Kommentti: Aleksi Virolaisen uudella joukkueella on potentiaalia – mutta yllä roikkuu isoja kysymysmerkkejä

Aleksi ”Aleksib” Virolaisen uusi tiimi näyttää ihan hyvältä, mutta sitä ympäröi monta kysymystä, kirjoittaa toimittaja Tatu Partanen.

Aleksi ”Aleksib” Virolainen nousi tunnetuksi nimeksi ENCE-joukkueesta, joka oli parhaimmillaan CS:n maailmanlistalla toinen.

5.12.2019 14:37

Suomen tunnetuimmista Counter-Strike-joukkueesta ENCEstä elokuussa potkut saanut Aleksi ”Aleksib” Virolaisen uusi joukkue OG vahvistettiin tänään pitkän odotuksen päätteeksi.

Tärkein kysymys on ollut kaikkien mielessä jo Virolaisen yllätyspotkuista lähtien: Nouseeko uusi joukkue ylitse maailmanrankingissa tippuneen ENCEn?

Kun tutkii hieman Virolaisen rinnalle nousevia pelaajia, on OG:lla kyllä potentiaalia, mutta monien käänteiden kautta syntynyt lopullinen kokoonpano ei suinkaan ole suoranaisesti millään tavoin ”supertiimi”.

Virolaisen kanssa joukkueen kasannut Nathan ”NBK-” Schmitt tunnetaan ranskalaisen CS:n ”kuninkaantekijänä”. Vaikka hän ei ole millään mittarilla kotimaansa paras pelaaja, hänen joukkueensa on ollut käytännössä aina Ranskan ykkösnimi. Hänellä on siis huomattavasti kokemusta huippujoukkueiden kokoamisesta.

Tanskalainen Valdemar ”valde” Bjorn on äärimmäisen kova ja monipuolinen kivääripelaaja, joka oli aiemmin North-joukkueen pelinjohtaja. Huomattavaa on kuitenkin, että hän johti Northia vain pakosta ja pelaa huomattavasti paremmin ilman pelinjohtajan aseman tuomaa painetta.

Jordanialainen Issa ”ISSAA” Murad puolestaan oli toinen HellRaisers-organisaation tähdistä, jonka suoritus on ollut heikosta joukkueesta huolimatta jo pidemmän aikaa todella vahvaa.

Viides pelaaja taas on puolalaislähtöinen Mateusz ”mantuu” Wilczewski, joka todennäköisesti tarttuu tarkkuuskiväärin puikkoihin. Wilczewski on helposti joukkueen kokemattomin pelaaja, jolta puuttuu käytännössä kokonaan näytöt ykköstason vastustajia vastaan, vaikkakin nettipeleissä miehen otteet ovat olleet ajoittain erittäinkin vakuuttavia.

Alun perin puolalaisen paikalle povattiin suomalaislupaus Elias ”Jamppi” Olkkosta. Olkkosen sopimus kaatui kuitenkin alkumetreillä epäilyihin pelitaustaa koskien. Suomalaisen korvaajaksi povailtu Valentin ”poizon” Vasiliev teki yllättäen sopimuksen amerikkalaisjoukkue compLexityn kanssa.

Vasilievin vahvistamana OG olisi ollut oman näkemykseni mukaan ENCEäkin parempi joukkue pelkällä yksilötaidolla mitattuna, mutta nykyinen kokoonpano ilman häntä tai Olkkosta on huomattavasti epävarmempi. Potentiaalia edelleen on, mutta realisoituuko se? Joukkueen tulevaisuuteen liittyy monta kysymystä, jotka ovat kriittisiä sen menestykselle.

Ensinnäkin, kestääkö Schmittin ego Virolaisen johtajuutta?

Ranskan CS-skene on tunnettu jatkuvasta draamastaan, jossa Schmitt on ollut osallisena useasti. Vitalitystä hän sai potkut, jotka johtuivat joukkueen valmentajan Rémy ”XTQZZZ” Quoniamin mukaan näkemyseroista pelijohtaja Alex ”ALEX” McMeekinin ja Schmittin välillä. Valmentajan mukaan kesän Major-turnauksen aikana tapahtui ”jotain, jonka takia kukaan joukkueessa ei halunnut enää pelata Schmittin kanssa”.

