Elias Olkkonen, 18, vastasi pelijätille: Esitti uuden vaatimuksen ja haluaa järeän uhkasakon

18-vuotias Elias ”Jamppi” Olkkonen on viimeisimmässä vastauksessaan käräjäoikeudelle laskenut vahingonkorvaussummaa kymmenillä tuhansilla, mutta pyytänyt oikeutta määräämään Valvea poistamaan kiistellyn VAC-kiellon 100 000 euron uhkasakon uhalla.

Elias ”Jamppi” Olkkosen ja Valven välinen kuluttajariita kiinnostaa Suomen lisäksi myös maailmalla esports-seuraajia.

10.7.2020 9:00

Counter-Strike-videopelin kuumimpiin nimiin lukeutuvan Elias ”Jamppi” Olkkosen, 18, riita-asia pelijulkaisija Valven kanssa on edennyt.

Olkkonen nosti helmikuussa kanteen Valvea vastaan, koska pitää pelijätin antamaa elinikäistä major-turnauskieltoaan epäoikeutettuna. Olkkonen vaati lisäksi 268 092 euron korvauksia menetetyistä ansioista.

Kanteen Olkkonen nosti yhdysvaltalaisen Valve Corporationin tytäryhtiötä Valve GmbH:ta vastaan, jonka toimipaikka on Saksassa.

Valve GmbH vastasi kanteeseen toukokuun lopulla ja kyseenalaisti muun muassa oikeustoimipaikan, Olkkosen aseman kuluttajana sekä vastaajan roolin asiassa.

Olkkosen tuoreen lausuman eli vastauksen mukaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on sopiva paikka asian käsittelyyn, koska kyseessä on kuluttajariita.

Olkkonen sanoo olleensa kuluttaja tapahtumahetkellä eli vuonna 2015. Superlahjakkuuden ammattilaisura alkoi vuonna 2018 SuperJymyssä. Pelikieltoa koskevaa tiliä Olkkonen ei ole käyttänyt koskaan ammatinharjoittamiseen.

Valve GmbH on perustettu vuonna 2016, mutta Olkkosen pelikieltoa koskeva tilanne tapahtui vuonna 2015. Olkkosen vastauksen mukaan tällä ei ole merkitystä, koska Valve Corporation on siirtänyt Euroopan asiakkaita koskevat asiat tytäryhtiölleen.

Heinäkuun lopulla 19 vuotta täyttävä Olkkonen teki huhtikuussa ammattilaissopimuksen ENCEn kanssa.

Vastauksessa sanotaan myös Valve GmbH:n vahvistaneen jo aiemmin olevansa asianomainen, kun Olkkonen haki ratkaisua kiistaan Euroopan komission verkkovälitteisen riidanratkaisun kautta. Valve GmbH on myös ilmoittautunut elinkeinonharjoittajaksi Steam-palvelun tilaussopimuksessa.

Valve Corporation myös omistaa kokonaisuudessaan Valve GmbH:n. Jo mainittujen seikkojen lisäksi vastauksessa todetaan yhtiöiden jakavan sähköpostiosoitteen legal@valvesoftware.com.

Vastauksessa kyseenalaistetaan myös Valven passiivisuus riita-asian suhteen. Olkkonen on selvittänyt asiaa viime syksystä, mutta lokakuun jälkeen Valve lakkasi vastaamatta viesteihin. Olkkonen on tämän jälkeen lähettänyt useita sähköposteja, tarjonnut välimiesmenettelyä Tukholmassa sekä ehdottanut sovintoratkaisua vielä viikko ennen haastehakemuksen jättämistä.

Valve GmbH reagoi tapaukseen vasta, kun asia kanne eteni käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Vastauksen mukaan Valve GmbH on vasta tämän jälkeen väittänyt, ettei yritys ole elinkeinonharjoittaja tai tilaussopimuksen osapuoli.

– Suuri kansainvälinen yhtiö ei voi tahdonvaltaisesti valita, milloin mikäkin sen alaisuuteen kuuluva yritys on tilaussopimuksen osapuoli ja milloin ei, kun yritys on kerran ilmoitettu osapuoleksi, vastauksessa kirjoitetaan.

CS:GO on vuonna 2012 julkaistu taktinen räiskintäpeli. Kilpaotteluissa pelaa vastakkain kaksi viiden hengen joukkuetta.

Olkkonen on myös täsmentänyt vaatimuksiaan. Aiemmin hän vaati vanhalle pelitilille asetetun VAC-kiellon poistamista, major-arvoturnaus-porttikiellon poistamista sekä yhteensä 268 092 euron vahingonkorvauksia.

Nyt Olkkonen vaatii vain pelitilille asetetun VAC-kiellon poistamista sekä 228 092 euron korvauksia. Olkkonen teki huhtikuussa ammattilaissopimuksen ENCE-joukkueen kanssa, minkä johdosta korvaussummaa on laskettu.

18-vuotias Olkkonen on tehnyt lisäksi salassapitopyynnön koskien vahingonkorvausvaatimusta ja turvaamistoimihakemusta todisteineen. Salassa pidettävä materiaali sisältää kolmannen osapuolen liikesalaisuuksia.

Turvaamistoimihakemuksessa Olkkonen vaatii Itä-Uudenmaan käräjäoikeutta määräämään Valven poistamaan vanhan pelitilin VAC-kiellon 100 000 euron uhkasakon nojalla, kunnes asia on lainvoimaisesti ratkaistu.

Hakemuksessa sanotaan ettei turvaamistoimi voi aiheuttaa vahinkoa Valvelle, mutta oikeudenvastainen pelikielto haittaa merkittävästi Olkkosen uraa. Perusteina kirjoitetaan muun muassa ammattilaispelaajien uran olevan ajallisesti hyvin rajattu, koska yli 30-vuotiaita pelaajia on hyvin vähän.

Olkkonen pyytää myös asian käsittelyä jo prosessiväitteiden eli kiistanaiheiden ratkaisemisesta alkaen kolmen tuomarin kokoonpanolla. Pyyntöä hän perustelee asian laadulla ja laajuudella.

Valven seuraava määräpäivä on keskiviikko 15.7. Alta oleva aikajana näyttää, miten Olkkosen ja Valven riita on edennyt.

  • Jos aikajana ei näy yllä, katso se täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?