Seitsemälle CS-pelaajalle vuoden pelikielto vedonlyöntirikkeestä – pahimmassa tapauksessa edessä myös rikostutkinta - Esports - Ilta-Sanomat

7 CS-pelaajaa löi vetoa omista otteluistaan: Pelikielto napsahti, rikostutkinta mahdollinen

Seitsemän Counter-Strike-pelaajaa on saanut vuoden pelikiellon lyötyään vetoa otteluista, joissa he itse pelasivat.

Counter-Strike on suosittu ensimmäisen persoonan räiskintäpelisarja, jota on pelattu jo 20 vuotta pääasiassa tietokoneella.­

27.10. 10:16

Esports Integrity Commission (ESIC) on antanut pelikieltoa seitsemälle australialaiselle Counter-Strike-pelaajalle, jotka ovat lyöneet vetoa omista otteluistaan.

ESICin tiedotteen mukaan pelaajat olivat lyöneet vetoa muun muassa ErikSEA-palvelun Australian MDL-liigan otteluissa. Monet heidän tuttunsa olivat myös lyöneet vetoa pelaajien pelaamista otteluista.

Kaikki seitsemän pelaaja ovat saaneet ESICiltä 12 kuukauden pelikiellon. Komission jäseniä ovat esimerkiksi ESL, DreamHack, WePlay ja BLAST. ESIC on myös pyytänyt kaikkia CS-turnausjärjestäjiä kunnioittamaan määrättyjä pelikieltoja.

Esports-liigojen säännöt kieltävät yleisesti pelaajia ja joukkueiden jäseniä lyömästä vetoa otteluista, joihin he liittyvät.

Pelaajat ovat HLTV:n pelaajaprofiilien mukaan kaikki alle 20-vuotiaita. ESIC ei ole kommentoinut milloin rikkeet ovat tapahtuneet, mutta pelaajat ovat pelanneet otteluita joukkueidensa kanssa vielä lokakuun aikana.

Pelikieltoon joutuneet pelaajat ja edustama joukkue:

  • Stephen ”sjanastasi” Anastasi (LAKERS)

  • Akram ”akram” Smida (Rooster)

  • Daryl ”Mayker” May (Ground Zero)

  • Corey ”netik” Browne (Rooster)

  • Damian ”JD/The Real Goat” Simonovic (Rooster 2)

  • Carlos ”Rackem” Jefferys (Rooster 2)

  • Joshua ”jhd” Hough-devine (Rooster 2)

  • Anastasi pelaa nykyisin nimimerkillä ”stvn” ja Smida tunnetaan nimellä ”ADK”

Viisi pelaajista edusti Rooster-organisaatiota, joka on kommentoinut asiaa Twitterissä. Roosterin jakamassa viestissä joukkue vahvistaa pelaajien lyöneen vetoa, mutta oman joukkueensa voiton puolesta.

Roosterin viestin mukaan pelaajat eivät olleet lukeneet sääntöjä kunnolla: he tiesivät ottelumanipulaation voivan johtavan koviin sanktioihin, mutta eivät tiedostaneet vedonlyömisen olevan myös kiellettyä.

– Pelaajien voittamat summat eivät ole vuoden pelikiellon arvoisia. Toivomme muiden pelaajien oppivan tästä virheestä ja varmistavan, etteivät he lyö vetoa liigaotteluista, koska se ei ole sen arvoista, joukkue kommentoi asiaa Twitterissä.

ESIC on ollut vedonlyöntirikkeen takia yhteydessä kansainvälisiin lainvalvojiin sekä Australian poliisin. Joissain maissa vedonlyöntirikkeet voivat kuulua rikoslain alaisuuteen.

Mikäli pelaajia vastaan nostetaan syyte esimerkiksi korruptiosta, jollaiseksi vedonlyöntirikkeet voidaan pahimmassa tapauksessa katsoa, voivat pelaajat saada jopa 10 vuoden vankilatuomion.

Australiassa paljastui jo viime vuonna ottelumanipulaatioon ja vedonlyöntiin liittyvä skandaali, jossa nostettiin syytteet viittä henkilöä vastaan. Tapaus odottaa yhä oikeuskäsittelyä.

ESIC on tutkinut jo kuukausia MDL-liigaan liittyviä ottelumanipulointiväitteitä. Australian-divisioonan lisäksi tutkinnan alla on ollut erityisesti Pohjois-Amerikan MDL-liiga. Tutkinnat ovat vielä kesken.

Komissio yrittää puuttua esportsin parissa tapahtuvaan huijaamiseen, kuten alemmilla kilpatasoilla yleiseen ottelumanipulaatioon. Tarkoitus on auttaa takaamaan rehellinen kilpailutilanne niin pelaajille, katsojille, turnausjärjestäjille, sponsoreille kuin myös vedonlyöjille.

Syyskuussa ESIC antoi toimitsijakiellon 37 CS-ammattilaisvalmentajalle. Yksi tuomituista oli ENCEn Slaava ”Twista” Räsänen, joka siirtyi sen jälkeen organisaatiossa analyytikoksi.

Lokakuussa ESIC perui forZe-joukkueen valmentajan Sergey ”lmbt” Bezhanovin toimitsijakiellon. Ukrainalainen oli pystynyt todistamaan syyttömyytensä väitettyihin huijaustilanteisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?