Seksismi ja syrjintä kävi kalliiksi – pelijätti Riot Games maksaa yli 1000 naistyöntekijälle korvauksia 10 miljoonaa dollaria - Esports - Ilta-Sanomat

Seksismi ja syrjintä kävi kalliiksi – pelijätti maksaa noin 1000 naistyöntekijälle korvauksia 10 miljoonaa dollaria

Riot Games joutuu maksamaan vähintään 10 miljoonaa dollaria sukupuolisyrjinnästä yhteensä noin 1000 työntekijälle.

Riot Gamesin viime vuoden liikevaihto oli noin 1,4 miljardia dollaria.

8.12.2019 16:00

Huippusuosittua League of Legends -pelin julkaisijaa Riot Gamesia vastaan nostettu joukkokanne on päättynyt sovitteluun ennen oikeudenkäyntiä. Pelijätti maksaa korvauksia yhteensä 10 miljoonaa dollaria (9,1 miljoonaa euroa), kertoo LA Times.

Riot maksaa korvauksia kaikille naispuolisille työntekijöille, jotka ovat työskennelleet yritykselle vuodesta 2014 tai sen jälkeen. Täysipäiväiset työntekijät saavat vähintään 2500 dollarin korvaukset, kun taas osa-aikaiset voivat odottaa vähintään 500 dollaria. Asiakirjojen perusteella pääosa saa vähintään 5000 dollarin korvaukset. Sovittelu odottaa vielä oikeuden hyväksyntää.

Kotakun paljastusreportaasin mukaan Los Angelesin toimistolla vallitsi ”äijäkulttuuri”.

Pelijätin seksismi- ja syrjintätapaus paljastui elokuussa 2018, jolloin Kotaku-lehden toimittaja Cecilia D'Anastasio paljasti laajassa reportaasissaan Los Angelesin toimistolla vallitsevan äijäkulttuurin. D'Anastasio haastatteli juttua varten studion 28 työntekijää, joiden mukaan toimistolla oli varsinainen ”äijäkulttuuri”.

Tämä näkyi muun muassa seksuaalisena häirintänä ja naispuolisten työntekijöiden alistamisena. Naispuolisille työntekijöille lähettiin muun muassa pyytämättä kuvia sukupuolielimistä. Lisäksi toimistolla pyöri lista ”kuumista tytöistä”.

Reportaasin mukaan naistyöntekijöiden oli myös vaikeampi saada ylennyksiä ja palkankorotuksia. Kaksi yrityksen naistyöntekijää nosti virallisen kanteen marraskuussa 2018, koska he kokivat saavansa ”huonompaa palkkaa” ja ”uramme pysyvän paikallaan” sukupuolensa vuoksi.

Huhtikuussa 2019 Riot yritti estää työntekijöitä viemästä juttua eteenpäin viitaten heidän tekemiin sopimukseen. Kun asia paljastui, niin yli 150 työntekijää osallistui Los Angelesin toimistoilla julkiseen ulosmarssiin. Asiasta uutisoitiin laajalti amerikkalaismedioissa.

Kanteeseen liittyvien asiakirjojen mukaan Riot suhtautuu vakavasti seksismin ja syrjinnän kitkemiseksi. Asiakirjojen mukaan yritys aikoo tarkastaa ylennys- ja palkkaamiskäytäntöjä, lisätä avoimuutta sekä palkata monimuotoisuusjohtajan.

Riotilla on noin 2500 työntekijää ympäri maailmaa. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna noin 1,4 miljardia dollaria. LoL on yksi suosituimmista pc-peleistä ja maailman suosituin kilpapeli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?