CS:GO-selostaja Kalle ”gaLezki” Kareinen, 28, törmäsi erikoiseen ongelmaan – jakaa nyt parhaat vinkkinsä CS-selostajaoppaalla - Esports - Ilta-Sanomat

Kiteeksi murtava CS-selostaja Kalle, 28, törmäsi erikoiseen ongelmaan – jakaa nyt parhaat vinkkinsä

Kalle Kareinen halusi jakaa tietotaitoaan Counter-Striken selostamisesta ja kirjoitti ilmaisen selostusoppaan.

Kalle Kareinen on ammatiltaan CS-selostaja. Monet tuntevat hänet paremmin nimimerkillä gaLezki

4.4.2020 12:00

28-vuorias Kiteeltä kotoisin oleva Counter-Strike-selostaja Kalle ”gaLezki” Kareinen on huomannut työssään ikävän ongelman: Monipuolisia ja lahjakkaita selostajakollegoita ei ole liiaksi.

Kareinen selostaa tällä hetkellä Elisan eri CS-lähetyksiä Tomi ”toMi” Pitkäsen kanssa. Lisäselostajille olisi ajoittain kysyntää esimerkiksi sairastapausten takia.

Kiteeläinen on keksinyt tavan uusien kollegoiden saamiseksi: Hän on julkaissut CS-selostajan oppaan Medium-palvelussa.

– Aloittamisen kynnys voi olla suurin haaste monelle potentiaaliselle hölöttelijälle, joten toivottavasti tästä on apua sen ylittämisessä, Kareinen pohjustaa tekstiään Mediumissa.

Kareinen sai ”pienen kipinän kirjoittamiseen” Ilta-Sanomien helmikuun lopulla julkaistusta Jesse ”KHRN” Grandellin haastattelusta. Siinä SJ:n CS-pelaaja toteaa uskovansa, että hänellä olisi selostuskopissa enemmän annettavaa verrattuna moneen muuhun kommentaattoriin.

Pitkässä tekstissään Kareinen esittelee itsensä ja käy läpi uransa. Sen jälkeen hän listaa hyvän selostajan ominaisuuksia, erilaisia selostusrooleja ja mihin kaikkeen on hyvä kiinnittää huomiota. Hän käy läpi myös erilaisia selostustilanteita sekä omia työskentelytapojaan.

Kareinen muistuttaa virheitä tulevan selostaessa, mikä on ok. Kukaan ei ole täydellinen asiantuntija, oli kyse sitten ulosannista tai pelin lukemista.

– Jokainen löytää omat suosikkisanansa ja sitä kautta oman tyylinsä, mutta täytesanoissa piilee myös liiallisen toiston vaara. Omia selostuksiaan kuuntelemalla huomaa nopeasti, mikäli ”levy on jäänyt päälle”, Kareinen kirjoittaa.

Kareinen vinkkaa myös, millä tavalla CS-selostamisesta kiinnostuneet pääsevät alkuun. Hän listaa muutamia turnauksia, joiden otteluihin saa helposti selostusluvan tai se on muutenkin kaikille sallittua. Hän päättää tekstinsä muistuttamalla, että motivaation selostamiseen pitäisi löytyä selostamisesta eikä esimerkiksi rahallisesta korvauksesta.

– Hyvä teksti, vaikka en esports-ummikkona tunnistanut toki lajisanastoa, niin prosessisi kuulosti hyvin identtiseltä siihen minkälaista itse yritän tehdä perinteisen urheilun puolella, C Moren urheiluselostaja Teppo Laaksonen kommentoi Kareisen kirjoitusta Twitterissä.

Tältä kuulostaa, kun Kareinen pääsee selostamossa irti:

Jos video ei näy yllä, katso se täältä.

Kareinen kertoo Ilta-Sanomille saaneensa positiivista palautetta tekstistään. Uusilta selostajilta on tullut kiitosta, mutta myös aiempaa Reddittiin vuonna 2016 jaettua opasta on kiitelty.

– Sarjalle tulee jatkoa. Aion muun muassa avata erilaisia roolituksia sekä tehtäviä selostajien ja muiden lähetyshenkilöiden välillä. Lisäksi aion pureutua tarkemmin CS:GOn pelinäkymän erilaisiin tulkintoihin erilaisissa tilanteissa muun muassa tutkakuvan ja pelaajapalkkien osalta.

Kareinen tunnetaan murteesta, joka puskee ajoittain esiin ja jakaa katsojien mielipiteitä. Hän ei ole kuitenkaan kokenut tarvetta peitellä sitä.

– Murre tuo oikein käytettynä persoonallisuutta selostukseen. Pyrin säilyttämään Kiteen murteen jatkossakin, vaikka tiukemmissa tilanteissa sitä ei ehdikään käyttämään. Palaute murteesta on ollut pääosin positiivista, mutta se on varmasti vaatinut hetken totuttelemista uusilta katsojilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?