Järjestyksenvalvoja Jarkko Girs, 42, kertoo, mitä kaikkea teinien suosimiin Assembly Winter ja Assembly Summer -tapahtumiin on yritetty tuoda – pistooli, retkikirves, isoja saksia, puolimetrinen ruuvimeisseli - Esports - Ilta-Sanomat

Pistooli, kirves, isoja saksia... Järjestyksenvalvoja Jarkko paljastaa, mitä kaikkea teinien suosimaan tapahtumaan yritetään tuoda

Jarkko Girs, 42, on toiminut pari vuotta Assemblyjen turvallisuuspäällikkönä.

Julkaistu: 21.2. 10:17

Assembly-pelitapahtuma on pyörähtänyt käyntiin Helsingin Messukeskuksessa. Turvallisuuspäällikkö Jarkko Girs kertoo, millaista on valvoa järjestystä teinien täyttämässä hallissa.

Assembly Winter 2020 -verkkopelitapahtuma alkoi eilen Helsingin Messukeskuksessa ja paikalle on valunut massoittain teini-ikäistä pelaajakansaa.

– Onko mitään kriisejä? Tapahtuman turvallisuuspäällikkö Jarkko Girs, 42, kysyy huolestuneesti järjestäjäkollegoiltaan.

Girs vitsailee ja kyseenalaistaa korvanappinsa toimivuutta ihmetellen, miten häntä ei ole kaivattu kahteen tuntiin. Kollegat kuitenkin rauhoittelevat, että tapahtuman aloitus on mennyt leppoisissa merkeissä, eikä turvallisuuspäällikköä ole ollut syytä häiritä.

Jarkko Girs, 42, on ollut Assemblyjen turvallisuuspäällikkö kaksi vuotta.

Girs on ollut Assyjen toiminnassa mukana nyt kymmenen vuotta. Pari vuotta sitten hänet nimettiin nykyiseen turvallisuuspäällikön pestiin.

Girsin ”komennuksessa” on 20 järjestyksenvalvojaa. Valvojien määrä yli kahtatuhatta osallistujaa varten saattaa tuntua pieneltä, mutta se selittyy järjestyksenvalvojan mukaan Assyjen alkoholittomuudella. Tapahtumassa ei nimittäin myydä, eikä sinne saa tuoda alkoholia.

Messukukeskuksen hallin perältä löytyy lastaussisäänkäynti, jonka kautta nuoret osallistujat tulevat laneille ja roudaavat tavaransa. Kiertävän, metalliaidoin rajatun käytävän Girs on nimennyt sisääntulo-sikaaniksi.

Lanittajat saapuvat lastausovesta ”sikaania” pitkin lanittamaan.

Sikaanin lopussa järjestyksenvalvojat tarkistavat nuorten rullakoihin ahdettuja tietokoneita ja kasseja.

– Jos henkilöillä on hallussaan aineita tai esineitä, joita ei saa tänne tuoda, meillä on käytössä tuollainen takavarikko-tyyppinen narikka, hän selittää ja osoittaa punaista, jämäkän näköistä lukittavaa metallikaappia.

 Viime tapahtumaan tuli yksi tyyppi, joka oli unohtanut laukkuunsa pistoolin.

Nuorten edetessä jonossa rullakoineen Girs uppoutuu muistelemaan, millaisia kummallisuuksia lanikansan tavaroista on löytynyt.

– Viime summereille (Assembly Summer 2019) tuli yksi tyyppi, joka oli unohtanut laukkuunsa pistoolin, Girs kertoo.

Girs muistelee, että pistoolilla oli jotain tekemistä lanittajan ampumaharrastuksen kanssa.

– Hän oli menossa tai tulossa ampumaharrastuksestaan ja hänellä oli mukanaan ysimillinen. Me todettiin, ettei sitä voi tapahtumaan tuoda, hän jatkaa.

