Timo ”Taimou” Kettusta epäiltiin uran alussa huijaamisesta – vakuutti erikoisella tavalla Envy-joukkueen jenkkipomon - Esports - Ilta-Sanomat

Timo Kettusta epäiltiin uran alussa huijaamisesta – vakuutti jenkkipomon erikoisella testillä

Huijaussyytösten kohteena uransa alkuvuosina ollut Timo Kettunen joutui heti Yhdysvaltoihin saapuessaan vakuuttamaan jenkkipomon poikkeuksellisella tavalla.

Timo ”Taimou” Kettunen pelasi Overwatchia useamman vuoden ammatikseen. Nyt hän tähtää Valorantin huippunimeksi.­

3.8. 11:00

Timo ”Taimou” Kettunen on yksi Suomen menestyneimmistä ja tunnetuimmista kilpapelaajista, mutta Overwatch-kilpauransa alkupuolella häntä epäiltiin huijariksi.

Kettunen nousi nopeasti toukokuussa 2016 julkaistun Overwatchin huippunimeksi. Sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla pohdittiin tuolloin säännöllisesti, että käyttikö Kettunen huijausohjelmia vai ei.

YouTubesta löytyy vieläkin useita videoita, joissa väitetään Kettusen käyttävän aimbot-huijausohjelmaa [ohjaa tähtäimen automaattisesti vastustajaa kohti]. Kettunen kiisti itse aina huijausväitteet eikä hän koskaan saanut pelikieltoa esimerkiksi turnauksiin.

Muun muassa tällä videolla väitetään Kettusen käyttäneen huijausohjelmaa:

Eräänlainen päätös huijauskeskustelulle saatiin joulukuussa 2016, kun Kettusen edustaman Envy-organisaation yhdysvaltalaispomo Mike ”Hastr0” Rufail jakoi Twitterissä oman näkemyksensä ja kokemuksensa suomalaispelaajasta.

Envyllä oli tuohon aikaan pelitalo Pohjois-Carolinassa. Kun Kettunen saapui ensimmäistä kertaa talolle Rufail pisti suomalaistähden pelaamaan upouusilla, juuri pakkauksista otetuilla pelivälineillä ja itse kokoamallaan tietokoneella.

– Istutimme hänet alas ja katsoimme olan yli pari tuntia, kun hän pelasi. Hän löylytti kaikki joukkueet joita vastaan pelasi. Tiesimme silloin [hänen olevan puhdas], Rufail muisteli tilannetta seuraajilleen.

Huijaussyytösten paljastuttua perättömiksi, ainakin Envyn mielestä, jatkui Kettusen ura joukkueessa. Envystä tuli nopeasti yksi Overwatchin menestyneimmistä ja tunnetuimmista nimistä. Loppuvuodesta 2017 nimi vaihtui Dallas Fueliksi, kun joukkue liittyi kohuttuun Overwatch League -sarjaan.

Vuonna 2018 alkaneessa OWL-sarjassa Dallas Fuel tai Kettunen eivät menestyneet odotetusti. Suomalaispelaaja seurasi pääosan kaudesta 2019 vaihtopenkiltä. Tammikuussa 2020 hän siirtyi Fuelin akatemiajoukkueeseen, Envyyn, kunnes lopetti Overwatchin pelaamisen huhtikuussa.

Kettunen, 26, on Suomen tunnetuimpia kilpapelaajia.­

Elokuun lopulla 27 vuotta täyttävä Kettunen edustaa yhä Envyä, mutta hän on pelannut viime kuukaudet uutta Valorant-räiskintäpeliä. Kettunen on ilmoittanut tähtäävänsä pelissä ammattilaiseksi.

Useita kertoja muun muassa Suomen maajoukkuetta edustanut kuopiolainen on kertonut aiemmin IS:n haastattelussa omaavansa niin kovan kilpailuvietin, että hänen tavoitteensa on aina pyrkiä maailman parhaaksi.

Kuopiolaisen uraa ovat varjostaneet motivaatio-ongelmat, burnout sekä alkoholismi. Hän on puhunut ongelmistaan hyvin avoimesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?