Käräjäoikeus ei ratkaise Elias Olkkosen, 19, ja pelijätin riitaa – pelaaja aikoo valittaa päätöksestä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei ole oikea taho ratkaisemaan 19-vuotiaan Elias ”Jamppi” Olkkosen ja pelijulkaisija Valven välistä riita-asiaa. Olkkosen asianajaja kertoo heidän valittavan päätöksestä.

Elias ”Jamppi” Olkkosen riita-asian käsittely jatkuu valituksella hovioikeuteen.

11.11.2020 11:35 | Päivitetty 12.12.2020 11:48

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut päätöksen Counter-Strike-huippunimen Elias ”Jamppi” Olkkosen kiisteltyä major-pelikieltoa koskevassa riita-asiassa.

– Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei ole toimivaltainen asiassa, minkä vuoksi kanne on jätettävä tutkimatta, päätöksessä sanotaan.

19-vuotias Olkkonen nosti kanteen amerikkalaisen pelijulkaisijan Valve Corporationin sijaan saksalaista sisaryritystä Valve GmbH:ta vastaan, joka on kiistänyt olevansa oikea osapuoli käsittelemään tapausta.

Olkkonen nosti kanteen kuluttajana, koska pelikieltoon johtaneet tapahtumat sijoittuivat aikaan, jolloin hän ei ollut vielä ammattilainen. Olkkonen perusti vuonna 2015 Steam-tunnuksen, johon hän osti CS:GO-pelin ja myi sen samana iltana ystävälleen.

Pelitili sai myöhemmin VAC-kiellon, joka annetaan lähes aina huijaamisesta. Valven linjauksen mukaan Olkkonen ei saa osallistua major-turnauksiin VAC-kiellon takia.

Päätöksessä sanotaan asiassa olevan riidaton osapuolten mukaan se, että Olkkonen on avannut, myynyt ja luovuttanut pelin yhden illan aikana. Päätöksestä ei kuitenkaan selviä luovuttiko Olkkonen tunnuksen välittömästi vai vasta ensin sillä pelattuaan. Riitaisissa tai riidattomissa seikoissa ei mainita huijaamista.

Valve kommentoi toimittaja Richard Lewisille 11. joulukuuta IS:n jutussa alun perin kirjoitettua väittämää, jonka mukaan Olkkonen ei olisi huijannut tunnuksella ennen sen luovuttamista. Käräjäoikeuden päätöksessä ei näin todettu, kuten IS:n teksti antoi olettaa.

Valven mukaan käsittelyn aikana ei ole osoitettu etteikö Steam-tunnus olisi ollut Olkkosen hallinnassa huijaushetkellä. Lewis ei kertonut kommentoiko Valve mitenkään sitä, kuka on tunnuksella huijannut.

Olkkonen on kanteessa kiistänyt huijanneensa. Hän oli 14-vuotias tapahtumahetkellä vuonna 2015. Alkuperäisessä kanteessa hän piti VAC-kiellon vaikutuksia, kuten elinikäistä major-pelikieltoa, kohtuuttomana. Pelaaja ei ole myöskään saanut tarkempia tietoja VAC-kiellosta useista pyynnöistä huolimatta.

Elias ”Jamppi” Olkkonen teki huhtikuussa kaksivuotisen sopimuksen ENCEn kanssa.

Olkkonen vaati riita-asian käsittelyä Suomessa, koska kyseessä on tämän mielestä kuluttajariita. Valve GmbH on perustettu vuonna 2016 eli vasta seuraavana vuonna tapahtuman jälkeen.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Olkkosta ei voi pitää asian osalta kuluttajana, koska tämä sanoo VAC-kiellon estäneen ammattilaisuraa ja rajoittaneen oikeuttaan elinkeinonvapauteen.

– Käräjäoikeus toteaa, että kanne perustuu vuonna 2015 tehtyyn sopimukseen Olkkosen ja Valve Corporationin välillä. [...] Kantaja ei ole näyttänyt, että Olkkosen ja Valve GmbH:n välillä olisi kanteessa väitetty sopimussuhde, päätöksessä sanotaan.

Käräjäoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen. Olkkosen asianajaja, asianajotoimisto Teperi & Co Oy:n Hannu Kalkas, kertoo Ilta-Sanomille heidän valittavan päätöksestä.

Asianajajan mukaan valituksen käsittelyssä voi vierähtää hetki, sillä hovioikeus on pahasti ruuhkautunut koronan takia. Kalkas sanoi myös etteivät he ole vielä tehneet päätöksiä jatkosta, jos valitus ei tuota toivottua lopputulosta.

Nyt annetussa päätöksessä Olkkonen määrättiin maksamaan Valve GmbH:n oikeudenkäyntikuluja 44 650 euron edestä. Olkkosen omat oikeudenkäyntikulut ovat tähän mennessä 33 854 euroa.

Kesällä 19 vuotta täyttänyt Olkkonen nosti helmikuun lopulla kanteen, jossa hän haki major-pelikieltonsa purkua ja yli 260 000 euron korvauksia.

Major-pelikielto on vaikuttanut Olkkosen uraan merkittävästi. Viime syksynä häneltä meni sivu suun maineikkaan OG-organisaation sopimus, kun tieto pelikiellosta selvisi. Olkkoselle tarjotun sopimuksen arvo oli 264 000 euroa ennen palkintorahoja.

CS:n superlupauksiin kuuluva Olkkonen teki huhtikuussa 2020 kaksivuotisen sopimuksen suomalaisen ENCEn kanssa. Pelikiellon takia ENCE on joutunut pelaamaan major-karsintoja normaalista poikkeavalla kokoonpanolla.

Olkkosen tilanne kiinnostaa jopa kansainvälisesti, sillä kyseessä on esportsin osalta ennakkotapaus. Tähän mennessä yksikään pelaaja ei ole uskaltanut mennä oikeuteen asti pelijättiä vastaan. Erikoisesta ja kuukausia jatkuneesta tapauksesta voi lukea tarkemmin IS:n laajasta yhteenvedosta.

Muokattu kello 13.58: Täsmennetty uutisen alkupuolen kappaleita, joissa käydään läpi vuoden 2015 tapahtumia käräjäoikeuden päätöksen pohjalta.

Korjattu 12.12. klo 11.46 ja 13.21. Valve on kommentoinut toimittaja Richard Lewisille uutisessa alun perin väitettyä kohtaa, jonka mukaan Olkkonen olisi myynyt tunnuksen eikä olisi huijannut sillä. Valven ja käräjäoikeuden paperien mukaan oikeudessa ei otettu kantaa asiaan. Uutisesta poistettu väittämät, joissa sanottiin Olkkosen saaneen käräjäoikeudelta puhtaat paperit koskien huijaamisväitteitä sekä sitä, että Valve sanoo Olkkosen huijanneen tunnuksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?