Amazonin suositulla pelisivustolla Twitchillä on vakava ongelma: Katsojia huijattu jopa yli 2900 valelähetyksellä - Esports - Ilta-Sanomat

Suorissa pelilähetyksissä vaanii vaara: ”Ilmaisiin” herkkuihin tarttuva voi joutua ryöstetyksi

CS-tähden Aleksandr ”s1mple” Kostylievin nimeä ja materiaalia on käytetty huijaamisessa. Kuvan valelähetyksellä oli tiistaina samanaikaisesti 13840 katsojaa, joista tosin osa oli valekatsojia. Kuvakaappaus Twitchistä.

Julkaistu: 13.3. 10:10

Amazonin omistamassa Twitch-palvelussa käytetään törkeästi hyväksi suosittujen pelitähtien nimiä ja materiaalia katsojien huijaamiseen. Ongelma on jatkunut jo kuukausia.

Pelilähetysten suoratoistojätillä Twitchillä, jonka omistaa Amazon, on erikoinen kuukausia jatkunut ongelma: Suosikkistriimaajien nimiä ja materiaalia hyödyntävillä valelähetyksillä koetetaan saada katsojia hämäräsivustoille.

Asiasta kirjoittaa muun muassa Kotaku, joka on seurannut tilannetta jo kuukausia. Myös Ilta-Sanomat on seurannut huijausilmiötä hetken aikaa ja nähnyt kymmeniä valelähetyksiä.

Huijaus tapahtuu seuraavasti: Huijarit tekevät Twitchiin tilin, jonka nimi muistuttaa jonkun suosikkistriimaajan käyttäjänimeä. Huijauksissa on hyödynnetty esimerkiksi Michael “Shroud” Grzesiekin sekä Counter-Strike-pelaajien Aleksandr ”s1mple” Kostylievin ja Jake ”Stewie2k” Yipin nimiä sekä lähetysmateriaalia.

Esimerkiksi Kostylievin oman Twitch-kanavan käyttäjänimi on ”s1mple”, kun taas valelähetyksiä on tehtailtu muun muassa käyttäjätunnuksilla ”s1mplepieo” ja ”s1mplejoxb”.

Huijarit hankkivat jollain tavalla lähetyksille valekatsojia, joiden avulla ne nousevat Twitchin omien katsotuimmat juuri nyt -listojen kärkipaikoille. Valelähetyksillä on yleensä useita tuhansia katsojia samanaikaisesti. Niistä pääosa on todennäköisesti valekatsojia eli botteja, mutta mukaan mahtuu myös oikeita ihmiskatsojia.

Vasemmalla oikean CS-tähden lähetys, oikealla valelähetys vanhalla materiaalilla. Kuvakaappaus on otettu Twitchin CS-osion suosituimmista lähetyksistä.

Valelähetyksissä näytetään vanhaa materiaalia, johon on lisätty mainosteksti ilmaisista skineistä eli virtuaaliesineistä. Skinejä luvataan olevan tarjolla muun muassa Counter-Strikeen ja PlayerUnknown’s Battlegroundsiin, jotka molemmat ovat todella suosittuja pelejä Suomessa.

Lähetyksillä pyritään saamaan käyttäjiä huijaussivustoille, joista skinit voi lunastaa. Todellisuudessa mitään ilmaisskinejä ei ole olemassa. Huijaussivustoja käytetään katsojien Steam-palvelussa olevien virtuaaliesineiden varastamiseen.

Skinejä voi myydä erilaisissa verkkopalveluissa oikeaa rahaa vastaan. Hinnat lähtevät muutamasta sentistä, mutta kalleimmat skinit voivat maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Kotaku haastatteli erästä valekanavien toimintaa seurannutta Twitch-käyttäjää. Tämän mukaan valekanavia on ollut jopa 2900. Erään toisen Twitch-käyttäjän mukaan lähetyksiin lisätyt huijausmainokset eivät riitä yksinään höynäyttämään katsojia, mutta kun lähetyksillä on vielä tuhansia katsojia, niin osa lankeaa huijaukseen.

Kotaku kysyi asiasta kommenttia Twitchiltä, jonka edustaja kertoi sähköpostitse palvelun taistelevan jatkuvasti huijauksia vastaan. Twitch ei halunnut kertoa prosessista sen tarkemmin. Palvelu kuitenkin kehotti katsojia ilmoittamaan heille aina huijauskanavista.

Ilta-Sanomat löysi tätä juttua kirjoittaessa useamman huijauslähetyksen Twitchin suosituimpia kanavia selaamalla useana eri päivänä. Osa lähetyksistä ehti pyöriä ainakin kaksi tuntia ennen kuin se päättyi tai Twitch puuttui asiaan.

Twitch on maailman suosituin pelilähetysten suoratoistopalvelu, jonka omistaa Amazon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?