Nintendo pisti stopin peliturnaukselle – pelaajat ja katsojat raivoissaan - Esports - Ilta-Sanomat

Nintendo pani stopin turnaukselle – pelaajat ja katsojat repivät pelihousunsa

Ammattilaispelaajat ovat raivoissaan stopin turnaukselle pistäneelle Nintendolle, joka on kieltänyt järjestäjiä käyttämästä lähes 20 vuotta vanhan tappelupelin parannettuna versiota.

Melee-turnaukset pelataan yleensä samassa tilassa, mutta koronan takia yleisöturnaukset on peruttu. Nyt loppuvuoden suurin nettiturnaus on myös peruttu, mutta tällä kertaa Nintendon vaatimuksesta.­

20.11. 11:19

Nintendo on lähettänyt cease and desist -toimenpidekirjeen yhdysvaltalaiselle turnausjärjestäjälle, joka oli aikeissa järjestää suuret Super Smash Bros. -pelisarjan kisat joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Toimenpidekirjeellä vaaditaan lopettamaan laiton toiminta, jota ei saa myöskään aloittaa uudelleen. Mikäli pyyntöä ei noudeta, vastaanottaja voi joutua pahimmassa tapauksessa oikeuteen.

The Big Housen piti olla vuoden päätöstapahtuma, ja siinä oli määrä pelata Smash-pelisarjan uusinta osaa Ultimatea (2018) ja vanhempaa Meleetä (2001). Turnaus peruttiin, koska Nintendo ei hyväksy järjestäjien käyttämää Melee-peliversiota.

Koronan takia tapahtuma oli tarkoitus järjestää netissä, mutta GameCube-konsolille julkaistussa Melee-pelissä ei ole nettipelitilaa. Turnaus olisi pelattu tietokoneella Dolphin-emulaattorilla, jonka kylkeen Smash-yhteisössä on rakennettu viimeiset kaksi vuotta Slippi-parannustyökalua.

Slippi parantaa pelin ottelutilan koodia, minkä takia otteluita ja turnauksia on mahdollista pelata netissä. Lisäksi Slipin avulla voi tallentaa ottelutallenteita.

Super Smash Bros. Melee on vuonna 2001 julkaistu tappelupeli GameCube-konsolille. Peli oli yksi konsolin suosituimmista. Meleellä on yhä aktiivinen kilpapuoli, joskin pelisarjan uusin osa Ultimate (2018) on vienyt pääosan huomiosta.­

Polygonille antamassa lausunnossa Nintendo sanoi arvostavansa Smash-yhteisön rakkautta pelisarjaa kohtaan, mutta yhtiö ei voi hyväksyä laittomien peliversioiden käyttämistä turnauksessa Slippin kanssa.

– Nintendo oli yhteydessä järjestäjiin ja pyysi heitä lopettamaan. Järjestäjät kieltäytyivät, joten Nintendolla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin suojella tuotettaan ja brändiään, peliyhtiön kommentissa sanottiin.

Meleen pelaaminen emulaattorilla on laillista, mutta pelaajan pitää omistaa pelistä aito fyysinen versio. Big House -turnaus olisi ollut avoin kaikille pelaajille, joten pelikopion omistamisen tarkistaminen olisi vaikeaa.

Nintendon päätös on raivostuttanut monet Smash-ammattilaiset, katsojat ja peliyhteisön jäsenet. #SaveMelee-tunniste nousi Twitterissä kuumaksi puheenaiheeksi pian turnauksen perumisilmoituksen jälkeen.

– Muistakaa tämä [Nintendon päätös], kun ensi kerralla ostatte heidän paskoja Pokémon-pelejään sadannen kerran, jyrähti Joseph ”Mang0” Marquez.

Melee-sarjan legendoihin kuuluva William ”Leffen” Hjelte puolestaan kirjoitti Twitterissä toivovansa muiden peliyhteisöiden heräävän Nintendoon toimintaan. Pelijulkaisijoiden valta koskien pelejä on yksi suurimmista uhkista esportsille, mutta peliyhtiöt sitä harvoin käyttävät.

– Jos Nintendo selviää tästä, se avaa ovia muille pelijulkaisijoille käyttää cease and desist -toimenpidekirjettä, jos turnausjärjestäjä ei seuraa sääntöjä täydellisesti.

Slippin pääkehittäjä kertoi niin ikään olevansa pettynyt Nintendoon, joka estää Smash-kilpayhteisön toimintaa poikkeusaikoina.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Nintendo käyttää C&D-toimenpidekirjettä. Vuonna 2013 Nintendo pisti stopin Evo-suurtapahtuman Melee-turnaukselle, mikä poiki hurjan nettiraivon. Yhtiö pyörsi päätöksensä nopeasti, mutta Smash-yhteisössä ei ole unohdettu yhtiön toimintaa.

Nintendo on moniin muihin pelijulkaisijoihin verrattuna tukenut nihkeästi kilpapelaamista. Smash-pelisarjan pelit ovat olleet huippusuosittuja jo vuosia, mutta Nintendo ei ole nähnyt tarvetta pönkittää toimintaa esimerkiksi rahallisesti tai mainostamalla kisoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?