Assembly-lanittajat jonottavat turvatarkastukseen.

Tällaiset niin sanotut ”järkkäritarinat” kuitenkin elävät ajan saatossa, joten Girs haluaa kutsuu paikalle tilanteessa olleen järjestyksenvalvoja Georg Ahdin, 44, joka tunnetaan kavereiden kesken ”Kekenä”.

– Eei, kun se liittyi tämän osallistujan cosplay-asuun, Ahti korjaa.

Cosplay eli costume play (suom. pukuilu) on asuharrastus, jossa ihmiset pukeutuvat esimerkiksi manga-, sarjakuva- tai pelihahmoiksi. Asuihin liittyy usein jokin hahmon käyttämä miekka tai ase.

Georg ”Keke” Ahti, 44, on kolmatta kertaa Assembly-organisaation järjestämässä tapahtumassa järjestyksenvalvojana.

– Hän tuli sellaisen cosplay-asuunsa sopivan salkun kanssa turvatarkastukseen. Kysyin häneltä, onko hänellä jotain, mikä minua saattaisi kiinnostaa. Hän kiemurteli vähän ja kakaisi ulos, että ”joo, tavallaan”, Ahti kertoo.

Ahti epäilee asetta jonkin sortin kuula-aseeksi, mutta ei osaa ottaa kantaa sen aitouteen, nimittäin hän näki sen vain puolen metrin päästä ja siirsi osallistujan pois saapuvien jonosta kollegan käsiin. Pistoolin näköinen kapistus otettiin talteen tapahtuman ajaksi, koska edes väärinymmärryksiin ei ole Ahdin mukaan varaa tällaisissa tapahtumissa.

– Todettiin, että ei tämä ainakaan tällaisena tästä eteenpäin lähde!

Jykevä, lukollinen kaappi, johon kielletyt tavarat otetaan Assemblyjen ajaksi talteen.

Girs luettelee muitakin omituisia tavaroita, joita on löytynyt.

– On ollut hyvin isoja saksia, retkikirvestä ja muuta tällaista retkivarustetta, mitkä ei meidän näkökulmastamme ole välttämättä tarpeellisia täällä tapahtumassa, Girs luettelee.

– Äkkiseltään en keksi mitään järjellistä syytä sille (että joku toisi retkikirveen verkkopelitapahtumaan), hän naureskelee.

Yksi puolimetrinen ruuvimeisseli on myös jäänyt Girsin mieleen.

– Nuorella oli kuitenkin hyvä selitys sille ruuvimeisselille. Hänellä oli sellainen pelituoli, jonka eräs säätöruuvi oli aivan siellä p*rseessä, hän huvittuu.

Girs paljastaa, että kesällä järjestettäville Assembly Summereille jotkut yrittävät salakuljettaa alkoholijuomia, mutta ne jäävät järjestyksenvalvojien haaviin tehokkaasti.

Nuoret ovat rauhallista messukansaa

Yleisesti ottaen laneista selvitään järjestyksenvalvojien mukaan rauhallisissa merkeissä. Muutamia vaarattomia päähänpistoja lukuun ottamatta nuoret osaavat käyttäytyä mallikkaasti.

– Täällä ei juurikaan katoa kenenkään omaisuutta, eikä täällä rikota oikeastaan mitään, Girs pohtii.

Ensiaputiloista löytyy kolme sairaalasänkyä, jossa nuoret saavat olla hoitajan tarkkailtavana yliväsymyksen iskiessä.

Hurjimmat järjestyksenvalvojia vaativat ”tehtävät” ovat nuorten viemistä paikalla päivystävään ensiapupisteeseen yliväsymyksen tai pienien haavereiden vuoksi.

– Tärkeintä on, että täällä on hauskaa ja turvallista, Girs tiivistää.

Ilta-Sanomat seuraa Assembly Winter 2020 -tapahtumaa paikan päällä aina sunnuntaihin asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?