PUBG oli vuoden 2017 kiistaton pelihitti, mutta pelaajakato on ollut kova – suomalainen Saunabois tähtää psykologin avulla takaisin kirkkaimpaan kärkeen - Esports - Ilta-Sanomat

Neljä suomalaista tähtää psykologin avulla PUBGin terävimpään kärkeen – kertovat, miten pelin saisi uusiin liekkeihin

PUBG oli yksi suosituimmista peleistä vuosina 2017–18. Vaikka sen suosio on laskenut, pelin kilpapuoli elää vahvasti. Yksi huipulle tähtäävistä joukkueista on suomalainen Saunabois.

Saunaboisin nykyinen kokoonpano (v-o): Tuomas ”Anonymous” Mustaparta, Joona ”NOOKIE” Närvänen, Anttoni ”Sikora” Helminen ja Miska ”Mise” Malkamäki.­

7.11.2020 12:00

Vuoden 2017 kiistaton pelikomeetta oli selviytymispeligenren kulta-ajan aloittanut PlayerUnknown’s Battlegrounds, jonka perässä myös Fortnite lähti ennennäkemättömään lentoon.

PUBGin suursuosio kesti 2018 loppuun, mutta sen jälkeen pelaajamäärät ovat laskeneet tasaisesti. Tammikuussa 2018 pelillä oli Steam Chartsin mukaan keskimäärin pelaajia joka tunti 1,6 miljoonaa, mutta nyt vastaava luku on enää noin 160 000.

Viimeisen vuoden aikana samanaikaisten pelaajien sekä parhaimmillaan linjoilla olleiden määrät ovat laskeneet peräti 40 prosenttia. Peli ei ole kuitenkaan vielä kuolemassa: Steam-palvelussa PUBG on yhä yksi kolmesta suosituimmasta pelistä.

PUBGin kilpatilassa joukkueet hyppäävät laskuvarjoilla saarelle, jossa viimeisenä elossa oleva joukkue kruunataan voittajaksi. Pelialue pienenee pelin edetessä pakottaen joukkueet sotimaan. Aseita ja tarvikkeita löytyy sattumanvaraisesti saarelta.­

Pelaajamäärien laskusta huolimatta PUBGin kilpapuoli elää yhä vahvasti. Turnauksissa jaetaan vuositasolla miljoonia euroja, joista osuuttaan hamuavat muun muassa suomalaisjoukkueet ENCE ja Saunabois.

Saunaboisin muodostavat Anttoni ”Sikora” Helminen, Tuomas ”Anonymous” Mustaparta sekä Miska ”Mise” Malkamäki ja Joona ”NOOKIE” Närvänen, jotka ovat vielä mukana viime vuoden kokoonpanosta.

Pelaajien tavoite on tällä hetkellä tehdä rakkaasta peliharrastuksesta täysipäiväinen työ, mutta Saunabois on kohdannut vuosien aikana useita vastoinkäymisiä. Aiemmat organisaatiot tai sponsorit ovat yrittäneet jättää sovitut korvaukset maksamatta tai maksaneet reilusti myöhässä tai vain osittain.

25-vuotias Närvänen kertoo Ilta-Sanomille pelaajien motivaation olleen koetuksella, kun taustalla ei ole organisaatiota tai sponsoreita. Närväsen oma motivaatio oli erityisen heikko kesän aikana.

– Olin varmaan kuukauden pelaamatta, mutta sitten tuli ikävä sellaista rutiininomaista pelaamista ja kilpailemista. Silloin tehtiin myös päätös, että hommia tehdään jatkossa täysillä tai ei ollenkaan.

Tulokset ovat parantuneet syksyn aikana, mutta suoritustasoon ja kehitykseen vaikuttavat koulu ja työt, jotka vievät leijonaosan pelaajien päivästä. Saunabois nousi hiljattain karsintojen kautta mukaan PUBG Continental Series 3 EU -suurturnaukseen, jossa pelaa Euroopan 16 parasta joukkuetta.

Närvänen kertoo Saunaboisin tavoittelevan sijoitusta kahdeksan parhaan joukossa, vaikka mahdollisuuksia olisi korkeampiinkin sijoituksiin. Paikka top8:ssa antaisi uutta luottoa pelaamiseen. Närvänen listaa ennakkosuosikeiksi FaZen, TSM:n ja Team Liquidin.

– Halutaan näyttää meidän todellinen taso, jota ei ole nähty tänä vuonna. Askel kerrallaan mennään kohti kärkeä, mutta jokaisesta pelistä otetaan jotain opiksi.

Närvänen pelaamassa PEL-liigan karsintoja Valko-Venäjällä loppuvuodesta 2018. Saunabois-joukkue eteni tuolloin karsinnoista jatkoon.­

Saunabois on syksyn aikana aloittanut yhteistyön psykologi Simo Nuutisen kanssa. Koko ikänsä pelaamista harrastanut Nuutinen kertoo IS:lle seuraavansa mielenkiinnolla uuden viihdealan vauhdikasta kasvua.

