Elias Olkkonen, 18, on nyt kuuma nimi maailmalla – tämän takia huippulahjakkuudesta kohistaan

Elias ”Jamppi” Olkkosen lahjakkuutta on hehkutettu jo pitkään, mutta kevään aikana hänen profiilinsa on noussut entisestään.

Elias Olkkonen, monelle tutumpi nimellä Jamppi, on Suomen puhutuin pelaaja tällä hetkellä.

11.6.2020 10:26

Vantaalainen Elias ”Jamppi” Olkkonen on Counter-Strike-videopelin yksi kuumimpia nimiä juuri nyt. Heinäkuussa 19 vuotta täyttävä Olkkonen teki huhtikuussa kaksivuotisen sopimuksen suomalaisen ENCE-organisaation kanssa, mutta uraa rajoittaa major-turnauksia koskeva pelikielto.

Olkkonen ollut pelikieltonsa takia otsikoissa viime kuukaudet. Hän on haastanut pelijätti Valven oikeuteen, koska pitää pelikieltoa aiheettomana. Olkkonen hakee pelikiellon purkua ja jättikorvauksia aiemmin menettämästään ammattilaissopimuksesta oikeuden kautta.

ENCE-pelaajaa on hehkutettu Suomen tulevaksi CS-supertähdeksi. Kansainvälisesti Olkkonen on saanut ylistystä muun muassa pelin ykkössivusto HLTV:ltä, joka kirjoitti tarkkuuskivääripelaajasta pitkän jutun viime elokuussa.

Olkkosen pelikielto tuli esille vasta artikkelin julkaisun jälkeen. Valven päätös on jakanut mielipiteet, mutta enemmistö tuntuu olevan Olkkosen puolella. Somessa ja turnauslähetysten chateissa on vääjäämättä törmännyt viime kuukausien aikana #FreeJamppi-kommentteihin [vapauttakaa Jamppi].

Olkkonen liittyi ENCE-joukkueeseen huhtikuussa kaksivuotisella sopimuksella.

Pelikielto rajoittaa Olkkosen peliuraa, mutta ei estä kuitenkaan kilpailemista täysin. Hän saa pelata suurimpia turnauksia ENCEn riveissä, mutta esimerkiksi juhannuksen jälkeen alkavan major-karsinnan hän joutuu seuraamaan taas sivusta.

– Mahdollisuus antaa Eliakselle tilaisuus kilpailla maailman parhaita vastaan oli meille helppo ratkaisu kaikesta huolimatta. Hän on äärimmäisen lahjakas nuori pelaaja, joka ansaitsee tilaisuuden ja nostaa varmasti myös meidän pelaamisemme tasoa, ENCE kommentoi pelaajan sopimusta huhtikuussa.

  • Counter-Strike on taktinen ensimmäisen persoonan räiskintäpeli, joka on huippusuosittu myös Suomessa. Pelin kilpapuolella liikkuu suuria rahasummia ja isoilla turnauksilla on miljoonia katsojia. Kilpaturnaukset pelataan tietokoneversiolla.

Olkkosen ensimmäiset viikot ENCEn kanssa ovat olleet onnistuneita, ja nuorukainen on ollut huomion keskipisteenä. Heikkoja karttasuorituksia hänellä on alla vain muutama, mutta hienoja suorituksia esitteleviä videoita on nähty runsaasti.

ENCEn kanssa Olkkonen on voittanut 9 peliä, pelannut 2 tasan ja hävinnyt 2 ottelua. Viime viikonloppuna Olkkonen otti uransa kovimman saavutuksen, kun ENCE voitti BLAST Showdown -karsintaturnauksen. Seuraavan kerran Olkkonen ja ENCE pelaavat juhannusviikolla, jolloin ratkotaan puolen miljoonan dollarin BLAST Premier -sarjan kevätkauden mestari.

Leppoisana, hieman vitsailevana, mutta hyvin kilpailuhenkisenä tunnettu Olkkonen on kerännyt runsaasti faneja myös striimeillään. Suorissa lähetyksissä on nähty uskomattomia yksilösuorituksia, joita katsojat ovat jakaneet laajalti somessa ja erityisesti Redditissä.

Alla neljä Olkkosen hurjaa yksilösuoritusta vuodelta 2020:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Ennen ENCEä Olkkonen edusti SJ-joukkuetta, joka oli hänen uransa ensimmäinen ammattilaisjoukkue. Jo SJ:ssä Olkkonen nousi monien huulille, mutta läpimurto kansainvälisillä kentillä jäi saavuttamatta.

Superlupauksen piti siirtyä syksyllä Aleksi ”Aleksib” Virolaisen johtamaan OG:seen, mutta siirto peruuntui pelikiellon takia. Olkkonen siirrettiin SJ:n vaihtopenkille joulukuussa. Pelaajan sopimus päättyi alkuvuodesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?