Arttu, 33, saa työssään jatkuvasti lokaa niskaan: ”Mitä tahansa sanot, joku siitä kuitenkin loukkaantuu”

Tulevan viikonlopun IS Cup 4 -turnauksen selostaja Arttu Hämäläinen sai esikoulussa ”Vuoden urheiluselostaja” -palkinnon. Nyt hän selostaa ammatikseen.

Arttu Hämäläinen, 33, on selostanut perinteisen urheilun puolella muun muassa Veikkausliigaa ja Liigaa. Esportsissa hän on tuttu ääni esimerkiksi Pelaajat.comin lähetyksistä.

| Päivitetty

Urheiluselostaja Arttu Hämäläinen vieraili hiljattain äitinsä luona, synnyinkaupungissaan Iisalmessa.

Vanhojen tavaralaatikoiden uumenista hän löysi esikoulussa saamansa palkinnon, jossa luki Arttu H. – Vuoden urheiluselostaja. Hän uppoutuu muistelemaan, kuinka jo kuusivuotiaana selosti ikätovereidensa Stiga-pöytäkiekon pelaamista.

Tänä vuonna 33 vuotta täyttänyttä miestä löytö huvitti suunnattomasti.

– Ajattelin, että hetkinen, nythän minä teen tätä työkseni. Aika jännä, näin se elämä heittelee, Hämäläinen kertoo Ilta-Sanomille.

Arttu Hämäläisen eskarissa saama ”Vuoden urheiluselostaja” -palkinto.

Jääkiekkoselostajasta kilpaurheilun pariin

Nykyisin Jyväskylässä asusteleva Hämäläinen on tehnyt selostajan töitä täysipäiväisesti reilut kaksi vuotta. Hänellä on vankka kokemus jääkiekon selostamisesta, mutta viime vuosina ura on ottanut tuulta alleen myös kilpapelaamisen suomalaisäänenä.

Tulevana viikonloppuna Hämäläinen suuntaa junalla Helsinkiin selostamaan tulevaa IS Cup 4 -turnausta. Viikonlopun mittaisessa turnauksessa huippunimet ottelevat Suomen parhaan joukkueen tittelistä NHL -urheilupelissä.

Selostajan ammattikunta on Suomessa suppea ja ammattitaidolle on kysyntää. Hän arvioi kymmenien suomalaisen elättävän itsensä selostamalla.

Selostajan ammatti ei ole herkkänahkaisille

Töitä Hämäläisellä riittää. Esimerkiksi hän ottaa tulevan joulukuun, jolloin hän on työkeikoilla puolitoista viikkoa juuri ennen aatonaattoa.

– Pari päivää kotona ja sitten takaisin tien päälle, kun liigakiekko jatkuu.

Työtä hän ei suosittele herkimmille. Selostajan nahkan täytyy olla kova, nimittäin netti on pullollaan törkeää palautetta. Hänellä on paljon sanottavaa törkyviesteistä, mutta lopuksi hän kuitenkin muistuttaa, ettei sitä pidä kuitenkaan ottaa vakavasti.

– Paskapalautteen annan mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Kritiikki on Hämäläiselle silti tervetullutta. Hän kertoo, että selostajan ammatissa on osattava kehittyä jatkuvasti.

 En pystyisi tekemään tätä työtä, jos vaimoni ei venyisi.

Hämäläisen perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kaksi lasta ja kaksi koiraa. Mies vitsailee, että farmariauto on jo hankittu. Kilometrejä kertyy farmarilla kymmeniä tuhansia vuodessa ja kotoa poissa oleminen sekä raskas työ verottaa myös perhe-elämää.

– Työ vaatii perheeltä todella paljon. En pystyisi tekemään tätä työtä, jos vaimoni ei venyisi, mies toteaa.

Hämäläinen selostamassa Dotaa yhdessä hyvän ystävän Benjamin Läärän kanssa.