– Kilpapelaamisessa pelaajien fysiologiset erot on tietotekniikan kautta häivytetty pois lähes kokonaan, joten henkisten ominaisuuksien osuus lajissa menestymisessä on keskeisessä asemassa. Se luo mielenkiintoisen ammatillisen haasteen.

Nuutinen kertoo positiivisesti yllättyneensä, miten intohimoisesti kilpapelaamisen parissa työskentelevät suhtautuvat alansa toimintaan. Pelaajien kohdalla tämä näkyy joskus ylikuormituksena. Tuloksena on pahimmassa tapauksessa burnout, josta on tullut yksi esportsin suurimmista ongelmista.

– Intohimo tarkoittaa usein myös kovaa työmäärää ja voi altistaa kuormittumiselle. Urheilupsykologin osaaminen ei siten rajoitu pelkästään urheilijoiden ja valmentajien tukemiseen, vaan apua pystytään tarjoamaan myös seuratoimijoille.

Psykologin kommenteilla on ollut Närväsen mukaan jo vaikutusta. Hän on esimerkiksi itse löytänyt uusia keinoja parantaa omaa keskittymistään, kun ajatukset ovat välillä karkailleet kesken otteluiden.

Kulissien takana Saunaboisin tilannetta yrittää parantaa manageri Saul ”SauKKi” Klemola. Sponsorien tai organisaation löytäminen on ollut kuitenkin vaikeaa, koska keskustelut päättyvät lähes aina yhteen ja samaan ongelmaan: PUBGin julkaisija on vahvistanut tänä vuonna esports-suunnitelmia vain muutamaksi kuukaudeksi kerrallaan. Klemolalta kysytään kuitenkin suunnitelmia 6–12 kuukauden päähän. Keskustelut päättyvät usein epätietoisuuteen tulevasta.

– Esports-turnaukset tekevät yhä rahaa julkaisijalle, mutta silti meille ei ole kerrottu mitään vuodesta 2021. Katsojaluvut ovat myös nousussa taas hetken tauon jälkeen, Klemola taustoittaa pelin tilannetta.

PUBG ei ole koskaan lukeutunut esportsin arvostetuimpiin tai katsotuimpiin peleihin. Alkuhuuman jälkeen monet pelissä tunnetut organisaatiot, kuten G2 Esports, Envy, T1 ja Cloud9, heittivät hanskat tiskiin.

Mukana on yhä useita maailmalla tunnettuja nimiä, kuten Liquid, FaZe, TSM, Gen.G ja Na`Vi. Klemolan mukaan näin suurten nimien sitoutuminen alleviivaa PUBGin olevan yhä kannattavaa myös organisaatioille.

Saunabois-pelaajien eräänlaisena isähahmona toimiva Klemola pyrkii auttamaan suojattejaan kaikin tavoin. Viime vuonna joukkueen asuessa Saksassa Klemola hoiti esimerkiksi lentojen ja taksien tilaukset, herätti pelaajia ja kokkasi ruoat. Tänä vuonna hän on myös paljon henkisenä tukena.

Lappeenrannan yliopistossa opiskeleva 21-vuotias Klemola päätyi manageriksi monen mutkan kautta. Nuorena aloitettu ja SM-kisoihinkin vienyt suunnistusura päättyi asepalvelukseen, mutta kilpailuvietti pysyi. Hän pelasi PUBGia hetken aikaa puoliammattilaistasolla, siirtyi sitten valmentajaksi ja myöhemmin manageriksi.

– Kaikkea olen tehnyt ja olen valmis tekemään joukkueen eteen, mutta he eivät silti huoli minua varapelaajaksi. Eivätkä edes suostu pelaamaan yhdessä, koska olen kuulemma aivan liian huono, Klemola kertoo naureskellen.

Saunabois pelaamassa PGS-karsintoja keväällä 2020.­

PUBGin tulevaisuus ei näytä juuri nyt kovin valoisalta. Pelaajamäärät ovat laskusuuntaisia, uutta sisältöä ei tule pelaajien mielestä tarpeeksi ja päivitykset jakavat mielipiteitä somessa sekä keskustelupalstoilla.

Klemola ja Närvänen näkevät pelissä yhä paljon potentiaalia, mutta se vaatisi pelijulkaisijalta isoja tekoja. Suurimpia ongelmia on PUBGin pc-version 30 euron hintalappu.

– Pelin muuttaminen ilmaiseksi toisi heti lisää pelaajia. Tänä syksynä peliin lisättiin pelinsisäinen valuutta, joka saattaa viitata tällaiseen suunnitelmaan. Myös jos peliä voisi vapaasti modata, kuten esimerkiksi Counter-Strikea, niin erikoiset luomukset toisivat varmasti uusia pelaajia, Saunaboisin kaverukset kertovat toisiaan täydentäen.

Saunabois pelaa seuraavat kolme viikonloppuna PCS-finaalissa, jossa on mukana 16 joukkuetta. Otteluita pelataan lauantaisin ja sunnuntaisin kello 20 Suomen aikaa alkaen. 200 000 dollarin finaaleja voi seurata alta englanniksi.

  • Jos lähetys ei näy yllä, katso sitä täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?