Tatu Partasen kommentti: ENCEn kohupotkujen vuosipäivä – Aleksi ”Aleksib” Virolainen näyttää ulospäin selvältä voittajalta - Esports - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kohupotkuista on tasan vuosi – Aleksi Virolainen näyttää selvältä voittajalta

Tasan vuosi sitten Suomen menestynein kilpapelijoukkue ENCE kohautti, kun se ilmoitti potkut Aleksi Virolaiselle. Toisen osapuolen vuosi on sujunut potkujen jälkeen huomattavasti paremmin, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Tatu Partanen.

Aleksi ”Aleksib” Virolaisen vuosi sitten saamista potkuista on riittänyt puhetta vielä tämän vuoden puolellakin.­

23.8. 12:10

Aleksi ”Aleksib” Virolaisen ”penkittäminen” ja sittemmin lähtö ENCEn riveistä oli yksi viime vuoden suurimpia uutisia esportsissa. Kirjoitin tuolloin, että liike saattaisi tuhota ENCEn ja penkillä istuminen voisi kenties suistaa nuoren pelinjohtajan uran raiteiltaan.

Kumpikaan kauhukuva ei loppujen lopuksi toteutunut. Ja hyvä niin.

Virolainen löysi uuden paikkansa OG:n kapteenina joulukuussa muutaman kuukauden penkinlämmityksen jälkeen. ENCE pelaa kuin pelaakin edelleen, mutta taso on romahtanut verrattuna viime kesään.

Vaikka maailmanloppua ei lopulta tullut, oliko liike näin jälkeenpäin katsottuna järkevä? Jos tutkii puhtaasti molempien osapuolien suorituksia eron jälkeen, vastaus on selvä ei.

ENCE oli Virolaisen kanssa Katowicen ihmeen jälkeen tasaisesti maailman kärkiviisikkoa. Parhaimmillaan joukkue kävi toisena. Nykyisin joukkue kiikkuu, rankingista riippuen, jossain maailmanlistan sijan 20. tienoilla.

Virolaisen OG:lla menee hieman paremmin; sijoitus on 9.–20. riippuen ranking-listasta. Joukkueen peli on epätasaista, joten hienoa ottelua saattaa seurata täysi pohjanoteeraus. Kaukana ollaan siitä tasosta, jonka Virolainen saavutti suomalaistiimin luotsina.

Toisaalta, henkilökohtaisella tasolla ENCEn pelaajille, ja etenkin Virolaiselle, muutos saattoi olla hyvästä.

Heti pelinjohtajan lähdön jälkeen suomalaistiimi alkoi pelata keskimäärin löyhempää, yksilökeskeisempää peliä. Aleksi ”allu” Jallin ja sittemmin Miikka ”suNny” Kempin alaisuudessa ENCE voittaa pelejä enemmän ampumalla vastustajaa paremmin, ei paremmilla taktiikoilla, kuten Virolaisen aikana oli tapana.

Miikka ”suNny” Kemppi on ollut keväästä lähtien ENCEn pelinjohtaja.­

Virolaisen OG pelaa taas hitaampaa, taktisempaa peliä, jossa kaikkien pelaajien tulee puhaltaa yhteen hiileen, että peli sujuu ja voittoja tulee. Vaikka joukkueen suoritus ailahtelee, pelaajat pääosin seuraavat Virolaisen johtajuutta ja näyttää siltä, että kaikki haluavat pelata samalla tavalla.

Lisäksi ulkopuolisen silmin vaikuttaa siltä, että siirron jälkeen Virolainen oli suorastaan helpottunut. ENCEn erinäisten pr-sekoilujen ja potkujen äkkinäisyyden takia vaikuttaa hyvin todennäköiseltä, että taustalla oli ainakin jonkinasteisia jännitteitä joukkueen sisällä.

Kumpikaan osapuoli ei riitelystä ole julkisuudessa puhunut, mutta mikäli mahdolliset erimielisyydet todella olivat niin pahoja, että Virolaisen lähtö oli enemmänkin pakko kuin valinta, oli pelaajavaihto varmasti oikea päätös kaikkien kannalta.

Erikoisesti kyseessä on jo toinen kerta, kun Suomen paras pelinjohtaja lähtee ulkomaille. Tomi ”lurppis” Kovanen karkasi aikoinaan amerikkalaistiimi Evil Geniusesiin, mutta palasi sittemmin takaisin kotimaahan.

Suomalaisen Counter-Striken kannalta olisi tietysti parasta, että maan parhaat pelaajat saataisiin vielä joskus kasaan “maajoukkueeksi”, jolla olisi potentiaalia olla maailman paras. Valitettavasti tällä hetkellä Virolaisen paluu kotimaahan vaikuttaa epätodennäköiseltä, mutta ehkä hänen ja myös ENCEn kannalta se on parhaaksi.

OG on hyvä tiimi, joka tarvitsee vain työtä, tasaisuutta ja kenties Nathan ”NBK-” Schmittin tilalle paremman pelaajan. ENCE puolestaan näyttää Elias ”Jamppi” Olkkosen kanssa suorastaan elinvoimaiselta.

ENCEllä on taskussa lisäksi melko varma major-kisapaikka, jonka järjestäminen on koronan takia yksi iso kysymysmerkki, vaikka joukkue joutuu pelaamaan tärkeitä otteluita Sami ”xseveN” Laaasasen kanssa Olkkosen sijaan.

Mikäli Olkkosen kiistelty pelikielto joskus pyörretään, nähdään suomalaistiimi tulevaisuudessakin arvoturnauksissa. Toivottavasti jopa taistelemassa mitaleista.

Elias ”Jamppi” Olkkonen teki huhtikuussa kaksivuotisen sopimuksen ENCEn kanssa. Uraa varjostaa kiistelty major-pelikielto.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?