Puhutulla esports-liigalla Overwatch Leaguella edessä kriittinen vuosi, tiimien matkustusmäärä pelottaa monia – ”Onnea matkaan kaikille” - Esports - Ilta-Sanomat

Esports-megaliigalla kriittinen vuosi – moni asia voi mennä vikaan ja määrittää koko alan tulevaisuuteen

San Francisco Shock on OWL:n hallitseva mestari.

San Francisco Shock on OWL:n hallitseva mestari.

Julkaistu: 14.1. 14:10

Overwatch-pelin megaliigaa pelataan helmi-elokuun aikana ensimmäistä kertaa ympäri maailman. Tulevat matkustusmäärät pelottavat monia liigan parissa työskenteleviä.

Overwatch-pelin huippusarja Overwatch League (OWL) alkaa 8. helmikuuta uudella formaatilla. Nyt alkava kausi on liigan kolmas, mutta joukkueet pelaavat ensimmäistä kertaa ottelut ympäri maailmaa liigakaupungeissa.

OWL-joukkueet ovat Yhdysvalloista (11), Kiinasta (4), Kanadasta (2), Etelä-Koreasta (1), Ranskasta (1) ja Britanniasta (1). Osa ei-amerikkalaisjoukkueista on huhujen mukaan asettunut Yhdysvaltoihin helpottaakseen tulevaa vuotta.

Tänä vuonna liigaottelut pelataan joukkueiden järjestämien kotitapahtumien [homestand] yhteydessä. Jokaisen tiimin pitää järjestää kauden aikana vähintään kaksi kotitapahtumaa, mutta osa joukkueista järjestää jopa viisi.

Puoli vuotta kestävän runkosarjan aikana jokainen joukkue pelaa 28 ottelua. Kotijoukkueet pelaavat aina viikonlopun aikana kaksi ottelua, mutta vierasjoukkueet voivat joutua matkaamaan toiselle puolelle maailmaa vain yhden ottelun vuoksi.

Eräs Reddit-käyttäjä visualisoi Dallasin vuoden matkasuunnitelman:

Aktiivisimmat kotitapahtumien järjestäjät, kuten viisi tapahtumaa järjestävät Dallas Fuel ja Washington Justice, saavat hurjan edun muihin joukkueisiin nähden. He eivät joudu matkustamaan niin paljon vuoden aikana, minkä uskotaan näkyvän kauden edetessä muun muassa pelaajien jaksamisessa ja hyvinvoinnissa.

Upcomerin laskelmien mukaan Washington Justice joutuu matkustamaan vähiten, arviolta vain 34 324 kilometriä. Toiseksi helpoimmalla pääsevän Florida Mayhemin matkustuskilometrit ovat 47 984. Eniten kilometrejä tulee London Spitfirelle (123 795 km), Boston Uprisingille (115 003) ja Paris Eternalille (112 021).

Pariisin ja Lontoon joukkueiden vuosi helpottuu, jos joukkueet asettuvat kauden ajaksi Yhdysvaltoihin. Esimerkiksi jos molemmat joukkueet muuttavat Washingtoniin, näiden lentokilometrit putoavat 20 prosentilla.

Monet esports-alan ammattilaiset ovat huolissaan, miten liigarakenne yhdistettynä aktiiviseen matkusteluun näkyy esimerkiksi pelaajien burnouteissa. Pelin ulkopuolisten apujen, kuten psykologien, asema korostuu tänä vuonna entisestään.

Overwatch-analyytikko Sascha ”Yiska” Heinisch paljasti osan joukkueista lentävän koko kauden turistiluokassa säästöjen vuoksi. Joillain liigapelaajilla on sopimuksessa kohta, että he lentävät ainoastaan bisnessluokassa.

Houston Outlaws -joukkueen GM Matt ”flame” Rodriguez alleviivasi Twitterissä, että tuleva kausi on äärimmäisen raskas pelaajille. Matkustamisen vuoksi vapaapäiviä ei ole kovin montaa peräkkäin missään kohtaa. Harjoitusjaksot kotikaupungissa jäävät myös vähäisiksi, kun reissut vievät helposti 3–4 päivää mediapäivien ja muun vuoksi.

– Meidän ohjelmamme on yksi vähiten stressaavista matkustamisen osalta, mutta tästä huolimatta investoimme vahvasti pelaajien fyysiseen ja henkiseen kuntoon. Onnea matkaan kaikille, twiittasi Rodriguez.

Esports-piireissä tulevaa OWL-kautta pidetään tärkeänä koko alan kannalta. Nyt nähdään ensimmäistä kertaa, toimiiko pelijätti Blizzard Activisionin visio kansainvälisestä megaliigasta, jollaista ei ole aiemmin nähty esportsissa. Joukkueet ovat maksaneet liigapaikoistaan kymmeniä miljoonia dollareita. Monet pelkäävät kauden olevan jättifloppi, joka vaikuttaisi koko esports-kenttään.

Vuoden 2019 liigamestari kruunattiin syyskuun lopulla Philadelphiassa.

Vuoden 2019 liigamestari kruunattiin syyskuun lopulla Philadelphiassa.

Tuoreimmat osastosta