Biolääketieteen opinnot odottavat peliuran päättymistä – ENCEn Jani ”Aerial” Jussila pelaa ”helposti 10 tuntia päivässä” - Esports - Ilta-Sanomat

Biolääketieteen opinnot jäivät, kun pelaamisesta tuli työ – nyt Jani Jussila pelaa 10 tuntia päivässä ja kiertää maailmaa

Jani ”Aerial” Jussila, 26, jätti biolääketieteen opinnot kesken, kun hän sai mahdollisuuden alkaa pelata Counter-Strikea täysipäiväisesti.

Jani ”Aerial” Jussila kuvattuna syyskuussa New Yorkissa.­

12.1. 11:00

26-vuotias kotkalainen Jani ”Aerial” Jussila keskittyy tällä hetkellä täysillä peliuraansa, mutta varasuunnitelma löytyy, jos peliura päättyy ennenaikaisesti.

Jussila ehti opiskella 2,5 vuotta biolääketiedettä Turun yliopistossa. Opinnot jäivät syksyllä 2017, kun Jussila sai ensimmäisen ammattilaissopimuksensa esportsiin laajentaneelta pesäpalloseuralta SuperJymyltä.

SuperJymy (nykyisin SJ Gaming) vaihtui ENCE-paitaan huhtikuussa 2018. Jussila ja ENCE nousivat maailmanlistan kärkipäähän alkuvuodesta 2019. Jussilan henkilökohtainen huippuhetki oli toukokuinen BLAST Madrid -voitto, jossa hänet valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Jussila omistautuu tällä hetkellä täysin peliuralleen.­

Täysipäiväisen ammattilaispelaajan pelitunnit voivat nousta hurjiin lukemiin. Tiimiharjoittelut vievät noin 30–40 tuntia viikossa, mutta sen päälle tulee vielä omatoiminen harjoittelu.

Esimerkiksi Jussilan pelitunnit olivat toukokuisen Madrid-voiton aikoihin 160 tuntia kahteen viikkoon. Jussila pelasi siis CS:ää noin 11 tuntia päivässä. Tämä oli kuitenkin poikkeus, sillä Jussila oli päättänyt turnaukseen lähtiessä todistaa taitonsa.

Tavoitteena nousta takaisin kärkikahinoihin – kommentoi myös kohuhaastattelua

Veikkauksen haastattelussa Jussila kertoo käyvänsä kuntosalilla pelaamisen vastapainoksi, mutta tällä hetkellä Counter-Strike vie huomattavan osan elämästä. Viikonloput menevätkin useasti pelatessa. Pelitunnit nousevat päivän aikana helposti yli kymmeneen.

Jussilan ja kumppaneiden ahkera harjoittelu on tuottanut tulosta: ENCEn viime vuosi alkoi upeasti, kun tiimi nousi rymisten maailmanlistan kärjen tuntumaan. Kesän päätteeksi tehty pelaajavaihdos sekoitti kuitenkin pakan, mikä näkyi vaikeana loppuvuotena. Maailmanlistalla tiimi oli heinäkuussa parhaimmillaan toisena, mutta nyt sijoitus on 12.

”Counter-Strike on elämä”, Jussila toteaa Veikkauksen videolla:

Isoimmat turnaukset ja areenat tulivat vuoden tutuksi samalla kun ENCEn fanimäärät kasvoivat. Tiimi pelasi viime vuoden aikana Puolassa, Brasiliassa, Espanjassa, Saksassa, Venäjällä, Ruotsissa, Maltalla sekä kolmesti Yhdysvalloissa ja Kiinassa.

Turnauksista oli tuloksena yksi voitto, neljä hopeaa, pronssi sekä pari välieräsijoitusta. Mukaan mahtui myös pari floppia, kuten heinäkuussa pelatun ESL One Colognen viimeinen sija.

Jussila kertoo tavoitteen olevan tänä vuonna nousta ENCEn kanssa askel askeleelta takaisin kohti maailman kärkikolmikkoa. Lopullinen tavoite on olla maailman paras. Sinne on kuitenkin pitkä matka.

Jussilalla on muiden ENCE-pelaajien tavoin sopimus vuoden 2021 loppuun asti. Uran turnausvoitot ovat tällä hetkellä noin 140 000 euroa.

ENCEn nykyinen kokoonpano kuvattuna joulukuussa Maltalla. Kuvassa vasemmalta oikealle: Slaava ”Twista” Räsänen (valmentaja), Jussila, Aleksi ”allu” Jalli, Jere ”sergej” Salo, Sami ”xseveN” Laasanen & Miikka ”suNny” Kemppi.­

Veikkauksen haastattelussa Jussila kommentoi myös ensimmäistä kertaa syyskuussa julkaistua HLTV:n haastattelua, josta riitti keskustelua. Siinä Jussila heitti heitti entisen joukkuetoverinsa Aleksi ”Aleksib” Virolaisen niin sanotusti bussin alle. Haastattelun kommentit ovat vainonneet Jussilaa ja ENCEä pitkään.

Virolainen kertoi IS:lle joulukuussa keskustelleensa asiasta Jussilan kanssa ja kaiken olevan ok. Jussila kertoo Veikkaukselle Virolaisen olleen yksi hänen parhaista joukkuetovereistaan koko uran aikana.

– Aikaisemmin HLTV:lle antamastani haastattelusta sai helposti kuvan, että en olisi pitänyt hänen kanssaan pelaamisesta. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Hän oli hyvä joukkuekaveri, kertoo Jussila Veikkaukselle.

Jussila kertoi syksyllä 2018 IS:lle hänen käyttämänsä pelinimen ”Aerial” tulevan Pokémon-pelistä, jossa eräs monsteri käytti nimeä ”Aerial ace”. CS:ää 26-vuotias on pelannut aktiivisesti yli 10 vuotta, mutta ensikosketus tapahtui heti 2000-luvun alkupuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?