niitä.

Linjalan joukkue kantoi samaa nimeä, kuin yhtiö: Godsent. ”Jumalan lähettämät”.

Vuosi 2020 oli menestyksekäs. Joulukuussa tiimi päihitti tanskalaiset huippujoukkueet yhden turnauksen aikana. Huipputasolla pelaavat Heroic ja North sekä kolme vuotta pelikenttiä dominoinut Astralis jäivät nuolemaan näppejään.

Varsinkin joukkueen nuorelle tanskalaiselle, Asger Jensenille voitot merkitsivät paljon.

– Hän sai kutsun telkkariin, Tanskan omaan ”Ylen aamuun”, keskusteluohjelmaan, Linjala iloitsee.

– Se oli ihana nähdä, miten onnensa kukkuloilla hän oli.

Jesse Linjala syntyi Korsossa. Perhe muutti Keravalle, kun hän oli viisi vuotta vanha. Kotona hän asui hieman yli parikymppiseksi.

Linjala ja tiimikaverit avaavat jälleen uuden sivun urallaan vuonna 2021. Joukkue on siirtymässä kiinalaisomisteiseen FunPlus Phoenixiin. ”Sopimuksia viimeistellään”, kertoi FunPlus Phoenixin CS-joukkueesta vastaava GM joulukuun lopussa.

Keväällä 2020 pelipiirejä kohautti irtisanominen, kun pelinimellä Maikelele tunnettu Mikael Bill sai kenkää Godsentista. Hän oli pelannut Linjalan rinnalla yli vuoden verran.

Bill ei Linjalan mukaan panostanut tarpeeksi peliin. Linjalan mukaan harjoittelun parissa vietetyt tunnit olivat vähäisiä, ja hän valehteli niistä.

– Ei tuntunut olevan sellaista samanlaista halua menestyä, kuin muilla tiimin jäsenillä.

Irtisanominen tapahtui äänipuhelussa. Paikalla olivat organisaation omistajat, manageri, ”koutsi” ja tiimikaverit. Muutama minuutti, yllättynyt reaktio, epäuskoa, Bill poistui keskustelusta.

– Se on sellainen tilanne, missä kannattaa sanoa asiat suoraan niin kuin ne on. Ei kannata yhtään pehmustella sitä. Eikä kannata tuoda henkilökohtaisuuksia esiin vaan kertoa joukkueen visio.

– Itselleni se on epämiellyttävä tilanne, jota ei mielellään kävisi läpi. Se on vaan tehtävä silloin tällöin.

Kilpapelaamisessa liikkuvat suuret rahat. Turnausvoitot ja pelaajien ostosummat kipuavat usein satoihin tuhansiin euroihin. Välillä huipputason pelaajat päätyvät isojen organisaatioiden pelinappuloiksi.

– Jokaisella on tiimissä ihan yhtä painava sana, meillä on tietynlainen demokratia, Linjala pohtii vastuun jakautumista peliorganisaatiossa.

Rivien väleistä on kuitenkin luettavissa, että Linjala on joutunut välillä kantamaan harteillaan suurempaa vastuuta, kuin antaa julkisesti ymmärtää.

Kunnianhimoa ei Linjalalta tunnu puuttuvan. Hän luettelee puhelimessa saavutuksiaan kuin apteekin hyllyltä ja tarkastelee niitä usein kriittisesti. Hän luettelee itselleen asettamia uusia merkkipaaluja, ”ensi vuonna parhaimman 15 tiimin joukkoon”, ”sitten top10”, ”parannetaan tulosta ja tasaisuutta”.

– Haluan näyttää ihmisille, että olen hyvä jossain ja tässä mä oon.

Jesse Linjala tuntee paineita ainoastaan silloin, kun kohtaa selvästi huonompia vastustajia. –Kun silloin häviää, tulee epäonnistunut olo. Ensin häviön vuoksi ja sitten sen vuoksi, että tuntee pettäneensä kaikkien luottamuksen.

Menestyksensä eteen Linjala uhraa paljon.

– Pitää tehdä paljon töitä sen eteen. Täytyy jättää viikonloppumenoja tekemättä, jättäytyä sosiaalisista kontakteista ja muista jutuista.

– Täytyy olla pitkäjänteinen. Tuhansia ja taas tuhansia tunteja toistoa, harjoittelua ja kehitystä.

Selitys voittamisen haluun löytyy myös tietyn tunteen jahtaamisesta.

– Adrenaliinista, Linjala tiivistää.

– Kun voittaa jonkin merkittävän pelin, tuntuu kuin olisin unessa. On järjettömän hyvä fiilis. Voitto näyttää myös sen, että kaikki työ mitä on tehnyt, ei ole valunut hukkaan. Tulee helpottunut ja todella hyvä olo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?