Suomalainen HAVU Gaming rakensi akatemiajoukkueen – valmentajalta Taneli ”disturbed” Veikkolalta haaste ENCElle ja muille isoille esports-nimille - Esports - Ilta-Sanomat

Tätä ei ole Suomen CS:ssä ennen nähty: huipputiimille junioriakatemia

Rasmus ”Tähkä” Tähkänen (oikealla) on yksi akatemiajoukkueen pelaajista. Taneli ”disturbed” Veikkola valmentaa jatkossa molempia HAVUn CS-joukkueita.

Rasmus ”Tähkä” Tähkänen (oikealla) on yksi akatemiajoukkueen pelaajista. Taneli ”disturbed” Veikkola valmentaa jatkossa molempia HAVUn CS-joukkueita.

Julkaistu: 29.11. 10:30

HAVU rakensi akatemiajoukkueensa järjestämällä testitilaisuuksia kolmessa tapahtumassa. Valitut viisi CS-pelaajaa ovat iältään 14–18 vuotta.

Suomalainen kilpapeliorganisaatio HAVU Gaming päätti keväällä etsiä uusia Counter-Strike-lahjakkuuksia normaalista poikkeavalla tavalla: Aloittamalla HAVU Akatemia -projektin.

HAVU jalkautui yhdessä akatemiahankkeen toisen järjestäjän Elisan kanssa kesä-marraskuun aikana kolmeen tapahtumaan: Oulun Vectoramaan sekä Helsingissä järjestettyihin Tubeconiin ja GameXpoon. Viimeisen testiviikonlopun jälkeen HAVU valitsi viisi pelaajaa CS-akatemiajoukkueeseen.

Akatemiajoukkueeseen valittiin Linus ”limpe” Räty (18 vuotta), Saku ”SakuZu” Määttä (15), Artturi ”Toxic” Rosenlund (16), Nico ”slide” Myllynen (15) ja Rasmus ”Tähkä” Tähkänen (14).

HAVUlla on entuudestaan jo CS-joukkue, joka on maailmanlistalla sijalla 29. Siihen kuuluvat Eetu ”sAw” Saha, Olli ”sLowi” Pitkänen, Joonas ”doto” Forss, Lasse ”ZOREE” Uronen sekä Aaro ”Hoody” Peltokangas.

HAVU Akatemia -joukkueen kokoonpano (v-o): Saku ”SakuZu” Määttä, Nico ”slide” Myllynen, Rasmus ”Tähkä” Tähkänen, Linus ”limpe” Räty & Artturi ”Toxic” Rosenlund.

HAVU Akatemia -joukkueen kokoonpano (v-o): Saku ”SakuZu” Määttä, Nico ”slide” Myllynen, Rasmus ”Tähkä” Tähkänen, Linus ”limpe” Räty & Artturi ”Toxic” Rosenlund.

Entinen CS-ammattilainen, nykyinen HAVUn CS-valmentaja ja osakas Taneli ”disturbed” Veikkola kertoo Ilta-Sanomille akatemiaprojektin olevan organisaatiolle äärimmäisen tärkeä.

– Suomesta on puuttunut kokonaan ruohonjuuritason sekä ammattipelaamisen välinen linkki. Tämä tapa palvelee molempiin suuntiin. Mielestämme on myös tärkeää päästä vaikuttamaan jo nuoresta pitäen tulevaisuuden huippuihin, jottei juna lähde alusta jo väärille raiteille.

”Omalta osaltani tämä vaatii hieman erilaista lähestymistapaa”

Testeissä nähtiin hyvin erilaisia kokelaita. Veikkolan mukaan osassa näkyi potentiaali, mutta he eivät välttämättä olleet muuten vielä valmiita. Osa tuli puhtaasti pitämään hauskaa.

– Viimeisenä oli selkeät kandidaatit, jotka herättivät heti mielenkiinnon. Esimerkkinä tästä Vectoramoilla hakenut Linus ”limpe” Räty, joka myös valittiin lopulliseen joukkueeseen. Linus hoiti homman alusta loppuun ammattimaisesti ja erittäin hyvillä tuloksilla.

Rasteissa testattiin liikkuvuutta, nopeutta ja tarkkuutta. Lisäksi kokelaita haastateltiin. Lopullisista valinnoista vastasivat Veikkola ja Janne ”Kuppi” Kuparinen, joka on niin ikään entinen CS-huippu.

– Toimimme joukkueiden takana ”tuomareina”, katsoimme pelaajien suoritusta ja kuuntelimme kommunikaatiota. Siinä samassa pystyimme puntaroimaan, miten pelaajat tekivät itse ratkaisuja ja pystyikö joku johtamaan joukkuetta.

Veikkolan mielestä valitut näyttivät testeissä olevansa monipuolisia pelaajia, joilta löytyy vahvuutensa ja heikkoutensa. Kokoonpanon lopullinen roolitus selviää vasta myöhemmin, kun joukkue saa tunteja alle yhdessä.

– Treenit alkavat tällä viikolla ja alamme käydä läpi peruspeliä jokaisessa kartassa. Toimin itse akatemiajoukkueen valmentajana CS-joukkueen valmentamisen ohella.

HAVUn varsinainen CS-joukkue on maailmanlistalla 29:s.

HAVUn varsinainen CS-joukkue on maailmanlistalla 29:s.

Akatemiajoukkue on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Veikkolalta itseltään ei myöskään löydy varsinaista valmennustaustaa tai esimerkiksi valmennustutkintoa. Tästä huolimatta hän on optimistinen uuteen hyppäämisestä.

– Omalta osaltani tämä vaatii hieman erilaista lähestymistapaa. Kukaan ei ole pelannut CS:ää ennen kunnon joukkueessa, joten tämän rakentaminen aloitetaan siis kasaamalla ensin pöytä, ja sitten vasta pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä. Odotukseni on totta kai, että pystymme tekemään töitä pitkäjänteisesti ja kehittämään uuden mallin tuomaan uusia lupauksia skeneen.

Veikkola haastaa myös muut suuret kotimaiset esports-organisaatiot, kuten ENCEn, KOVAn ja SJ:n, lähtemään mukaan vastaavaan toimintaan. Näin esports-kenttä saisi kovasti kaivattua rakennetta uusille pelaajille.

– Kun itse aloitin pelaamisen ja lähdin pelaamaan ”tosissani”, niin tie oli suhteellisen pitkä ja kivikkoinen. Tukea ja struktuuria ei löytynyt oikein mistään. Vieläkin se tie on suhteellisen sumuinen ja toivon, että tällä aloituksella saadaan sitä sumua väistymään.

HAVU Akatemia -joukkue kilpailee tulevaisuudessa ainakin Finnish Esports Leaguen CS-haastajaliigassa, josta on myöhemmin mahdollista nousta mukaan Elisan CS-sarjaan.