ENCE-pomo patistaa firmoja avaamaan lompakkoaan: ”Jos joku ala porskuttaa, niin se on esports”

ENCEn toimitusjohtajan mukaan koronatilanne ei ole ainakaan vielä vaikuttanut organisaatioon.

ENCE on Suomen tunnetuin ja menestynein pelijoukkue.

9.4.2020 10:39

Koronavirus on vaikuttanut urheiluun laajalti, mutta esportsin puolella pelit ovat pääosin jatkuneet. Koronaviruksen aiheuttama epätietoisuus normaaliin palaamisesta on kuitenkin vaikeuttanut myös pelitiimien bisneksiin, kun yritykset ovat painaneet jarrua sponsoroinnin osalta.

Ilta-Sanomat otti yhteyttä ENCEn toimitusjohtajaan Mika Kuusistoon, joka kertoi miten koronaepidemia on näkynyt Suomen suurimmassa kilpapeliorganisaatiossa. Hänen mukaansa korona ole vielä tuonut merkittävästi uusia yhteydenottoja, kuten moni voisi olettaa.

Kuusiston mukaan nyt olisi helppo tehdä lyhyempiäkin, esimerkiksi yhden turnauksen kestäviä aktivointeja. Sanalla tarkoitetaan näkyvää sponsorin esille nostamista. ENCEn osalta kysyntä on ollut kuitenkin lähes entisellä tasolla.

– Ikäväkseni voin todeta, että niitä lyhytaikaisia yhteistyötarjouksia tulee edelleen aika vähän. Uudet tekijät arkailevat yhä. Nyt kun muu urheilu on tauolla, tässä olisi mahdollisuus tehdä asioita. Ehkä tietoisuutta ei ole vielä tarpeeksi, Kuusisto avaa tilannetta ENCEn osalta.

Esportsin erikoistilanteeseen on herätty muualla maailmassa nopeammin kuin Suomessa, Kuusisto lisää. Esimerkiksi Saksan suurin urheilukanava Sport1 näytti sunnuntaina televisioista Counter-Striken huippusarjaa ESL Pro Leagueta (EPL). Yhdysvalloissa ESPN näytti eräältä tv-kanavaltaan 12 tuntia pelkkää esportsia.

– Toivon, että Suomessakin markkinointipäättäjät lähtisivät voimakkaammin mukaan. Meillä on Suomessa aika monta organisaatiota, jotka pystyvät aika nopeasti tuottamaan merkittävää näkyvyyttä kumppaneille. Nyt ne relevantit kanavat ovat kaikki verkossa, mutta tarvittaisiin rohkeutta heittäytyä. Jos joku ala porskuttaa, niin se on esports.

Kuusisto aloitti ENCEn toimitusjohtajana marraskuussa 2018.

Kuusiston mukaan esportsiin tuntevat kumppanit ovat jo heränneet poikkeustilanteeseen esimerkiksi ideoimalla aktiivisemmin. Hän kertoo esimerkkinä ENCEn pääsponsorin Telian, jonka suomenkieliseen EPL-lähetykseen tehtiin lisäsisältöä, kun selvisi CS-tiimin pelaavan matsit Suomesta.

– EPL:n katsojamäärät ovat olleet [ympäri maailmaa] ihan huimat ja ennätyksiä on rikottu. Varmasti on ollut uusia silmäpareja mukana, kun perinteisen urheilun aukkoa täytetään. Tilanne näkyy myös muissa peleissä kuin Counter-Strikessa.

Haastattelun aikana Kuusiston suusta kuulee useasti saman asian: Nyt vaadittaisiin rohkeutta yrityksiltä lähteä esports-kelkkaan, kun muu urheilumaailma seisoo paikoillaan. Samaa on sanonut Twitterissä muun muassa hREDS-organisaation GM Christer Kasurinen.

ENCEn CS-tiimin alkuvuosi on ollut vaikea: Viimeisestä kymmenestä pelistä tiimi on voittanut vain yhden.

ENCE on alkuvuoden aikana menettänyt kaksi isoa sponsoria: Samsungin sekä Veikkauksen, josta tuli viime kesänä yksi pääsponsoreista. Kuusisto kertoo jatkosopimuksen Samsungin kanssa olleen lähes maalissa, mutta keskustelut venyivät alkuvuodesta ja sitten korona tuli sotkemaan suunnitelmia. Veikkaus-sopimusta hän ei voi kommentoida liikesalaisuuksien takia.

Kuusisto kertoo sponsorisopimusten päättymisen olevan aina valitettavaa, mutta ENCEn toiminta ei ole vaakalaudalla. ENCEn liikevaihto oli viime vuonna 2,7 miljoonaa euroa – kumppanit toivat siitä noin puolet.

– Tietenkin pitää miettiä, millä ne paikataan jatkossa, mutta ei niiden lähtö meidän toimintaa muuta ainakaan vielä tänään. Samalla tavalla investoidaan nyt kasvuun kuin heidän mukana ollessaankin. Molemmat kategoriat, vedonlyönti ja mobiililaitevalmistaja, ovat todella isoja ja potentiaalisia kumppaneita on huomattava määrä.

Koronan takia ENCEn työntekijät tekevät tällä hetkellä työt kotoa. Pelaajien osalta turnaukset on siirretty verkkoon, mikä vaikuttaa pelaamisen lisäksi tiimidynamiikkaan. Tilanne ei ole kenellekään miellyttävä, mutta koronavirus otetaan vakavasti ENCEssä.

– Uskomme vahvasti ettei tämä koronavirus lähde mihinkään, jos ihmiset ei muuta toimintatapoja. Karanteenissa tässä ollaan.

ENCEssä odotellaan pandemian keskellä kuumeisesti muuttoa uusiin toimitiloihin, jotka sijaitsevat Helsingissä. Tarkoitus on päästä muuttamaan toukokuun loppupuolella. Kuusiston mukaan toimitiloja suunnitellaan ja työstetään parhaillaan päivittäin. Luvassa on aito ammattilaispelaajien ja organisaation keskus, jossa kaikki viihtyvät.

ENCEn työntekijät kuvattuna Assembly Summer 2019 -tapahtumassa elokuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?