Kilpapelaaja voi olla jatkossa Vuoden urheilija, kunhan pelaa ”oikeaa” peliä – lajiliitto tyrmistyi päätöksestä

Urheilutoimittajain Liitto on päättänyt hyväksyä kilpapelaajat ehdolle Vuoden urheilija -äänestykseen, kunhan nämä pelaavat urheilupelejä eivätkä esimerkiksi räiskintää.

Counter-Strike-legnda Aleksi ”allu” Jalli ei voi nykyisillä linjauksilla päästä Vuoden urheilija -ehdokkaaksi. Uuden linjauksen seurauksena tämä on kuitenkin mahdollista esimerkiksi NHL-pelisarjan ammattilaisille.

13.7.2020 10:45

Esportsin eli kilpapelaamisen yksi pitkäaikaisimmista ja kiistellyimmistä puheenaiheista on ollut jo pitkään, että onko pelaamisen kutsuminen urheiluksi hyväksyttävää vai ei.

Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL ry) on esimerkiksi Suomen Olympiakomitean jäsen, mutta esportsissa pitkään työskennelleet ja monet pelaajat vierastavat rinnastusta urheiluun.

Nyt keskustelu on noussut uudelle tasolle. Urheilutoimittajain Liitto ilmoitti kesäkuussa ottavansa esportsin mukaan Vuoden Urheilija -äänestyksen lajilistalle, mutta ainoastaan urheilupelien osalta.

– Liitto seuraa päätöksessään kansaurheilinvälisen olympialiikkeen sekä kansainvälisen Urheilutoimittajien Liiton (AIPS) linjauksia, liitto perusteli päätöstään Twitterissä.

Päätös on ihmetyttänyt monia esports-alan toimijoita, koska urheilupelit eivät ole suosituimpia tai arvostetuimpia pelejä.

Kapea pelivalikoima jättää myös pääosan Suomen ammattilaispelaajista ilman mahdollisuutta kilpailla Vuoden Urheilijan -tittelistä. Esimerkiksi viime vuonna Dota 2:n maailmanmestaruuden voittaneet Topias ”Topson” Taavitsainen ja Jesse ”JerAx” Vainikka tai ENCE-tähdet eivät voisi päästä edes ehdolle nykyisellä linjauksella.

Urheilutoimittajain Liiton päätöstä on kritisoinut esimerkiksi SEULin puheenjohtaja Joonas Kapiainen, joka kirjoitti asiasta blogin.

Kapiainen kirjoittaa SEULin pyytäneen listaa Urheilutoimittajain Liiton hyväksymistä peleistä, mutta yllättäen vastauksena pyydettiinkin SEULia luomaan sellainen. Kapiainen pohtii tämän jälkeen kirjoituksessa mihin kohtaan raja vedetään urheilupelien kohdalla.

– Ovatko esimerkiksi taistelupelit mukaan otettavia, sillä taistelulajit lasketaan ymmärtääkseni urheilun kirjoon. Entäpä Rocket League, jossa autoilla yritetään saada palloa maaliin. Kysehän on jalkapallosta, joka sotketaan autourheiluun, Kapiainen kirjoittaa blogissa.

Urheilutoimittajain liitto kieltäytyi SEULin pyynnöstä käsitellä asia uudestaan. Kapiainen kirjoittaa blogissa Urheilutoimittajain Liiton perustelleen päätöstä AIPS:n ja olympialiikkeen linjauksilla. Kapiainen ja SEUL ovat tyytymättömiä päätökseen.

Esports on ollut mukana Urheilugaalassa, jossa Vuoden urheilija paljastetaan, jo muutaman vuoden. Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki -äänestyksessä on ollut ehdolla Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalaisen , Joona ”Serral” Sotalan sekä Taavitsaisen ja Vainikan voittamat maailmanmestaruudet vuosina 2017–19.

Taavitsainen on lisäksi ollut ehdokkaana Läpimurto-kategoriassa vuoden 2019 gaalassa. Esports puolestaan oli lajina ehdolla Urheiluilmiöksi vuonna 2018. Linnan juhlissa ensimmäinen esports-pelaaja nähtiin vuonna 2018, kun Vainikka ja Taavitsainen saivat kutsun. Sotala sai viime vuonna kutsun juhliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?