Dota 2 -pelin maailmanmestari Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen nousee huulille, kun mies muistelee selostajauransa kohokohtaa.

Vuosi on 2017 ja Urpalainen tekee suomalaista historiaa voittamalla maailmanmestaruuden yhdessä joukkueensa, Team Liquidin kanssa. Viikon mittainen selostusmaratoni tulee päätökseen ja Hämäläinen herkistyy, kun suomalaispelaaja tarttuu palkintopystiin.

– Se on aika harvinaista, että selostajana tulee sellainen tunnekuohu. Mutta silloin minä muistan, että kyynel tuli linssiin.

Selostus tapahtui Oriveden Ahlman-opistolla netin välityksellä, monitoria tuijottaen.

Urpalaisen voitto tuntui erityisen hienolta, koska Hämäläinen oli päässyt tutustumaan kilpapelaajaan henkilökohtaisesti.

– Lasse on niin mukava ihminen. Hänellä on jalat maassa, sellainen oman tien kulkija. Sellaisen ylpistyneen ihmisen vastakohta. Kun hänelle tuli tuollainen kruunu, niin se oli erittäin tunteikas hetki. Se oli pitkä matka, minkä Lasse kulki siihen.

Hämäläinen tähtää urallaan korkealle. Hän ei ole vielä kokenut suuren luokan turnausta paikan päällä, vaan on selostanut ne tähän mennessä netin yli.

Kaikki kilpapeleissä tapahtuva on seurattavissa yhdeltä tietokonemonitorilta.

– Toisin kuin jääkiekossa, jossa kaukalolla tapahtuu paljon asioita. Selostajana siitä puuttuu se, ettei kuule yleisön pauhua eikä näe reaktioita.

Hämäläinen on selostanut Dotan The International -turnauksen muutamaan otteeseen.

– Nyt kun se pidetään ensi syksynä Tukholmassa, toivoisin, että pääsisi paikalle, hän haaveilee.

Hämäläinen selostamassa Dotan MM-finaalia (2018):

Hämäläisestä on muodostunut selostajailmiö Suomen kilpapelipiireissä

Hämäläinen on tehnyt nopeasti nimeä kilpapelaamisen selostajana ja hänen letkautuksistaan löytyy lukuisia videokoosteita ympäri nettiä. Sutkautukset tulevat miehen mukaan aina lonkalta.

Komedia on lähellä selostajan sydäntä – hän voisi puhua komiikasta, siihen liittyvistä aiheista sekä komedian hyvistä ja huonoista puolista selvästi tuntikausia. Elämässään ja komiikassaan mies pyrkii siihen, että kaikelle pitäisi pystyä nauramaan.

– Henkilökohtaisuuksiin ei pidä mennä, eikä vetää ihan kölin alta sitä hommaa. Nykypäivä on kuitenkin sitä mitä on ja ihan mitä tahansa sanot, joku siitä kuitenkin loukkaantuu.

Arttu selostamassa jääkiekkopeliä.

Hän kertoo, että asiat ovat muuttuneet muutamassa vuodessa paljon.

– Huumori on muuttunut ja maailma muuttuu jatkuvasti. Se ei ole minulle kuitenkaan mikään ongelma. Jokaisella on oikeus loukkaantua. Se ei ole sellainen asia, mistä minä voin päättää.

 Jokaisella on oikeus loukkaantua.

Selostajan huulenheittoa kuullaan jälleen ensi viikonloppuna, jolloin Suomen huippujoukkueet kokoontuvat yhden katon alle messukeskukseen. Luvassa on tiukkaa taistoa NHL -kiekon parissa.

Hämäläinen paljastaa omat ennakkosuosikkijoukkueensa.

– Kyllä minä yllätyn, jos HAVU tai FILADELPHIA ei sitä voita.

IS Cup 4:n änäriturnauksen ratkaisupelit GameXpossa perjantaina ja lauantaina. Turnausta voi seurata paikan päällä, Twitchistä tai osoitteesta is.fi/esports.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?