CS-joukkue riemuitsi somessa voittoa, joka olikin valetta – paljastui vyyhti, jossa valehdeltiin muun muassa pelaajan isän kuolleen koronaan - Esports - Ilta-Sanomat

CS-joukkue juhli voittoa – sitten paljastui erikoinen vyyhti, jossa valehdeltiin pelaajan isän kuolleen koronaan ja ettei joukkuetta ole olemassakaan

CS-joukkue elvisteli voittaneensa kovan nimen, mutta väite paljastui valheeksi. Feikkiottelusta alkoi erikoinen vyyhti, jonka tekijästä tai tämän motiivista ei ole tietoa.

Kuvakaappauksia NOREGin poistamalta Twitter-tililtä. Organisaatio valehteli kilpailevansa suositussa Counter-Strike-räiskintäpelissä.­

25.10.2020 12:00

Counter-Strike-pelaajia on tällä viikolla puhuttanut erikoinen tapaus, jonka keskiössä on ollut NOREG-niminen joukkue.

Paitsi ettei koko joukkuetta ollut edes olemassa, kuten eräs Reddit-käyttäjä selvitti. Feikkijoukkueesta löytyy useampi Reddit-ketju, jonka pohjalta ovat uutisoineet esimerkiksi Ginx.tv, eurheilu.org ja Talk Esports.

Erikoinen vyyhti alkoi tuntemattoman NOREGin kerrottua Twitterissä voittaneensa HLTV:n maailmanlistan 30. sijalla olevan Endpoint-joukkueen. Mitään joukkueiden välistä ottelua ei kuitenkaan oltu todellisuudessa pelattu, kuten Endpoint huomautti Twitterissä.

– Vuosi 2020 on ollut villi, koska emme edes muista tätä ottelua, Endpoint vastasi sarkastisesti alkuperäiseen twiittiin.

NOREGin mukaan ottelu oli pelattu osana organisaation omaa turnausta, jota oli myös striimattu Twitch-palveluun. Internetin salapoliisit löysivät striimistä tallenteen, jonka perusteella saatiin selville koko turnauksen olleen valetta.

Striimissä näytetty ottelu tuli tallenteelta, otteludemolta, jota oli muokattu näyttämään NOREGin voitolta Endpointista. Todellisuudessa otteludemon alkuperäisessä versiossa Endpoint voitti Budapest Five -joukkueen kesäkuussa pelatussa ottelussa.

Väärennetty ottelu ja turnaus oli kuitenkin vain jäävuoren huippu. Seuraavien päivien aikana NOREGistä paljastui entistä enemmän valheita ja kummallisuuksia.

Organisaation omistajan kerrottiin olleen Astralista edustava CS-pelaaja Lucas ”Bubzkji” Andersen, joka kuitenkin kiisti väitteen nopeasti Twitterissä. NOREG käytti esimerkiksi pelaajan kuvaa Twitter-tilinsä bannerissa.

Joukkueen käyttämä logo taas oli varastettu saksalaiselta Entropiq-organisaatiolta. Nimi oli peräisin norjalaiselta CS-joukkueelta, joka käytti NOREG-tunnusta vuosina 2017–18.

Sosiaalisen mediassa jaetuissa kuvissa käytettiin myös muilta toimijoilta varastettuja graafikoita, joissa oli listattu sponsoreiksi tunnetut nimet Twitch, Esports Charts ja DreamHack.

Kenties erikoisin valhe oli organisaation Twitterissä 9. lokakuuta jakama viesti, jossa kerrottiin erään CS-joukkueen pelaajan isän kuolleen koronavirukseen. Todellisuudessa kyseistä pelaajaa ei ole edes olemassa.

Tapausta selvittäneet uskovat pelaajien olevan vain keksittyjä nimiä, koska vain kahdella heistä oli hämärä Twitter-tili. Asiaa tutkineet uskovat NOREGin ja pelaajien Twitter-tilien takana olleen yksi ja sama henkilö.

Organisaation julkaisemia valetwiittejä, joissa juhlitaan voittoa ja kerrotaan pelaajan menettäneen isänsä koronavirukselle:

Kuvakaappauksia poistetulta Twitter-tililtä.­

Kohun seurauksena NOREG vastasi aluksi muutamiin twiitteihin, mutta nopeasti kaikki organisaation sometilit poistettiin ja kotisivut suljettiin.

Yhdessä twiittissä, joita on kerätty talteen Imguriin, pyydettiin anteeksi osallisilta. Samassa twiitissä myös koko jutun olleen valetta. Pian tämän jälkeen tili poistettiin.

Yhä on epäselvää kuka oli huijauksen takana, mikä oli koko kuvion idea tai mitä sillä tavoiteltiin. Kotisivut oli rekisteröity Venäjälle, josta tuli myös pääosa sometilien seuraajista.

Redditissä on arvuuteltu jonkun yrittäneen luoda kuvaa uskottavasta ja aidosta organisaatiosta, jotta voisi pyrkiä huijaamaan rahaa esportsista vähemmän tietäviltä sponsoreilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?