Ahdistelukohu ravistelee esportsia – tähtiselostaja kiistää syytteet, yksi sai jo potkut - Esports - Ilta-Sanomat

Laaja ahdistelukohu ravistelee pelialaa – tähtiselostaja kiistää rajut väitteet, yksi saanut potkut

CS-tähtiselostaja kiistää ex-kumppaninsa esittämät syytteet. Toinen suosikkikasvo puolestaan ilmoitti jättävänsä alan ainakin toistaiseksi.

CS-tähtiselostajaa syytetään muun muassa raiskauksesta. Kuvituskuva.

24.6.2020 11:47

Seksismi-, syrjintä- ja ahdistelukohut eivät ole uusi asia esportsin eli kilpapelaamisen parissa, mutta viime päivinä asiasta on puhuttu kenties enemmän kuin koskaan aiemmin.

Kokemuksistaan ovat kertoneet Twitterissä kymmenet henkilöt. Kirjoituksissa syytetään Twitch-striimaajia, tubettajia, pelialan henkilöitä, selostajia ja esports-joukkueiden henkilökuntaa.

Esille nousseista nimistä tunnetuimpia ovat Counter-Strike-ammattiselostaja Henry ”HenryG” Greer, Dota 2 -kommentaattori Grant ”GranDGranT” Harris ja miljoonia seuraajia kerännyt tubettaja Tom ”Syndicate” Cassell. Greer ja Cassell ovat kiistäneet väitteet, Harris puolestaan pyytänyt anteeksi ja ilmoittanut jättävänsä alan.

Brittiselostaja Greerin entinen tyttöystävä Kelly Jean jakoi Twitterissä sunnuntai-iltana pitkän kirjoituksen, jossa hän syytti entistä kumppaniaan hyväksikäytöstä, henkisestä väkivallasta, manipuloinnista ja raiskauksesta, joskin viitaten asiaan epäsuoraan.

Jeanin Twitter-kirjoitus ei ole enää luettavissa. Hän poisti kirjoituksen sen jälkeen, kun Greer julkaisi lausuntonsa tiistai-iltana kiistäen kaiken. Greer julkaisi lausuntonsa yhteydessä kuvia kaksikon käymistä WhatsApp-keskusteluista. Yhdessä kuvakaappauksessa Jean myöntää ettei uutenavuotena tapahtunut tilanne ollut raiskaus, vaikka väittikin niin julkaisemassaan kirjoituksessa.

Jeanin mukaan kaksikko poltti uutenavuotena yhdessä kannabista, joka pisti naisen pään sekaisin. Jossain vaiheessa hän havahtui ja huomasi Greerin harrastavan seksiä kanssaan ilman suostumusta. Säikähtänyt Jean juoksi tilannetta pakoon vessaan verta valuen. Jeanin mukaan Greer lisäksi haukkui ja manipuloi häntä useasti suhteen aikana.

Greer on kiistänyt kaikki kirjoituksessa esitetyt väitteet. Selostajan mukaan molemmat halusivat uutenavuotena seksiä, mutta Jeanin olon muuttuessa huonommaksi he lopettivat sen heti. Greerin mukaan Jean ei puhunut asiasta mitään seuraavina viikkoina.

Kaksikko erosi virallisesti jo elokuussa 2018, mutta tapaili sen jälkeen satunnaisesti. Alkuvuonna tämä päättyi Greerin todettua, ettei heillä ole yhteistä tulevaisuutta, ja Jean ei ottanut asiaa kevyesti. Toukokuun lopulla 2020 Jean ilmestyi Greerin kotiovelle kutsumatta. Greer ei pitänyt tästä, mutta sai sovittua Jeanin kanssa, että yhteydenpito päättyisi tähän.

Tästä huolimatta Jean on yrittänyt pitää yhteyttä Greeriin esimerkiksi tämän ystävien ja perheen kautta sekä tekemällä valetilejä someen, selostaja kirjoittaa. Greer jakoi myös kuvakaappauksen Twitter-kommentista, jossa Jean kertoo jakaneensa alkuperäisen kirjoituksensa, koska Greer on estänyt hänet joka paikassa.

Muun muassa Dota 2:n MM-kisoissa viime vuonna selostanutta Harrisia on syytetty seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja häirinnästä. Harris on Twitterissä pyytänyt anteeksi viime vuosien käytöstään, jota hän häpeää.

– Jätän Dota- ja esports-yhteisöt pitkäksi aikaa, ellen jopa kokonaan. En halua tässä olevan kyse minusta, mutta haluan sanoa, että toivon turvattomaksi olonsa kokevien tuntevansa olonsa taas turvalliseksi, Harris kirjoitti Twitterissä.

Häirintäsyytteiden lisäksi Harrisin sanotaan käyttäneen väärin asemaansa suosikkikasvona. Entisen Dota 2 -selostajan ja valmentajan Anthony ”Scantzor” Hodgsonin mukaan Harris on syypää LlamaDownUnder-nimimerkkiä käyttäneen selostajan yllättävään lopettamispäätökseen. Hodgsonin mukaan Harris häiriköi selostajakollegaa niin paljon, että tämä haki lähestymiskieltoa, jonka oikeus myönsi vasta vuosien jälkeen.

Harris sai kommenttiensa jälkeen nopeasti potkut Dota 2:n tunnetuimpiin nimiin lukeutuvasta Evil Geniuses -organisaatiosta, jota hän ehti edustaa striimaajana yli 2,5 vuotta. Useat Harrisin kollegat ovat pöyristyneet paljastuneesta tilanteesta.

Lähes 10 miljoonaa tilaajaa YouTubessa kerännyttä Cassellia syytetään kahdesta raiskauksesta. Syytökset ovat esittäneet striimaaja Nati ”TheZombiUnicorn” Casanova ja Casselin ex-tyttöystävä Kaitlin Witcher. Väitetyt raiskaukset ovat tapahtuneet vuosina 2012 ja 2016.

Cassell kertoi sunnuntai-iltana Twitterissä tyrmistyneensä väitteistä. Hän aikoo julkaisevansa tulevina päivinä väitteistä, joita hän sanoo valheelliseksi. Lausuntoa ei ollut julkaistu vielä keskiviikkoaamuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?