Suomen ensimmäinen esports-areenaturnaus järjestettiin vuosi sitten – tapahtuma oli vaakalaudalla aivan viime hetkellä - Esports - Ilta-Sanomat

Suomen ensimmäinen esports-areenaturnaus järjestettiin vuosi sitten – tapahtuma oli vaakalaudalla aivan viime hetkellä

Arctic Invitational jäi kävijätavoitteestaan, mutta täydeksi flopiksi sitä ei voi sanoa.

Arctic Invitational oli Suomen ensimmäinen areenaluokan kilpapeliturnaus.­

13.9.2020 11:00

Päivää vaille vuosi sitten Suomen kilpapelikentällä tehtiin historiaa kun Arctic Invitational, Suomen ensimmäinen areenaluokan kilpapeliturnaus, järjestettiin Hartwall Areenalla 14.9.2019.

Arcticin vetonaulana olleen Counter-Strike-turnauksen voitti brasilialainen FURIA, joka kaatoi finaalissa Otto ”ottoNd” Sihvon edustaman CR4ZY-joukkueen. 100 000 euron palkintopotista FURIA vei 60 000.

Turnaus oli vuoden isoimpia kotimaisia kilpapelialan keskustelunaiheita, ja siitä oltiin montaa mieltä. Kehuja se keräsi puitteiltaan ja toteutuksestaan, mutta erityisesti aikatauluongelmat vaivasivat katsojia. Lisäksi tapahtuma keräsi paikalle huomattavasti odotettua vähemmän väkeä.

Arctic Invitationalin silloinen päävastaava Olli-Pekka Villa muistelee tapahtumaa lämmöllä. Se oli hänen mielestään rankka ja kuitenkin ainakin jossain määrin onnistunut tapahtuma.

– Ensimmäinen laatuaan Suomessa. Upeat puitteet saimme aikaan ja paljon jäi parannettavaa, Villa sanoo.

– Se oli kova, yhdeksän kuukauden työrupeama, jonka parissa tuli paljon hauskoja hetkiä ja oppi paljon uutta.

Moni sittemmin hauskaksi muistoksi muuttunut hetki ei tuntunut tapahtuessaan millään tavalla hauskalta, Villa kertoo. Yksi tällainen hetki tapahtui vain muutamaa päivää ennen turnauksen alkua.

– Yksi joukkueista yritti perua osallistumistaan. Sitä asiaa selviteltiin 24 tuntia vuorokaudessa kaksi päivää putkeen. Nykyään naurattaa,mutta silloin ei todellakaan naurattanut. Neuvotteluja käytiin Tanskaan, Venäjälle, Kreetalle ja minnekähän kaikkialle.

Olli-Pekka Villa (kuvassa) ja Joel Harkimo olivat turnauksen pääjärjestäjät. Villa ei enää työskentele kilpapelaamisen parissa.­

Villa kertoo kuulleensa kolmannelta taholta joukkueen peruvan osallistumisensa ja osallistuvan Arctic Invitationalin sijaan samaan aikaan Moskovassa järjestettävään Blast-turnaukseen. Villan mukaan joukkue oli kertonut venäläisturnauksen järjestäjille, että heillä Arctic Invitationalilla on samat omistajat, joten asia olisi varmistettu ja sopinut kaikille.

Tiedot eivät pitäneet paikkaansa, Villa sanoo. Jupakan lopputuloksena venäläisturnaus perui kutsunsa ja joukkue pelasi Arctic Invitationalissa.

– Se oli Moskovan päästä ammattimaisesti toimittu. He ymmärsivät hyvin meidän tilanteemme, vaikka ei heilläkään helppo tilanne ollut. Yksi joukkue oli jättäytynyt pois, Villa muistelee.

Turnauksen suorat lähetykset keräsivät yhteensä 698 079 katsojaa, jotka katsoivat sisältöä 181 101 tunnin edestä. Keskimäärin katsojia oli samanaikaisesti linjoilla 11 470. Yksipäiväistä turnausta seurasi paikan päällä järjestäjien mukaan 4000–5000 katsojaa. Tavoite oli alkuvuodesta asetettu 10 000.

– Kyllähän se oli pettymys. Missään vaiheessa, en ainakaan henkilökohtaisesti, odottanut hallia täyteen, mutta sinänsä odotin huomattavasti enemmän väkeä. Ehkä epäonnistuimme markkinoinnissa niille ihmisille, jotka eivät kilpapelaamista niin paljon seuraa, Villa sanoo.

Jos Villa voisi palata menneisyyteen, hän kehottaisi itseään tutustumaan vielä hieman tarkemmin suomalaisen esports-kuluttajan profiiliin ja lähestymään heitä kanavissa, joita he seuraavat. Lisäksi hän kehottaisi panostamaan markkinointiin ja perheisiin.

Näin esimerkiksi areenalle olisi voitu saada peleistä kiinnostuneita nuoria vanhempineen katsomaan, miltä ammattipelaaminen näyttää.

Brasilialainen FURIA pelaamassa Arctic Invitationalissa. Joukkue voitti lopulta koko turnauksen.­

Arcticista nähtiin monia mielipiteitä, joista monet ovat varmasti perusteltuja. Sitä näkemystä Villa ei kuitenkaan allekirjoita, että areenatapahtuma olisi ollut floppi.

– Tärkeimpänä asiana näytimme, että Suomessa voidaan järjestää ja osataan tuottaa kansainvälisen tason areenaturnaus. Se on tärkeä valttikortti tulevaisuudessa, järjesti sen sitten kuka tahansa.

Villa ei enää työskentele kilpapelaamisen parissa, vaan on siirtynyt takaisin ”tutulle ja turvalliselle kaupan alalle”. Paluuta hän ei pidä mahdottomana.

– Kaikki mielenkiintoiset projektit kiinnostavat. Ala on mielenkiintoinen ja menee eteenpäin, mutta asiaa kohtaan täytyy herätä sellainen sisäinen mielenkiinto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?