Elias ”Jamppi” Olkkonen, 19, jatkaa taistelua pelikiellostaan – näin hän valitti päätöksestä hoviin - Esports - Ilta-Sanomat

Elias Olkkonen, 19, jatkaa taistelua pelikiellostaan – näin hän valitti päätöksestä hoviin

Counter-Strike-ammattilaisen Elias Olkkosen ja pelijulkaisijan välinen riita-asia koskien pelikieltoa odottaa nyt hovioikeuden päätöstä.

Elias ”Jamppi” Olkkonen hävisi ensimmäisen erän käräjäoikeudessa, mutta nyt hän on valittanut päätöksestä hovioikeuteen.­

19.12.2020 12:00

Counter-Strike-videopelin ammattilainen Elias ”Jamppi” Olkkonen, 19, on valittanut Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden antamasta päätöksestä hovioikeuteen.

Asiasta uutisoi aiemmin Yle E-urheilu.

Käräjäoikeus antoi marraskuussa päätöksen Olkkosen ja peliyhtiö Valve Corporationin saksalaisen sisaryhtiön Valve GmbH:n väliseen riita-asiaan, jonka keskiössä on 19-vuotiaan pelaajan vuoden 2015 tapahtumien perusteella annetun ja kovin kiistellyn pelikiellon purkaminen.

Päätöksen mukaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei pitänyt Olkkosta asiassa kuluttajana vaan ammatinharjoittajana. Tämän takia käsittely pitäisi käydä Saksassa. Tähän vedoten käräjäoikeus päätti jättää kanteen tutkimatta EU-lainsäädännön mukaisesti.

Olkkoselle määrättiin maksettavaa oikeudenkäyntikuluina yhteensä lähes 80 000 euroa. IS uutisoi jo 11. marraskuuta Olkkosen aikovan valittaa päätöksestä. Hovioikeudelle lähetetty jatkokäsittelylupahakemus ja valitus on allekirjoitettu 10. joulukuuta.

Hovioikeudelle lähetetyssä kirjeessä Olkkonen vaatii käräjäoikeuden päätöksen kumoamista kokonaisuudessaan. Lisäksi hän vaatii molempien osapuolten vastaavan omista oikeudenkäyntikuluista, tai että Olkkosen korvausvelvollisuutta alennetaan säädösten mukaisesti.

Valituksessa kiistetään Olkkosen olevan asian osalta ammatinharjoittaja ja käräjäoikeuden tulkinneen väärin vastaavien tapausten EU-tuomioistuimen ratkaisuja. Valituksessa sanotaan myös Olkkosella ja Valve GmbH:llä olevan sopimussuhde, koska saksalaisyritys lisättiin Steam-pelitilin tilaussopimuksen sopimusosapuoleksi vuonna 2019.

Saksalaisyritys ei ole valituksen mukaan myöskään kiistänyt sen asemaa sopimusosapuolena Euroopan riidanratkaisupalvelussa, jota kautta Olkkonen yritti ratkaista asiaa ennen kanteen nostamista. Valve GmbH kieltäytyi käsittelystä vedoten asian koskevan ammatinharjoitusta, koska Olkkonen on nykyisin ammattilaispelaaja.

Valituksessa pyydetään myös hovioikeutta hakemaan tarvittaessa ennakkoratkaisua Euroopan tuomioistuimelta koskien Olkkosen asemaa kuluttajana. Ennakkoratkaisua saatetaan tarvita myös koskien Valve GmbH:n asemaa ja merkitystä verkkovälitteisessä riidanratkaisupalvelussa.

”Jamppi” edustaa pelikiellosta huolimatta suomalaista ENCE-joukkuetta. Major-pelikielto varjostaa kuitenkin ammattilaisuraa.­

19-vuotias Olkkonen nosti keväällä kanteen CS-julkaisija Valven saksalaista sisaryhtiötä vastaan, koska pitää major-arvoturnauksia koskevaa osallistumiskieltoaan epäoikeudenmukaisena.

Olkkonen nosti kanteen kuluttajana, koska pelikieltoon johtaneet tapahtumat sijoittuivat aikaan, jolloin hän ei ollut vielä ammattilainen. Olkkosen mukaan hän loi 14-vuotiaana (marraskuussa 2015) Steam-tunnuksen, johon hän osti CS:GO-pelin ja myi sekä luovutti tunnuksen samana iltana ystävälleen.

Pelitili sai myöhemmin VAC-kiellon, joka annetaan huijausohjelmien tai sellaiseksi tulkittavien ohjelmistojen käytöstä. Valven linjauksen mukaan Olkkonen ei saa osallistua major-arvoturnauksiin kyseisen kiellon takia. Olkkonen on kiistänyt huijanneensa tunnuksella.

Puhutusta riitatapauksesta voi lukea tarkemmin IS:n kesällä julkaisemasta koosteesta, jota on päivitetty syksyn ajan uusilla tiedoilla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?