Veteraanipelaajilla voi usein olla vaikeuksia asettua nuoremman pelinjohtajan alaisuuteen, vaikka nuorempi pelaaja olisi häntä parempi roolissaan. Tässä tapauksessa Virolainen on ehdottomasti Schmittiä parempi johtaja, joten kaiken järjen mukaan Schmitt taipuu rivipelaajan rooliin.

Nathan ”NBK-” Schmitt (vasemmalla) on yksi Virolaisen uusista joukkuetovereista.

Toiseksi, sujuuko kommunikaatio englanniksi?

Kansainvälisillä joukkueilla on CS:n parissa ollut usein ongelmia kommunikaation kanssa. CS on hyvin nopeatempoinen peli ja menestys vaatii, että esimerkiksi karttojen eri pelipaikkojen nimet ovat kaikille tiedossa. Juuri näissä nimityksissä voi olla kansainvälisesti eroja, joten pelaajien on monikansallisissa joukkueissa pakko sopia, mitä paikkaa kutsutaan milläkin nimellä. Myös pienien yksityiskohtien kertominen nopeasti ja selkeästi voi tuoda kapuloita rattaisiin.

Sanottakoon, että OG:n kannalta on positiivista, että kommunikaatio-ongelmia esiintyy useimmiten sellaisissa kansainvälisissä joukkueissa, joissa on selkeästi yksi kielienemmistö. Viimeisin esimerkki tästä oli MIBR-organisaation surullisenkuuluisa kansainvälistymisyritys, jossa kaksi amerikkalaispelaaja otettiin kolmen brasilialaisen rinnalle pelaamaan.

Ja kolmanneksi, riittääkö Wilczewskillä rahkeet huipulle?

Puolalainen oli edellisen joukkueensa ALTERNATE aTTaXin ylivoimaisesti paras pelaaja. Hän kantoi ajoittain tiimiä yksin voittoihin. Tiimi pelasi kuitenkin huomattavasti heikompia vastustajia vastaan kuin mitä OG kohtaa tulevaisuudessa.

Lisäksi Wilczewskiltä puuttuu arvokasta kokemusta suurilta areenoilta, joilla yleisön paine voi murskata pelaajan. Esimerkiksi otettakoon Mousesportsin Chris ”ChrisJ” de Jong, joka aikoinaan tunnettiin liikanimellä ”OnlineJ”. Nettipeleissä de Jong vaikutti yhdeltä maailman huipuista, mutta suli isoissa turnauksissa täysin paineen alla.

Toisin kuin häntä ennen tiimiin povatun Vasilievin tapauksessa, Wilczewskin suoritus etenkin LAN-turnauksissa on tällä hetkellä täysi kysymysmerkki pitkälti näyttöjen puutteen takia. Yleensä uusilla pelaajilla on tietynlainen ”sisäänajo” edessä, ennen kuin he tottuvat pelaamaan suurempien yleisöjen edessä.

Toki on mahdollista, että OG:lla on käsissään tähän asti tuntematon nuori lupaus, joka kipuaa huipulle erittäin nopeasti kuten FaZe Clanin yllättäen palkkaama Helvijs ”broky” Saukants.

”mantuu” on joukkueen tuntemattomin nimi.

Mikäli kaikki kolme kysymystä ratkeavat, Murad sekä Bjorn pelaavat omalla tasollaan ja tähdet osuvat kohdilleen, niin uskon OG:n joka tapauksessa nousevan top 10 -listalle pian. Viiden parhaan joukkoon nouseminen on taas kysymys erikseen ottaen huomioon nykyisen ranking-kärjen todella hurjan tason, mutta toivon sen olevan mahdollista. Tie huipulle on pitkä ja kivinen, mutta ei mahdoton.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?