Tulevatko keltaiset kortit CS-otteluihin? Tuomarit toivovat kovempia rangaistuksia pelaajille - Esports - Ilta-Sanomat

Tulevatko keltaiset kortit CS-otteluihin? Kokeneet tuomarit toivovat kovempia rangaistuksia pelaajille

OG-joukkueessa pelaava Nathan ”NBK” Schmitt on myöntänyt pelaajille annettavien rangaistusten olevan liian lepsuja.

Julkaistu: 15.7. 10:27

CS-otteluissa jaetaan tulevaisuudessa keltaisia kortteja, ainakin jos kuunnellaan kokeneita ex-tuomareita. Monien mielestä pelaajille jaettavat rangaistukset ovat nykyisellään liian lepsuja.

Erilaiset tekniset ongelmat ja niihin liittyvät epäselvät tilanteet ovat ikuinen harmaiden hiuksien aiheuttaja kilpapelaamisen parissa niin joukkueille, tuomareille, lähetystoimijoille kuin turnausjärjestäjille.

Asia tuntuu vaivaavan erityisesti räiskintäpeli Counter-Strikea, jossa teknisiä ongelmia nähdään useita kertoja turnauksessa, joskus jopa useasti yhden ottelun aikana. Nykyiset säännöt koskien teknisiä ongelmia, kierroksen keskeyttämistä ja uudelleen aloittamista ovat kuitenkin mielipiteitä jakavia.

Mikäli jokin ongelma ilmenee kesken kierroksen ja se halutaan aloittaa alusta, ei nykyisillä säännöillä yksikään pelaaja ole saanut ottaa vahinkoa. Kierros pelataan loppuun, mikäli vahinkoa on jo ehditty tekemään ennen keskeytyspyyntöä.

Aina välillä kuitenkin säännöistä syntyy keskustelua. Välillä vahinkoa on ehditty tekemään vastustajajoukkueeseen niin nopeasti, ettei esimerkiksi pelaajan putoamiseen palvelimelta ole ehditty reagoimaan.

Useasti ongelmatilanteissa tuomarit kysyvät toiselta tai jopa molemmilta joukkueilta mielipidettä asiaan. Tätä on kritisoitu vastuun vierittämiseksi joukkueille, joilla ei pitäisi olla mitään sanottavaa tilanteen ratkaisemiseksi. Kieltäytyminen kierroksen uudelleen aloittamisesta esimerkiksi sääntöihin vedoten voi johtaa somemyrskyyn.

Joissain tapauksissa joukkueet ovat myös valehdelleet teknisistä ongelmista saadakseen ylimääräisen tauon tai yrittääkseen vaikuttaa vastustajan hyvään pelivireeseen. Nykyisin kommunikointi onkin kiellettyä teknisen tauon aikana.

Tuomarien vallasta ja vastuusta keskustellaan säännöllisesti muun muassa Twitterissä. ESL:n entinen CS-päätuomari Michal Slowinski on esimerkiksi todennut ettei tuomarien pitäisi ratkaista tilanteita aina vain puhtaasti sääntökirjan mukaan. Sen sijaan ongelmatilanteet pitäisi ratkaista tapauskohtaisesti.

Entinen tuomari ja nykyisin Northin esports-vastaava Graham Pitt on puolestaan sanonut tuomarien tarvitsevan parempia keinoja pelaajien rankaisemiseen. Hänen mukaan pelaajat eivät kunnioita tarpeeksi tuomareita, koska mahdolliset rangaistukset ovat niin onnettomia.

– Pelaajat eivät paljoa välitä ottelun jälkeen määrättävästä sakosta. Pelaajat välittäisivät paljon enemmän, jos vastustaja saisi kesken ottelun X määrän kierroksia, tai jos joukkue joutuisi pelaamaan neljällä viittä vastaan hetkellisesti. Sitten he kunnioittaisivat sääntöjä, Pitt latasi.

OG-joukkueen ranskalaispelaaja Nathan ”NBK” Schmitt myönsi vastauksessaan Pittille pelaajille annettavien rangaistuksien olevan liian lepsuja tällä hetkellä. Myös Slowinski vastasi Pittin twiittiin.

Slowinski ehdotti rangaistuksiksi muun muassa aikalisien vähentämistä, pisteiden vähentämistä tietyssä turnausformaatissa (round robin) ja punaisia kortteja valmentajille, joita kuulemma käytetään jo paikoitellen.

ESL:n päävastaaviin kuuluva Ulrich Schulze kertoi puolestaan pitävänsä pelaajille annettavaa keltaista korttia hyvänä ideana. Tietty määrä keltaisia kortteja johtaisi seuraavan ottelun seuraamiseen sivusta. Schulzen mielestä joukkueen pitäisi korvata keltaisen kortin takia sivussa oleva pelaaja joko valmentajalla, varapelaajalla tai pelaamalla neljällä.

Eräs Twitter-kommentoija ehdotti rangaistusvaihtoehdoiksi muun muassa elämäpisteiden laskemista (terroristipuolella) tai vähentämällä pelin sisällä käytettävissä olevaa rahaa (poliisina).

Nykyisin joukkueiden yleisin rangaistuskeino on palkintorahojen vähentäminen turnauksen päätteeksi. Määrä perustuu joukkueille annettuihin rangaistuspisteisiin, jotka vaihtelevat rikkeen mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?