Jere Salo, 18, oli viime vuonna maailman eliittiä, mutta nyt peli tökkii ja pahasti – ”Häneltä on hävinnyt tappajan vaistoa”

Jere ”sergej” Salo nousi viime vuonna komeasti Counter-Strike-pelaajien eliittilistalle, mutta tänä vuonna hän on pelannut odotuksiin nähden huonosti.

Jere ”sergej” Salo on Suomen tunnetuimpia kilpapelaajia.

22.7.2020 11:00

Keväällä 18 vuotta täyttänyt Counter-Strike-videopelin lahjakkuus Jere ”sergej” Salo on pelannut tänä vuonna alle odotusten. Salo edustaa Suomen tunnetuinta pelijoukkuetta ENCEä.

HLTV-sivusto listasi viime vuoden parhaat pelaajat -listalla Salon sijalle 13. Nuori osuja oli pääosan viime vuodesta ENCEn selvästi paras pelaaja. Hän ei ollut yhdessäkään turnauksessa joukkueensa heikoin suorittaja. Poikkeuksellisen arvokas pelaaja eli EVP-mainintoja hän sai peräti seitsemän.

Tänä vuonna Salo on kuitenkin ollut vain varjo viime vuoden supertähdestä. CS:n ykkössivuston HLTV:n tilastoja tutkimalla selviää pelaajan ratingin (ns. yleisluokituksen) olleen viime vuonna mainio 1,13, mutta tänä vuonna se on pudonnut 1,01:een.

Salon tilastolaskussa korostuu ratingin lisäksi erityisesti kaksi kategoriaa: Tappojen määrä per kierros ja vaikutusrating. Viime vuonna Salon lukemat olivat 0,72 (tappoa per kierros) ja 1,12 (vaikutusrating), mutta nyt vastaavat lukemat ovat enää 0,65 ja 0,94.

  • Jos taulukko ei näy yllä, katso se täältä.

Lisäksi tilastoja tutkimalla paljastuu Salon pelitason romahtaneen erityisesti maailmanlistan kärkijoukkueita vastaan, kuten alla oleva taulukko näyttää.

  • Jos taulukko ei näy yllä, katso se täältä.

Ilta-Sanomat kysyi suomalaisilta CS-asiantuntijoilta Roope ”Robu” Leppäseltä ja Jussi ”gstus” Perälältä mietteitä Salon vuodesta, nykytilanteesta ja tulevaisuuden odotuksista.

Molempien mielestä ENCEn päätös vaihtaa pelinjohtajaa on suurin yksittäinen syy Salon pudotukselle. Perälän mukaan nykyisin OG-joukkuetta edustava Aleksi ”Aleksib” Virolainen tuki pelaamisellaan usein Saloa, joka näkyi nuoren osujan tilastoissa. Perälä kuitenkin muistuttaa, etteivät numerot kerro koko totuutta.

– Salo on pelannut edelleen hyvin, vaikkakaan ei samalla huikealla tasolla mitä nähtiin vuonna 2019. Joukkue ei ole onnistunut pelaamaan häntä oikeanlaisiin tilanteisiin, joissa tämän henkilökohtainen taitotaso pääsisi loistamaan, kuten terroristipuolen afterplantit, Perälä kommentoi.

Perälän mielestä ENCEn pitäisi pystyä antamaan enemmän tilaa ja tukea Salolle pelipalvelimella. Mikäli joukkue pystyisi tarjoamaan näitä ja pelata tilanteita Salolle, voisi tämä menestyä Perälän mielestä niin sanottuna hyökkäyksen kärkipelaajana.

Jussi ”gstus” Perälä on ollut kommentoimassa Pelaajat.comin CS-lähetyksiä.

Leppänen on Perälän kanssa pitkälti samoilla linjoilla: Salo ei ole vielä löytänyt paikkaansa olla se paras mahdollinen itsensä uudistuneessa ENCEssä. Leppänen myös muistuttaa joukkueen tulosten laskiessa jokaisen pelaajien tilastojen heikkenevän, mutta tästä huolimatta Salon pudotus olleen aivan omalla tasolla.

– Mielestäni Salon pelistä on hävinnyt jonkin verran tappajan vaistoa. Hän ottaa vähemmän avaustaisteluita kuin ennen, eikä itseluottamus selkeästi ole paikallaan, Leppänen kommentoi.

Salo ei ole Leppäsen mielestä vielä yksilöllisesti sellaisella tasolla, että hän voisi loistaa joukkueen pelitavan ulkopuolella kuten Na`Vin supertähti Aleksandr ”s1mple” Kostyliev tai Team Liquidin Keith ”NAF” Markovic.

– Salo pitää asettaa systeemiin, parempiin paikkoihin ja hänelle parhaiten sopiviin rooleihin. Vielä nuorena pelaajana hän ei välttämättä osaa vielä itse sitä paikkaa ottaa, joten toivottavasti Salo saa vielä enemmän apua tässä joukkueeltaan, toivoo Leppänen.

Roope ”Robu” Leppänen on suomalainen CS-kommentaattori.

Asiantuntijoilla on eri näkemys siitä, miten parhaillaan vietettävä kesätauko vaikuttaa ENCEn nuoreen tähtipelaajaan. Leppänen uskoo Salon tason nousevan taas syksyllä, koska pelitaidot eivät ole kadonneet mihinkään. Viime vuoden huippukunto voi olla kuitenkin liikaa vaadittu.

– Hänen pelityylinsä ei ollut vuonna 2019 pelkkiin raakoihin mekaniikkoihin nojaavaa väläyttelyä, vaan peli perustui hyvään päätöksentekoon ja sijoittautumiseen. Lupaavaa vuodessa 2019 oli myös se, ettei hän farmannut tilastoja heikompia tiimejä vastaan. Varmasti tulee parantamaan, lataa Leppänen.

Perälä puolestaan ei usko tauon tekevän ihmeitä nuorelle, joka on muiden ENCE-pelaajien tavoin kärsinyt keväällä jonkinasteisesta burnoutista.

– ENCEllä on tällä hetkellä useita häiriötekijöitä, jotka varmasti vaikuttavat jokaisen pelaamiseen. Esimerkiksi Elias ”Jamppi” Olkkosen oikeustapaus, miten joukkue joutuu vaihtamaan turnauksissa Olkkosen ja Sami ”xseveN” Laasasen välillä, Perälä kommentoi.

Salo on Olkkosen kanssa ollut viime vuosina Suomen puhutuimpia CS-pelaajia. Leppänen toivoo ENCEn ja pelaajan löytävän taas ne vahvuudet, joilla Salo loisti viime vuonna. Luottoa pelaajaan uuteen nousuun kuitenkin on.

– Luulen, että tätä vaihetta muistellaan tulevaisuudessa vain pienenä hidastustöyssynä, jonka Salo lopulta selätti. Vaikka nyt on hiljaisempi vaihe meneillään, jatkan suurella innolla ja mielenkiinnolla hänen uransa seuraamista, Leppänen sanoo.

Salo oli vuonna 2019 maailman 13. paras CS-pelaaja. Tämän vuoden suorituksilla ei ole asiaa HLTV:n julkaisemalle top20-listalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?