Jesse ”JerAx” Vainikka, 27, lopetti Dota 2 -kilpauransa huipulla toiseen maailmanmestaruuteen – ”En kadu tätä päätöstä” - Esports - Ilta-Sanomat

Jesse Vainikka, 27, lopetti peliuransa huipulla toiseen maailmanmestaruuteen – ”En kadu tätä päätöstä”

Jesse ”JerAx” Vainikka pääsi kahtena vuonna peräkkäin 2018–19 nostamaan The Aegis -maailmanmestaruuskilpeä.

Julkaistu: 26.3. 13:55

OG-joukkueen uudella videolla Jesse ”JerAx” Vainikka avaa tarkemmin syitä tammikuussa kertomaansa lopettamispäätökseen.

Tammikuun lopulla Dota 2 -pelin kaksinkertainen maailmanmestari Jesse ”JerAx” Vainikka pudotti kovan uutispommin: Hän lopettaa kilpauransa.

Vainikka kertoi tuolloin motivaation olleen suurin yksittäinen tekijä päätöksenteossa: Hän oli kyllästynyt vuosittaiseen grindaukseen. Pelkästään sen ajatteleminen teki hänet apaattiseksi.

Nyt suomalaispelaajan pitkäaikainen joukkue OG, josta Vainikka omistaa osan, on julkaissut 14-minuuttisen haastattelun. Siinä 27-vuotias Dota-legenda kertoo enemmän lopettamispäätöksestään.

Vainikan mukaan useat hänelle tärkeät asiat kärsivät peliuran takia. Kilpaillessaan hän halusi kehittyä joka päivä paremmaksi versioksi itsestään. Ajatustapa oli henkisesti raskas, sillä hiljalleen pelaamisesta tuli pääasiassa suorittamista ja hauskuus katosi.

– On paljon nälkäisempiä ja kaiken antavia Dota 2 -pelaajia, jotka ansaitsevat paikkani. En voi antaa tarpeeksi tiimikavereilleni, vaan vetäisin heitä vain alaspäin. Voin turvallisesti sanoa, että en kadu tätä päätöstä, Vainikka toteaa videolla.

Kaksinkertainen maailmanmestari ei ole sulkenut pois mahdollisuutta, että hän jatkaisi esportsissa jossain muussa roolissa kuin Dota 2 -ammattilaisena. Hän pitää sitä kuitenkin epätodennäköisenä.

Vainikan haastattelu (englanniksi):

Videolla suomalaistähti muistelee myös uransa parhaita ja huonoimpia hetkiä. Vainikka on kertonut nauttineensa voittamisen sijaan enemmän siihen johtaneesta suorituksesta ja luovasta työstä.

Yksi Vainikan suosikkihetkistä oli OG:n uudelleenrakennus touko–kesäkuussa 2018. Silloin Anathan ”ana” Pham ja Topias ”Topson” Taavitsainen tulivat tiimiin yllättäen lähteneiden Tal ”Fly” Aizikin ja Gustav ”s4” Magnussonin tilalle.

OG voitti muutama kuukausi pelaajavaihdoksen jälkeen The International -maailmanmestaruusturnauksen vastoin kaikkia odotuksia. Vainikka löysi MM-voiton jälkeen motivaation pelaamiseen joukkuetovereista, joita hän kuvailee videolla perheenjäseniksi.

Peliuran rankin hetki oli puolestaan Team Liquidin kanssa 2016 koettu TI-pettymys. Vainikka oli silloin todella luottavainen, että nyt on heidän vuotensa, mutta pelit päättyivät 7.–8. sijaan.

– Istuin portailla ja vain itkin. Se oli ensimmäinen kerta, kuin itkin TI:n jälkeen. Olin todella pettynyt itseeni. [...] Sen piti olla se hetki, mutta mokasin kaiken, Vainikka muistelee kesän 2016 suurta pettymystä.