ENCEn Jere ”sergej” Salo, 17, valitsi lukion sijaan pelaamisen – – oli yksi viime vuoden parhaista Counter-Strike-pelaajista - Esports - Ilta-Sanomat

Jere Salo, 17, valitsi lukion sijaan pelaamisen – on nyt CS-huippunimi ja tienaa hurjasti

Maaliskuussa 18 vuotta täyttävä Jere ”sergej” Salo oli yksi viime vuoden parhaista CS-pelaajista.

Maaliskuussa 18 vuotta täyttävä Jere ”sergej” Salo oli yksi viime vuoden parhaista CS-pelaajista.

Julkaistu: 9.1. 9:05

ENCEn 17-vuotias Jere ”sergej” Salo oli yksi viime vuoden parhaista Counter-Strike-pelaajista.

Counter-Striken ykkössivusto HLTV on listannut vuodesta 2010 alkaen vuoden 20. parasta pelaajaa. Listan pelaajat julkistetaan yksi kerrallaan tammikuun 1. päivästä lähtien.

Tänä vuonna listan sijalle 13 ylsi 17-vuotias Jere ”sergej” Salo, joka edustaa ENCE-joukkuetta. Suomalaisjoukkue nousi Salon johdolla yhdeksi maailman kärkinimistä: ENCE oli koko vuoden 7. paras joukkue, listasi HLTV.

Saloa ennen suomalaispelaajista listalle olivat yltäneet ainoastaan vuonna 2018 Miikka ”suNny” Kemppi (16.), 2015 Aleksi ”allu” Jalli (19.) ja 2011 Timi ”aslak” Verkkoperä (17.). Kemppi ja Jalli ovat nykyisin Salon joukkuetovereita. Kemppi valitsi viime vuonna häntä koskevassa artikkelissa ensi vuoden listanimeksi juurikin Salon.

Salo on historian toiseksi nuorin listalle yltänyt pelaaja. Edelle yltää ainoastaan muutaman kuukauden nuorempi Fnatic-pelaaja Ludvig ”Brollan” Brolin, joka oli listalla tänä vuonna 20:s.

Salo ja ENCE kilpailivat viime vuonna 14 merkittävässä kansainvälisessä turnauksessa. Nuori osuja oli tilastojen valossa pääosan vuodesta joukkueensa paras pelaaja. Yhdessäkään turnauksessa hän ei ollut joukkueensa heikoin.

HLTV:n jakaman EVP-maininnan (poikkeuksellisen arvokas pelaaja) 17-vuotias huippunimi sai peräti seitsemästä turnauksesta (BLAST São Paulo, StarSeries S7, BLAST Madrid, cs_summit 4, DreamHack Dallas, IEM Chicago, CAC 2019).

HLTV perustelee Salon listasijaa hänen tasaisuudellaan. Alkuvuoden suoritusten perusteella Salo oli top10-pelaajaa, mutta ENCEn kehno syksy näkyi myös nuoren miehen tilastoissa. Salo ei varsinaisesti loistanut missään kategoriassa, mutta hän suoriutui keskimääräistä paremmin käytännössä kaikissa.

Salon vuodesta nostettiin esiin kuitenkin neljä tilastoa:

 1. Hän jäi ainoastaan kahdessa turnauksessa tilastojen osalta alle tiimin keskiarvon

 2. Hän oli vuoden 9. paras terroristipuolen pelaaja isoimmissa turnauksissa

 3. Hän voitti hurjat 47,6 prosenttia ensimmäisestä tulitaistelusta terroristina pelatessaan (7. paras koko vuonna)

 4. Vuoden 8 ensimmäisestä turnauksesta Salo nappasi 6 EVP-mainintaa

Salo oli pääosassa vuoden turnauksia ENCEn selvä ykkösnimi.

Salo oli pääosassa vuoden turnauksia ENCEn selvä ykkösnimi.

ENCE voitti vuoden aikana vain BLAST Madridin, mutta nappasi lisäksi neljä hopeasijaa sekä yhden kolmossijan. Maailmanlistalla ENCE oli tammikuussa 2019 vielä sijalla 12, mutta kesällä tiimi kävi parhaimmillaan toisena. Vuoden vaihtuessa tiimin sijoitus oli jälleen 12.

