Tähtiselostajaa Toby ”TobiWan” Dawsonia syytettiin raiskaajaksi, kollegat hylkäsivät välittömästi – nyt hän jättää koko esportsin - Esports - Ilta-Sanomat

Tähtiselostajaa syytettiin raiskaajaksi, kollegat hylkäsivät välittömästi – nyt jättää koko alan

”TobiWan” niminen esports-selostajalegenda on kiistänyt syytteet, mutta päättänyt jättää alan ja julkisuuden.

Toby ”TobiWan” Dawson on ollut mukana kaikissa Dota 2:n MM-kisoissa. Torstaina selostajalegenda ilmoitti lopettavansa.

4.7.2020 12:00

Dota 2 -pelin ja koko esportsin tunnetuimpiin selostajiin lukeutuva australialainen Toby ”TobiWan” Dawson on ilmoittanut jättävänsä esportsin. Dawson ilmoitti asiasta torstaina – muutama päivä sen jälkeen, kun häntä oli syytetty raiskauksesta.

Lausunnossaan Dawson kiisti häntä kohtaan esitetyn vakavan syytöksen. Sitä seurannut reaktio sosiaalisessa mediassa oli jotain, jota hän ei halua kokea enää uudestaan. Dawson lopettaa sekä sometiliensä käytön että selostamisen.

– Jos aiemmat tekoni ovat loukanneet jotain, niin olen hyvin pahoillani siitä ja se ei ollut tarkoitukseni, Dawson kirjoitti.

Tähtiselostajan nimi nousi esille reilu viikko sitten esportsia ravistelevassa laajassa ahdistelukohussa, kun Meruna-nimimerkkiä käyttävä nainen jakoi Twitterissä kirjoituksen. Siinä hän väittää Dawsonin raiskanneen tämän vuonna 2011.

Dota-yhteisön tunnettu jäsen Ken ”Hot_Bid” Chen laati Merunan kirjoituksen, jakamien kuvakaappausten ja Dawsonin ensimmäisten – nyt jo poistettujen – lausuntojen pohjalta yksityiskohtaisen kirjoituksen, joka tukee tämän mukaan naisen kertomusta. Chenin mukaan kuvakaappauksista myös selviää Dawsonin olevan tietoinen teostaan.

Meruna seurustelee Dawsonin aisaparina tunnetun Troels ”syndereN” Nielsenin kanssa, joka pisti välit poikki selostajatähden kanssa välittömästi. Nielsen ja Meruna ovat olleet yhdessä jo kahdeksan vuotta. Twiitin mukaan Meruna kertoi Dawsonin teosta Nielsenille vasta hieman ennen kuin julkaisi kohukirjoituksen.

Nielsenin lisäksi useat muut Dotan huippuselostajat katkaisivat välit välittömästi Dawsonin kanssa. Esimerkiksi Austin ”Capitalist” Walsh totesi, ettei Dotassa ole paikkaa Dawsonin kaltaiselle henkilölle. Tähtiselostajan takana ollut Code Red Esports -agentuuri ja Beyond the Summit -studio hylkäsivät myös Dawsonin nopeasti.

Heinäkuussa 35 vuotta täyttävä Dawson oli Dotan ylivoimaisesti tunnetuin selostaja. Hän oli ainoana selostaja mukana jokaisessa Dota 2:n MM-turnauksessa eli The Internationalissa vuosina 2011–19.

Selostajan kuuluisimpia lausahduksia lisättiin tänä vuonna Dotan suosittuun taistelupassiin, mutta Valve poisti ne nopeasti raiskaussyytöksen tultua julki. ”It's a disaster!” oli Dawsonin tunnetuin selostushetki Dotassa:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?