Suomen elektronisen urheilun liiton (SEUL ry) puheenjohtaja Joonas Kapiainen huippuvuodesta: ”Toivon lisää ENCEn kaltaisia huippunimiä” - Esports - Ilta-Sanomat

Suomen esports-liiton pomo: Tarvitsemme lisää ENCEn kaltaisia brändejä maailmalle

Joonas Kapiainen (vasemmalla) on liiton puheenjohtaja. Vieressä maajoukkueen joukkueenjohtaja Matti Parkkila.

Joonas Kapiainen (vasemmalla) on liiton puheenjohtaja. Vieressä maajoukkueen joukkueenjohtaja Matti Parkkila.

Julkaistu: 7.12.2019 10:33

32-vuotias Joonas Kapiainen aloittaa pian jo neljännen kautensa Suomen elektronisen urheilun liiton puheenjohtajana.

Suomen elektronisen urheilun liiton (SEUL ry) vuoden yksi kohokohdista koittaa ensi viikolla, kun maajoukkue suuntaa maanantai-iltana kohti Soulia, Etelä-Koreaa.

Kansainvälisen lajiliiton IESF:n MM-kisat pelataan 12.–14. joulukuuta. Suomesta lähtee osallistujat kaikkiin kolmeen peliin (Dota 2, Tekken 7, PES 2020). MM-statuksesta huolimatta kisat ovat jääneet vähälle huomiolle, kun kovimmat nimet ovat vuodesta toiseen loistaneet poissaolollaan.

SEULin puheenjohtaja Joonas Kapiainen, miten IESFin MM-kisoista saadaan kiinnostavat?

– Hyvällä tuotannolla. Liiton puolesta ollaan pitkälti todettu, että meidän pitää itse pystyä tekemään kiinnostavaa pr:ää sieltä. Meille maajoukkuetoiminta on tärkeä asia ja että pystytään sitä promoamaan ja kehittämään Suomessa.

– IESF ei ole meille ainoa [turnaus]vaihtoehto, mutta se on tällä hetkellä ainoa suurempi turnaus, johon sääntöjen mukaan valitaan täysin suomalainen maajoukkue. Sitä tehdään urheilun näkökulmasta ja arvoilla, mikä on ollut meille luontainen tapa osallistua. Lisäksi lajiliitto tukee meitä vuosittain kilpailujen osalta. Voisi olla ihan erilainen tilanne, jos sitä tukea ei tulisi.

32-vuotias Kapiainen on toiminut vuonna 2010 perustetun liiton puheenjohtaja vuodesta 2017. Pesti jatkuu ainakin vuoden 2020 loppuun. Kapiaisen puheenjohtajuuskauden aikana Suomi on saanut uusia maailmanmestareita. Lisäksi toiminta on ammattimaistunut kaikin puolin.

– The Internationalin voitto, huippupelaajat ovat pärjänneet, ENCEllä on ollut tunnerikas vuosi... Kyllä viime vuoden tasolle mennään varmasti, mutta voi olla jopa edellistä parempi. Kaupallinen toiminta kotimaassa on kasvanut valtavasti samoin kuin myös harrastustoiminta, kuvailee Kapiainen Suomen esports-vuotta 2019.

Kapiaisen mielestä huomiota pitäisi kiinnittää tulevaisuudessa entistä enemmän kasvatukseen. Yksi tärkeä puuttuva palanen on amatööristä ammattilaiseksi rakentuvan pelaajapolun jatkokehittäminen. Myös valmentajista ja ohjaajista on pulaa.

– Tavallaan tarvitsemme myös lisää joukkueita. En koe meidän huippujoukkueiden olevan huonossa jamassa. He tekevät omaa työtään hyvin ja tekevät parhaansa, mutta toivon lisää ENCEn kaltaisia suomalaisia brändejä maailmalle.

Kapiainen kertoo liiton tulevaisuuden näyttävän tällä hetkellä valoisalta, sillä syksy on ollut kiireinen. Liitto hyväksyttiin hiljattain Suomen olympiakomitean jäseneksi. Hiljattain valittu uusi hallitus piti juuri linjauspäivän.

– Seuraavaksi teemme urheilutoimittajain liitolle esityksen, että pääsisimme näkemään lajin kaikissa urheilugaalan kategorioissa. Lisäksi jatkamme tekemäämme työtä lajin tunnettuuden eteen ja panostamme erityisesti seuratoimintaan vuonna 2020. Eli siis pyrimme auttamaan siinä, miten perustetaan oma seura ja selvitämme, miten nykyistä seuratoimintaa voidaan paremmin tukea liiton toimesta.

Kapiainen kertoo liiton rahoituksen tulevan myös ensi vuonna Opetus- ja kulttuuriministeriöltä (OKM). Tänä vuonna OKM myönsi liitolle rahoitusta yhteensä 105 000 euroa. Liiton toimintasuunnitelman (pdf) mukaan ensi vuodelle haetaan yleisavustusta 189 000 euroa.

– Siinä on toivottavasti luvassa maltillista kasvua. [...] Tietysti myös yhteistyökumppaneiden kanssa on pikkuisen ulkopuolista rahoitusta. Niiden lisäksi ministeriöltä haetaan erillisiä hankkeita, joilla voidaan tukea esimerkiksi seura- ja valmennustoimintaa.

Tuoreimmat osastosta