Call of Duty -tähti Seth ”Scump” Abner nosti kissan pöydälle ja kritisoi pelijätti Activisionia – ”Saan varmaan tästäkin sakot” - Esports - Ilta-Sanomat

Call of Duty -tähti antoi palaa ja antoi pelijätin kuulla kunniansa – ”Saan varmaan tästäkin sakot”

Pelitähti avautui pelijätin antamista sakoista ja pakottamista sopimuksista yli 2,1 miljoonalle seuraajalleen.

Seth ”Scump” Abner on kerännyt Call of Dutya pelaamalla hurjat seuraajamäärät. Twitterissä hänellä on 2,1 miljoonaa seuraajaa, YouTubessa 2,5 miljoonaa, Twitchissä miljoona ja Instagramissa yli 500000­

19.11. 11:35

Call of Duty -supertähti Seth ”Scump” Abner on kritisoinut julkisesti pelisarjan julkaisijaa Activisionia. Abner paljasti Activisionin kannalta kiusallisia tietoja ammattipelaajille asetetuista rajoitteista 2,1 miljoonalle Twitter-seuraajalleen.

Abnerin ulostulon taustalla ovat sakot, jotka hän sai pelattuaan Twitch-striimissään alun perin mobiilipelinä julkaistun Raid Shadow Legendsin pc-versiota. Kyseessä oli niin sanottu sponsoroitu striimi, koska pelijulkaisija oli maksanut Abnerille pelin pelaamisesta.

26-vuotias teki sponsoroidun lähetyksen Call of Duty Leaguen (CDL) offseasonilla eli kausien välisellä ajalla. Pelaajan mielestä hänen pitäisi voida tehdä somekanavillaan mitä hän haluaa, mutta ei voi liigan sääntöjen takia.

Useat kommentoijat ihmettelivät Abnerin purkausta, koska hän on liigasopimuksen allekirjoittaessaan hyväksynyt rajoitukset koskien somea tai muita pelejä. Monet pitivät kuitenkin Activisionin toimintaa kyseenalaisena, koska Abner ei pelannut kilpailevaa peliä tai vahingoittanut esimerkiksi liigan mainetta.

Abner paljasti myös liigan pakottaneen pelaajat allekirjoittamaan pelaajasopimukset ilman mahdollisuutta tarkistuttaa niitä asianajajilla. Pelaajasopimukset liigan kanssa tehtiin kautta edeltävässä pelaajatapaamisessa, summitissa.

Pelaajan mukaan liigan edustajat ilmaisivat ehdot heille tylysti: allekirjoittakaa tai ette voi pelata Minnesotassa, josta CDL-kausi alkoi tänä keväänä.

– Saan varmaan tästäkin sakot, mutta kerron teille kuitenkin, Abner päätti twiittinsä.

Toisessa twiitissä Abner kertoi jopa miettineensä uransa päättämistä, koska Activisionin toimintatavat ja asettamat rajoitukset eivät ole hänen mieleensä.

Monet ihmettelivät, miksi Abner allekirjoitti pelaajasopimuksen liigan kanssa, jos hän oli kerta sitä vastaan. Pelaajan mukaan hän ei voinut jättää joukkuetovereitaan pulaan juuri ennen kauden alkua.

Pelaajan twiittien innoittamana useat CoD-ammattilaiset ovat päättäneet lyöttäytyä yhteen ja perustaa pelaajaliiton. Mukana ovat Abnerin lisäksi muun muassa pelin suurimpiin nimiin lukeutuvat Ian ”Crimsix” Porter ja James ”Clayster” Eubanks.

Abnerin sanomiset ovat keränneet runsaasti huomiota. Pelaaja on yksi pelin tunnetuimmista tähdistä MM-kullalla, kahdella X Games -mestaruudella ja yhteensä 25 turnausvoitolla. Elokuussa päättyneellä liigakaudella hänen joukkueensa Chicago Huntsmen, nykyinen OpTic Chicago, sijoittui kolmanneksi.

Call of Duty Leaguen takana on pelijulkaisija Activision, joka ei ole kommentoinut Abnerin twiittejä. Pelijulkaisijaa on kritisoitu syksyn aikana muun muassa päätöksestä pienentää joukkuekokoa.

Viime vuonna jokainen joukkue muodostui ottelussa viidestä pelaajasta, mutta ensi vuonna joukkuekoko on neljä pelaajaa. Pelisarjan kilpaottelut on perinteisesti pelattu 4vs4-formaatilla, joten sinänsä muutos ei ollut yllättävä. Monet ammattilaiset kuitenkin kritisoivat suorasanaisesti pelijulkaisijaa, koska muutoksen takia monelta pelaajalta meni työpaikka alta.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun omaa kilpaliigaansa pyörittävä pelijulkaisija yrittää rajoittaa pelaajien tekemisiä kauden ulkopuolella. League of Legends -pelistä tunnettu Riot Games kielsi vuonna 2013 ammattilaisia striimaamasta muita pelejä. Pelijätti pyörsi päätöksensä somekohun seurauksena.

Riotin ja LoLin jälkeen vastaavaa yritti Overwatchin julkaisija Activision Blizzard, joka on Call of Dutya julkaisevan Activisionin tytäryhtiö.

Entinen Overwatch-ammattilainen Brandon ”Seagull” Larned kertoi Twitterissä hänen joukkueensa kävelleen ainoina ulos pelaajatapaamisesta, jossa Activision Blizzard yritti rajoittaa pelaajien toimia liigan ulkopuolella.

Larnedin mukaan sopimuksessa asetettiin ehtoja/sääntöjä koskien striimaamista. Sopimuksen allekirjoittajat luopuivat oikeuksistaan tehdä yksinoikeussopimuksia striimausalustojen kanssa, eivätkä he myöskään saaneet kritisoida Overwatchia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?