Rocket League on monien rakastama kilpapeli – ja sillä on valttikortit nousta kaikista suosituimmaksi - Esports - Ilta-Sanomat

Rocket League on monien rakastama kilpapeli – ja sillä on valttikortit nousta kaikista suosituimmaksi

Rakettiautojalkapallo on pohjimmiltaan niin yksinkertaista ja tutun oloista, että otteluja pystyvät seuraamaan myös peliä tuntemattomat.

Rocket League eli suomalaisittan rakettiliiga laittaa kaksi kolmen hengen joukkuetta kisaamaan lyhyissä jalkapallo-otteluissa.­

7.9.2020 11:20

Kilpapelaamisesta puhuttaessa esiin nousevat yleensä räiskintäpeli Counter-Strike: Global Offensive, huippusuosittu League of Legends ja kymmenien miljoonien palkintopoteilla terästetty areenataistelu Dota 2.

Rocket Leagueta – vaikka se on esimerkiksi striimauspalvelu Twitchin kuudenneksi katsotuin kilpapeli – mainitaan harvoin. Peli on suosittu ja sen suosio kasvaa koko ajan, mutta Rocket Leaguella olisi potentiaalia olla paljon nykyistä suositumpi.

Esimerkiksi esports-veteraani Paul ”Redeye” Chaloner, joka ilmoitti kesäkuussa jättävänsä alan, nimesi Rocket Leaguen keväällä kirjansa julkaisun alla kaikista aliarvostetuimmaksi kilpapeliksi.

Rocket League saattaa kuitenkin olla matkalla kohti suosituimpien kilpapelien kärkeä. Tähän on muutamia syitä.

Lähdetään liikkeelle pelin perusteista: se muistuttaa todella paljon jalkapalloa, maailman suosituinta urheilulajia. Siinä on pallo, kaksi kolmen pelaajan joukkuetta ja kaksi maalia, joihin pelaajat yrittävät saada pallon.

Vuonna 2015 PlayStation 4:lle ja pc:lle julkaistussa pelissä ottelut pelataan yhdentoista kenttäpelaajan sijaan pääasiassa kolmen rakettimoottorilla varustetun auton joukkueilla. Palloa liikutetaan törmäämällä siihen autolla. Peli julkaistiin Xbox Onelle vuonna 2016 ja Nintendo Switchille 2017.

Rocket Leaguen pelaamisesta pääsee nopeasti kärryille, mutta pelitaitojen hiomisessa riittää tekemistä.­

Autot pystyvät lentämään, ajamaan seiniä pitkin sekä hyppimään, minkä myötä muutaman minuutin pituiset ottelut ovat täynnä toimintaa.

Peli muistuttaa perinteistä urheilua niin paljon, että sitä ensimmäistä kertaa katsovakin ymmärtää mistä on kysymys ja mitä tapahtuu. Sen pelaamisessakin alkuun pääsee helposti, mutta taitotason katto on korkealla ja huipulla paljon tilaa. Suomalaisia pelin huippunimiä ovat muun muassa Otto ”Metsanauris” Kaipiainen ja Joonas ”Mognus” Salo.

Rocket Leaguessa on ollut jo alusta asti runsaasti kilpailuja sekä ammattilais- että amatööritasolla. Ammattilaissarjaa ja maailmanmestaruusturnaukset järjestää pelinkehittäjä Psyonix.

Kilpasarjoissa on jaettu jo vuosia joitain miljoonia dollareita, mutta pelinkehittäjä kertoi tänä kesänä muuttavansa ammattilaistason rakennetta.

Muutoksen myötä pelin tiimoilta vuosittain jaettavat palkintosummat kohoavat yhteensä 4,5 miljoonaan dollariin, eli noin 3,8 miljoonaan euroon. Kauden päätteeksi pelattavissa maailmanmestaruuskisoissa joukkueille jaettavan palkintopotin kooksi on ilmoitettu miljoona dollaria.

Oman lisänsä pelin saamaan huomioon ja näkyvyyteen tuo se, että se on Street Fighter V:n ohella toinen Tokion olympialaisten yhteydessä ensi vuonna esiteltävä kilpapeli. Se voi olla monelle perinteisen urheilun ystävälle ensikosketus kilpapelaamiseen ja sen seuraamiseen.

Lisäksi kesällä kerrottiin pelin muuttuvan kokonaan ilmaiseksi vielä vuoden 2020 aikana.

– Peli ei olisi siellä missä se on tänä päivänä ilman mahtavaa yhteisöä. Tänään olemme innoissamme voidessamme julkistaa, että nyt aiomme tehdä yhteisöstä entistä isomman. Rocket Leaguesta tulee ilmainen, pelin sivuilla julistettiin heinäkuun lopulla.

Muokattu 12.52: Täsmennetty ilmaisversion julkaisuaikaa sekä konsoliversioiden julkaisuvuosia.

Rocket Leaguen pelaamisesta pääsee nopeasti kärryille, mutta pelitaitojen hiomisessa riittää tekemistä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?