– Paska tiimi. Menkää kuolemaan v***n idiootit.
– Lopeta elämäsi läskipaska.
– Toivon että teidän perheenne kuolevat auto-onnettomuudessa v***n h****t.
– Toivon todella että kuolette v***n aikaisin.
Muun muassa tällaisia viestejä suomalainen HAVU Gaming -organisaatio on saanut viime kuukausien aikana Twitterissä ja Facebookissa, näyttää toimitusjohtaja Lasse Salminen.
Lasse Salmisen perustama HAVU Gaming -organisaatio saa säännöllisesti vihaviestejä.
HAVU on yksi Microsoftin lanseeraaman Empatiaa nettiin -hankkeen yhteistyökumppaneista. Esports-joukkueista mukana on myös ENCE.
Tiimi saa vihaviestejä säännöllisesti, mutta eniten juuri hävityn ottelun jälkeen. Pelaajat ja striimaajat ovat useammin vihan kohteena kuin organisaatio.
– Tuntuu, että suurin osa vihaviesteistä on rahansa menettäneiltä vedonlyöjiltä. Lähes kaikki vihaviestit tulevat Venäjältä tai Aasiasta. Striimaajat saavat myös jonkin verran vihaviestejä suoraan Twitch-chattiin, kertoo Salminen.
HAVU saa erityisesti viestejä hävityn ottelun jälkeen. Tässä viestissä kirjoittaja oli ilmeisesti lyönyt vetoa HAVUn voiton puolesta.
Salmisen mukaan joukkueen pelaajat ja striimaajat eivät suhtaudu vihaviesteihin enää niin vakavasti kuin joskus.
– Kaikki ovat valitettavasti jo tottuneet vihaviesteihin. Toki jos hävityn pelin jälkeen on huono fiilis muutenkin, niin ei se ainakaan helpota lukea solvauksia ja uhkauksia.
– Välillä kun joku uhkaa tappaa sinut ja koko perheesi häviön takia, niin tulee mieleen, että mitä jos joku noista uhkaajista joskus toteuttaa uhkauksensa.
Hän ja muut HAVUn työntekijät ovat välillä miettineet, että miten jotkut jaksavat lähettää viestejä jopa monta vuotta.
Tällaisia viestejä HAVUn viestilaatikosta löytyy hävityn ottelun jälkeen.
”Tiedostakaa se sosiaalinen ympäristö, jossa lapsenne viettää aikaa”
– Itse näen pelimaailman ja sen yhteisöt lähtökohtaisesti mukavana ja positiivisena asiana. Itselle tärkeiden pelien yhteisöjen kautta on mahdollista saada uusia tuttavuuksia ja jopa ystäviä.
35-vuotiaalla Salmisella on 4- ja 8-vuotiaat lapset. He eivät vielä saa pelata nettipelejä, joissa on mahdollisuus kommunikoida muiden pelaajien kanssa. Lasten vanhetessa myös ne sallitaan.
Salminen kehottaa kaikkia vanhempia tutustumaan lastensa pelaamiseen ja peleihin. Lisäksi lasten käytökseen pelatessa on syytä kiinnittää huomiota, varsinkin jos suosikkipelissä kommunikoidaan muiden pelaajien kanssa.
– Tiedostakaa se sosiaalinen ympäristö, missä lapsenne viettää aikaa. Mielestäni on tärkeää tietää ainakin nuorempien pelaajien kohdalla, että kenen kanssa lapsi pelaa. Tunteeko lapsi pelikaverinsa esimerkiksi koulusta vai ovatko pelikaverit peliyhteisöiden kautta tulleita.
– On tärkeä myös seurata, ettei oma lapsi osallistu kiusaamiseen tai häiriökäytökseen omissa peliyhteisöissään. Pelien tiimellyksessä saattaa välillä unohtua, että kanssapelaajatkin ovat oikeita ihmisiä ja heidän tunteitaan tulee ottaa huomioon.
HAVU Gamingin CS-joukkue saa useasti hävittyjen otteluiden jälkeen rumia kommentteja.