Nico Hartikaisen kommentti: ENCEllä on psykologinen lukko – hiljaisuus vain pahentaa tilannetta - Esports - Ilta-Sanomat

Kommentti: ENCEllä on psykologinen lukko – hiljaisuus vain pahentaa tilannetta

Slaava ”Twista” Räsäsen valmentamalla ENCEllä riittää tekemistä, mikäli se haluaa olla maailman paras.

Slaava ”Twista” Räsäsen valmentamalla ENCEllä riittää tekemistä, mikäli se haluaa olla maailman paras.

Julkaistu: 19.11. 16:06

ENCEn CS-joukkueen ongelmat ovat henkisellä puolella ja tiimin valitsemassa no comments -linjauksessa, kirjoittaa esports-toimittaja Nico Hartikainen.

Viides kerta toden sanoo, ENCE?

Suomen rakastetuin (ja myös vihatuin) Counter-Strike-joukkue ENCE pelaa tällä viikolla taas Kiinassa. Keskiviikkona alkavassa turnauksessa paikka pudotuspeleihin aukeaa yhdellä voitolla.

Edelliset neljä turnausta ovat sujuneet alle odotusten, kuten kirjoitin viime kommentissani. Kirjoitus keräsi somessa jonkin verran hyviä huomioita koskien joukkuetta.

ENCEstä toiseksi eniten omistava ja hallituksen puheenjohtaja Pekka ”Pehu” Aakko muistutti Twitterissä, että keväällä 2018 kootun tiimin ensimmäiset kuukaudet olivat vaikeita.

Tämä on totta, mutta silloin projektia lähdettiin rakentamaan tyhjästä. Nyt lähtökohtana oli pohja, jolla oli jo noustu parhaimmillaan maailmanlistan toiselle sijalle.

Toki yhden pelaajan lisäksi vaihtui myös pelinjohtaja, mikä on varmasti sekoittanut pakkaa. Vaikka pelityyliä on muutettu, niin se ei silti yksin selitä joukkueen umpisurkeaa konttaamista. Uusittu miehistö aloitti kuitenkin käyttäen vanhaa pelitapaa.

Aleksi ”allu” Jalli on nykyisin ENCEn pelinjohtaja.

Aleksi ”allu” Jalli on nykyisin ENCEn pelinjohtaja.

Lokakuussa tiimillä oli kalenteri tyhjä, joten uutta pelitapaa on jo ehditty alkaa hiomaan. Aakon mukaan ENCEn meno näyttikin hyvältä harjoituksissa ennen kuun alussa pelattua IEM-turnausta. Tulos oli kuitenkin kaukana odotetusta.

Ehkä tiimillä on niin järkyttävä apina selässä, että henkinen puoli romahtaa täysin tositilanteen tullen, kuten Pekingissä näytti tapahtuvan. Kenties ENCEn kanssa kesällä työskentelyn aloittanut urheilupsykologi Mia Stellberg on toivottu ratkaisu joukkueen ongelmiin?

Eräs toinen kommentoija huomautti ENCE-aiheisten kirjoitusten olevan viikosta toiseen negatiivissävytteistä. Hän myös totesi, että kukaan ei voi tietää, miten ENCEllä menisi nykyisin Aleksi ”Aleksib” Virolaisen kanssa.

Aleksi ”Aleksib” Virolainen sai elokuussa potkut Miikka ”suNny” Kempin tieltä.

Aleksi ”Aleksib” Virolainen sai elokuussa potkut Miikka ”suNny” Kempin tieltä.

Olisiko tiimi noussut Virolaisen kanssa maailman parhaaksi? Epäilen. Jossittelun sijaan on hyvä kuitenkin keskittyä ENCEn nykytilanteeseen. Ja se on muuten huono, jos ei ole tullut jo selväksi.

Kun tiimi menestyi keväällä erinomaisesti, joukkuetta hehkutettiin turnauksesta toiseen ja some oli täynnä fanien iloitsevia kommentteja. Nyt kun tuloksia ei synny, myös mediahuomio ja fanipalaute on sen mukaista (eli ei-niin-mukavaa).

– Lajia seuraavien fanien keskuudessa muutokset aiheuttavat voimakkaita tunteita – se on osa urheilubisnestä, totesi ENCEn markkinointipomo Joona ”natu” Leppänen viime viikolla Veikkaukselle koskien pelaajanvaihdoksen pitkään jatkunutta jälkipuintia.

ENCE on ilmeisesti päättänyt selvitä vaikeasta ajanjaksosta omalla tyylillään, eli olemalla mahdollisimman hiljaa. Se on heidän valintansa, mutta pelaajien ja omistajien ulostulo voisi kääntää laivan.