Vuoden kohokohdaksi Salo kertoi HLTV:lle Katowicesta napatun Major-hopean sekä Madrid-voiton, jossa he kaatoivat maailman ykkösnimen Astraliksen ja päättivät samalla tanskalaisten hurjan Nuke-voittoputken. Suurin pettymys oli heinäkuussa hävitty Chicago-finaali, jossa ENCEn olisi pitänyt Salon mukaan voittaa tuolloin hurjassa vireessä ollut Team Liquid.

ENCEn parhaat sijoitukset vuodelta 2019:

 • 1. BLAST Pro Series Madrid

 • 2. IEM Katowice (Major)

 • 2. DreamHack Masters Dallars

 • 2. IEM Chicago

 • 2. CS:GO Asia Championships

 • 3.–4. cs_summit 4

 • 3.–4. Champions Cup Finals

 • 4. BLAST Pro Series São Paulo

 • 5.–8. StarSeries i-League Season 7

 • 5.–8. StarLadder Berlin (Major)

ENCE oli viime vuoden 7. paras CS-joukkue.

ENCE oli viime vuoden 7. paras CS-joukkue.

Tällainen on Salon ura: Nopea nousu Suomen ja maailman kärkeen

Salo kertoo HLTV:lle alkaneensa pelaamaan kavereidensa innoittamana. Jo 13-vuotiaana hän kilpaili ensimmäistä kertaa turnauksissa. Vuoden 2016 aikana hän väläytteli taitojaan muun muassa Aleksi ”Aleksib” Virolaisen ja Otto ”ottoNd” Sihvon kaltaisten nimien tähdittämiä joukkueita vastaan.

Salon uran ensimmäinen suuri tilaisuus tuli keväällä 2017, jolloin hän liittyi Virolaisen luotsaamaan HAVU-joukkueeseen. Salo oli tuolloin 15-vuotias. Tiimi voitti seitsemän kotimaan turnausta putkeen, mutta kansainväliset näytöt jäivät vähäiseksi. Salo oli joukkueen ehdoton tähti. HLTV listasi loppuvuodesta 2017 Salon yhdeksi tulevaisuuden supertähdistä.

Pienen tauon jälkeen Salo päätyi ENCEn kokoonpanoon keväällä 2018. Salo kertoi vetäytyneensä tauolle, koska hän oli menettänyt motivaationsa. Hän päätti hoitaa koulun pois alta, mutta ENCE-kapteeni Aleksi ”allu” Jallin kanssa käydyt keskustelut riittivät vakuuttamaan Salon palaamaan pelikentille.

Salo oli alusta asti ENCEn ykköspelaaja. Lokakuussa 2018 napattu StarLadder-voitto teki Salosta CS-historian nuorimman MVP-palkinnon napanneen eli turnauksen parhaaksi pelaajaksi valitun pelaajan. Vuoden 2019 aikana Salo todisti olevansa yksi maailman parhaimmista pelaajista, josta todisteena HLTV:n 13. sija.

Haastattelussa Salo kertoo vanhempiensa tukeneen hänen pelaamistaan aina. Peruskoulun päättymisen jälkeen hän päätti keskittyä peliuraansa, kun lukio sai jäädä odottamaan. Aihe oli esillä myös ENCEä koskevassa dokumentissa, jonka keskiössä Salo oli.

Salon osuus ENCEn viime vuoden turnaustienesteistä oli noin 126 000 euroa, kertoo Esports Earnings. Salo saa turnausvoittojen lisäksi kuukausipalkkaa. ENCE-pelaajat tekivät kesällä uudet jatkosopimukset, jotka ovat voimassa vuoden 2021 loppuun. IS:n tietojen mukaan pelaajien palkat nousivat sopimuksien seurauksena usealla tuhannella eurolla.

Nuori kiinalaisfani sai Salolta nimikirjoituksen loppuvuodesta pelatussa CAC-turnauksessa.

Nuori kiinalaisfani sai Salolta nimikirjoituksen loppuvuodesta pelatussa CAC-turnauksessa.

HLTV:n top 20 -listan pelaajia paljastetaan yksi päivässä, kunnes jäljellä on enää kaksi parasta. Nämä julkistetaan samanaikaisesti 20. tammikuuta.

Tuoreimmat osastosta