Korona päätti hienon putken: Esportsin palkintorahat jäävät pahasti viime vuodesta - Esports - Ilta-Sanomat

Hurja pudotus: Korona iski kovaa esportsin palkintorahoihin

Esportsin palkintorahojen 10 vuoden hurja kasvu päättyy tänä vuonna. Kolme kuukautta ennen vuoden päättymistä eroa on vuoden takaiseen 160 miljoonaa dollaria.

Dota 2 -kilpauransa vuoden alussa lopettanut Jesse ”JerAx” Vainikka voitti esportsin rahakkaimman turnauksen The Internationalin kahdesti.

11.10.2020 12:00

Kilpaturnauksissa jaettavat palkintorahat tulevat laskevat vuonna merkittävästi, selviää Esports Earnings -sivuston keräämästä datasta.

Palkintorahaa on jaettu sivuston datan mukaan 1.1.–5.10.2020 välisenä aikana vajaat 64 miljoonaa dollaria. Vuoden 2019 aikana palkintorahaa jaettiin turnauksissa peräti 233 878 496 dollaria.

Esportsin palkintorahat ovat olleet kasvussa viimeiset kymmenen vuotta, mutta nyt kasvuputki päättyy koronapandemian takia.

Loppuvuoden rahakkaimmat turnaukset ovat lokakuussa pelattavat Overwatch Leaguen finaalit sekä League of Legendsin MM-kisat. Overwatch-finaaleissa jaettiin nyt viikonloppuna kolme miljoonaa dollaria ja LoLissa vähintään 2,25 miljoonaa dollaria.

Monissa peleissä kuten Counter-Strikessä pelataan myös suuria turnauksia loppuvuoden aikana, mutta yhteenlasketut summat eivät mitenkään riitä kuromaan nykyistä yli 160 miljoonan eroa viime vuoteen.

Tämän vuoden rahakkaimmat pelit ovat olleet Counter-Strike (10,5 miljoonaa), Dota 2 (7,2) ja Call of Duty: Modern Warfare (6,1). Vuoden 2019 ykköspelit olivat rahallisesti Fortnite (71,2), Dota 2 (47,0) ja Counter-Strike (21,9).

Eniten laskua viime vuoteen on näkynyt Fortnitessa, jossa on jaettu tänä vuonna hieman alle kuusi miljoonaa dollaria. Lasku ei ole tullut yllätyksenä, sillä Epic Games satsasi pelin kilpapuoleen vuosina 2018–19 huimat 100 miljoonaa dollaria.

Koronan takia esimerkiksi Fortnitessa ei järjestetty lainkaan MM-kisoja, joissa oli viime vuonna jaossa 30 miljoonaa dollaria. Saman kohtalon koki myös Dota 2:n ykkösturnaus The International, jossa oli tarkoitus pelata elokuussa yli 34 miljoonasta dollarista.

Fortniten ja Dotan ohella eniten palkintorahaa on koronan kadonnut Counter-Strikesta (-11,4 miljoonaa dollaria), PlayerUnknown's Battlegroundsista (-8,1), mobiilipeli Arena of Valorista (-6,6) sekä FIFAsta (-2,4).

Esportsin rahakkain turnaus on ollut jo vuosia Dota 2:n The International. Turnauksessa oli tarkoitus jakaa elokuussa yli 34 miljoonaa dollaria palkintorahaa, mutta koronan takia turnaus on siirretty hamaan tulevaisuuteen.

Vaikka korona on suurin yksittäinen syy palkintorahojen kasvun pysähtymiselle, ei se ole ainoa. Monen pelin, kuten PUBGin ja Fortniten, huippuvuodet osuivat väliin 2018–19, joten pelijulkaisija on todennäköisesti sen takia laittanut rahahanoja tiukemmalle.

Myös järjestäytyneet liigat ovat alkaneet yleistyä. Palkintosummat ovat saattaneet myös tämän takia laskea osittain, koska joukkueet ja pelaajat saavat suoraan osuuden liigan tulovirrasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?