Elias ”Jamppi” Olkkosen, 19, ja pelijätti Valven riita-asiaan saatiin vastaus – käräjäoikeus ei ole toimivaltainen, asianajaja valittaa päätöksestä - Esports - Ilta-Sanomat

Käräjäoikeus ei ratkaise Elias Olkkosen, 19, ja pelijätin riitaa – pelaaja aikoo valittaa päätöksestä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei ole oikea taho ratkaisemaan 19-vuotiaan Elias ”Jamppi” Olkkosen ja pelijulkaisija Valven välistä riita-asiaa. Olkkosen asianajaja kertoo heidän valittavan päätöksestä.

Elias ”Jamppi” Olkkosen riita-asian käsittely jatkuu valituksella hovioikeuteen.­

11.11. 11:35

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut päätöksen Counter-Strike-huippunimen Elias ”Jamppi” Olkkosen kiisteltyä major-pelikieltoa koskevassa riita-asiassa.

– Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei ole toimivaltainen asiassa, minkä vuoksi kanne on jätettävä tutkimatta, päätöksessä sanotaan.

19-vuotias Olkkonen nosti kanteen amerikkalaisen pelijulkaisijan Valve Corporationin sijaan saksalaista sisaryritystä Valve GmbH:ta vastaan, joka on kiistänyt olevansa oikea osapuoli käsittelemään tapausta.

Olkkonen nosti kanteen kuluttajana, koska pelikieltoon johtaneet tapahtumat sijoittuivat aikaan, jolloin hän ei ollut vielä ammattilainen. Olkkonen perusti vuonna 2015 Steam-tunnuksen, johon hän osti CS:GO-pelin ja myi sen samana iltana ystävälleen.

Pelitili sai myöhemmin VAC-kiellon, joka yleensä annetaan huijaamisesta. Valven linjauksen mukaan Olkkonen ei saa osallistua major-turnauksiin, koska hän on VAC-kieltoon asetetun tunnuksen alkuperäinen omistaja.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että Olkkonen on samana iltana avannut, myynyt ja luovuttanut pelitilin toiselle henkilölle. Päätöksen perusteella Olkkonen ei ole huijannut tunnuksella.

Elias ”Jamppi” Olkkonen teki huhtikuussa kaksivuotisen sopimuksen ENCEn kanssa.­

Olkkonen vaati riita-asian käsittelyä Suomessa, koska kyseessä on tämän mielestä kuluttajariita. Valve GmbH on perustettu vuonna 2016 eli vasta seuraavana vuonna tapahtuman jälkeen.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Olkkosta ei voi pitää asian osalta kuluttajana, koska tämä sanoo VAC-kiellon estäneen ammattilaisuraa ja rajoittaneen oikeuttaan elinkeinonvapauteen.

– Käräjäoikeus toteaa, että kanne perustuu vuonna 2015 tehtyyn sopimukseen Olkkosen ja Valve Corporationin välillä. [...] Kantaja ei ole näyttänyt, että Olkkosen ja Valve GmbH:n välillä olisi kanteessa väitetty sopimussuhde, päätöksessä sanotaan.

Käräjäoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen. Olkkosen asianajaja, asianajotoimisto Teperi & Co Oy:n Hannu Kalkas, kertoo Ilta-Sanomille heidän valittavan päätöksestä.

Asianajajan mukaan valituksen käsittelyssä voi vierähtää hetki, sillä hovioikeus on pahasti ruuhkautunut koronan takia. Kalkas sanoi myös etteivät he ole vielä tehneet päätöksiä jatkosta, jos valitus ei tuota toivottua lopputulosta.

Nyt annetussa päätöksessä Olkkonen määrättiin maksamaan Valve GmbH:n oikeudenkäyntikuluja 44 650 euron edestä. Olkkosen omat oikeudenkäyntikulut ovat tähän mennessä 33 854 euroa.

Kesällä 19 vuotta täyttänyt Olkkonen nosti helmikuun lopulla kanteen, jossa hän haki major-pelikieltonsa purkua ja yli 260 000 euron korvauksia.

Major-pelikielto on vaikuttanut Olkkosen uraan merkittävästi. Viime syksynä häneltä meni sivu suun maineikkaan OG-organisaation sopimus, kun tieto pelikiellosta selvisi. Olkkoselle tarjotun sopimuksen arvo oli 264 000 euroa ennen palkintorahoja.

CS:n superlupauksiin kuuluva Olkkonen teki huhtikuussa 2020 kaksivuotisen sopimuksen suomalaisen ENCEn kanssa. Pelikiellon takia ENCE on joutunut pelaamaan major-karsintoja normaalista poikkeavalla kokoonpanolla.

Olkkosen tilanne kiinnostaa jopa kansainvälisesti, sillä kyseessä on esportsin osalta ennakkotapaus. Tähän mennessä yksikään pelaaja ei ole uskaltanut mennä oikeuteen asti pelijättiä vastaan. Erikoisesta ja kuukausia jatkuneesta tapauksesta voi lukea tarkemmin IS:n laajasta yhteenvedosta.

Muokattu kello 13.58: Täsmennetty uutisen alkupuolen kappaleita, joissa käydään läpi vuoden 2015 tapahtumia käräjäoikeuden päätöksen pohjalta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?