Superlupaus Elias Olkkonen odottaa tuomarin päätöstä – tällainen oli pelijätin viimeisin vastaus kohutussa riita-asiassa

Elias ”Jamppi” Olkkosen ja pelijätti Valven välinen riita-asia koskien 19-vuotiaan pelaajan pelikieltoa odottaa nyt tuomarin merkittävää päätöstä.

19-vuotias Olkkonen on ollut yksi CS-piirien kuumimmista nimistä jo hetken aikaa.

20.8.2020 9:24

Ilta-Sanomat on seurannut keväästä lähtien 19-vuotiaan Elias ”Jamppi” Olkkosen riita-asiaa pelijulkaisija Valven kanssa. Counter-Strike-videopelin ammattilainen Olkkonen nosti helmikuun lopulla kanteen pelijättiä vastaan, koska pitää elinikäistä major-turnauskieltoaan epäoikeutettuna.

  • Jutun lopusta löytyvästä aikajanasta voi lukea tarkemmin runsaasti keskustelua herättäneestä tapauksesta.

Toistaiseksi tapauksen osapuolet eli 19-vuotias Olkkonen ja saksalainen Valve GmbH, joka on CS:n julkaisijan Valve Corporationin sisaryhtiö, ovat olleet eri mieltä lähes kaikesta mahdollisesta.

Erimielisyyksiä on ollut erityisesti Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta käsittelypaikkana, siitä onko Valve GmbH oikea taho vastaamaan kanteeseen sekä siitä, onko Olkkonen tapauksen osalta kuluttaja vai elinkeinoharjoittaja.

Heinäkuun alussa Olkkonen teki turvaamistoimihakemuksen, jossa hän vaatii VAC-kiellon poistamista 100 000 euron uhkasakon nojalla, kunnes asia on lainvoimaisesti ratkaistu.

Samassa vastauksessa pelaaja täsmensi vaatimuksiaan: VAC-kiellon purkamisen lisäksi hän haluaa 228 092 euroa vahingonkorvauksia. Aiemmin Olkkonen vaati 268 092 euroa, VAC-kiellon poistoa sekä major-turnauskiellon perumista.

Olkkonen ei saa pelata major-turnauksissa tai edes karsinnoissa, koska hänen aikoinaan ostamalla pelitunnuksella on jääty kiinni huijaamisesta. Olkkonen on kertonut ostaneensa pelitunnuksen ystävälleen peli-illan aikana.

Ilta-Sanomat on nyt saanut Valve GmbH:n vastauksen turvaamistoimihakemukseen: Saksalaisyritys vastustaa sitä kokonaisuudessaan. Perusteluja on pitkä lista, joista ensimmäisenä mainitaan, ettei hakijalla ole todellisuudessa mitään kiireellistä tarvetta saada oikeussuojaa turvaamistoimen muodossa.

Vastauksessa sanotaan Olkkosen tehneen turvaamistoimihakemuksen vasta heinäkuussa, vaikka kanne on nostettu helmikuussa ja Valve GmbH on vastannut ensimmäisen kerran jo toukokuun lopulla. Näin ollen hakijalla eli Olkkosella ei ole kiireellistä tarvetta saada oikeussuojaa.

Valve GmbH:n mukaan Olkkosen turvaamistoimihakemus pitää hylätä myös sen takia, että pääasiallinen vaatimus, eli VAC-kiellon poistaminen, on sama kuin kanteessa.

– Hakija pyrkii pääsemään turvaamistoimella väliaikaisesti siihen, mihin hän ei voi päästä käynnistämällään pääasialla, vastauksessa kirjoitetaan.

Vastauksessa korostetaan myös Olkkosen nostaneen kanteen kuluttajana, vaikka tämä on todellisuudessa elinkeinoharjoittaja. Tätä puoltaa Valve GmbH:n mielestä Olkkosen huhtikuussa tekemä kaksivuotinen ammattilaissopimus suomalaisen ENCEn CS-joukkueen kanssa.

Valve GmbH:n vastauksen mukaan ENCE-sopimus osoittaa ettei VAC-kielto ole este elinkeinon harjoittamiseen, kuten Olkkosen kanteessa on sanottu. Sen sijaan VAC-kiellon poistaminen käsittelyn ajaksi aiheuttaisi suurempia ongelmia pelijulkaisijalle.

– Turvaamistoimen myöntäminen antaisi myös muille CS:GO-pelin pelaajille virheellisen signaalin siitä, että CS:GO-pelissä voitaisiin huijata ja VAC-kiellon voisi saada poistettua ilman perusteita. Valve peliyhtiönä ja koko CS:GO-peliala kärsisi myös, ellei voitaisi varmistua siitä, ettei kilpailutilanteessa huijata, Valve GmbH perustelee vastauksessaan turvaamistoimen kieltämistä.

Olkkonen teki huhtikuussa kaksivuotisen sopimuksen suomalaisen ENCEn kanssa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudesta kerrottiin IS:lle, miten tapauksen käsittely jatkuu. Tuomari tekee seuraavaksi päätöksen, siitä onko käsittelypaikka (Itä-Uudenmaan käräjäoikeus) sekä vastaaja (Valve GmbH) kanteen osalta oikein. Käräjäoikeudesta ei osattu sanoa, millaisella aikataululla päätöstä sopii odottaa.

  • Jos aikajana ei näy alla, katso se täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?