Urheilupsykologi Mia Stellberg auttaa suomalaisia kilpapelaajia ja ENCE: ”Tässä lajissa 3 kuukautta vastaa perinteisen urheilun kokonaista vuotta” - Esports - Ilta-Sanomat

Urheilupsykologi auttaa nyt ENCEä – vienyt jo kaksi joukkuetta isoihin voittoihin

Mia Stellberg päätyi urheilupsykologiksi ratsastusharrastuksen kautta. Nykyisin hän työskentelee muun muassa kilpapelaajien kanssa.

Mia Stellberg päätyi urheilupsykologiksi ratsastusharrastuksen kautta. Nykyisin hän työskentelee muun muassa kilpapelaajien kanssa.

Julkaistu: 12.11. 12:15

Mia Stellberg on ollut urheilupsykologina mukana voittamassa esimerkiksi Counter-Striken ja Dota 2:n suurimpia turnauksia. Nyt hän auttaa suomalaista ENCE-joukkuetta.

Urheilupsykologi Mia Stellberg, 41, on kuuma nimi esports-maailmassa. Psykologien käyttö on viime vuosina kasvanut hurjasti esportsissa, ja Stellberg on yksi alan pioneereista – kenties jopa tunnetuin nimi, kun katsotaan cv:tä.

Hän on työskennellyt muun muassa Counter-Striken ykkösjoukkueen Astraliksen sekä Dota 2:n maailmanmestaruuden toista kertaa elokuussa voittaneen OG-joukkueen kanssa. Molempien joukkueiden pelaajat ovat ylistäneet Stellbergin työtä.

Kesällä suomalaisjoukkue ENCE ilmoitti jatkossa toimivan yhdessä Stellbergin kanssa. Yhteistyö alkoi tosin kunnolla vasta syyskuussa. Psykologi on ollut CS-joukkueen mukana esimerkiksi DreamHack Masters Malmö -turnauksessa lokakuun alussa.

ENCE on julkaissut Youtube-kanavallaan Stellbergin haastattelun, jossa hän kertoo työstään ja ajatuksistaan. Stellberg korostaa haastattelussa pelaajien hyvinvoinnin tärkeyttä, mihin myös ENCEssä on alettu kiinnittämään entistä enemmän huomiota.

– Olen aina sanonut, että hyvinvoiva pelaaja tekee hyviä suorituksia. Hyvinvointiin lasken unen, ruokavalion, liikunnan, päihteettömän elämän esimerkiksi. Ja toki sitten henkisen hyvinvoinnin – ihminen voi voida hyvin fyysisesti ja henkisesti. Se on kokonaisuus sellainen paketti, josta pitää joka päivä pitää huolta, kertoo Stellberg videolla.

Stellberg kertoo videolla olleensa otettu joukkueen ruokavaliosta. Kuvauspäivänä pelaajat olivat syöneet salaatit ja smoothiet. Fyysinen puoli on haastavampi, koska jotkut ovat valmiimpia pitämään siitä parempaa huolta kuin toiset. Uintia, juoksua, salilla treenaamista tai vaikkapa kävelyä olisi hyvä olla 3–4 kertaa viikossa, muistuttaa Stellberg.

Henkisellä puolella paineita voi tuoda esimerkiksi sosiaalinen media, joka kuuluu Stellbergin mielestä esportsiin, mutta sille ei pidä antaa yliotetta. Mitä korkeammalle mennään, niin sitä enemmän henkinen puoli korostuu, summaa Stellberg.

Urheilupsykologin koko haastattelussa on katsottavissa alta suomeksi. Juttu jatkuu videon jälkeen.

ENCE-videon lisäksi Stellberg on jakanut ajatuksiaan Veikkauksen hiljattain julkaisemassa haastattelussa, jossa hän kuvailee kilpapelaamista urheiluksi poimunopeudella.

– Tässä lajissa kolme kuukautta vastaa perinteisen urheilun kokonaista vuotta. Kokoonpanot voivat vaihtua erittäin nopeasti ja turnauksia pelataan kiivaalla tahdilla. On todella vaativaa ja kuluttavaa urheilijalle, että saman kuukauden aikana kalenterissa voi olla kolme turnausta, joista jokainen pelataan eri maanosassa, kertoo Stellberg Veikkaukselle.

Stellberg muistuttaa samaisessa haastattelussa esports-maailman olevan hyvin erilainen kuin urheilupiirit.

– Kuvittele, että joku rekrytoidaan NHL-pelaajaksi takapihalle tehdyltä luonnonjäältä – juuri tätä tapahtuu esportsissa joka viikko.

ENCE on yksi Stellbergin asiakkaista.

ENCE on yksi Stellbergin asiakkaista.

Mallista psykologiksi: ”Ymmärrän miltä tuntuu olla 18-vuotias ja matkustaa 200 päivää vuodessa”

Ilta-Sanomien haastattelussa keväällä 2017 Stellberg kertoi urastaan: Psykologiksi hän oli halunnut lapsesta saakka. 16-vuotiaana hän lähti mallin töiden perässä Eurooppaan, ja esiintyi muun muassa Diorin näytöksissä.

Mallintyöt jäivät suurimmilta osin muutaman vuoden jälkeen, kun Stellberg aloitti opinnot psykologiksi. Valmistuttuaan hän työskenteli terveyskeskuspsykologina, kunnes pitkäaikainen hevosharrastus ohjasi hänet urheilumaailmaan.

Mallin urasta on ollut hyötyä erityisesti peliammattilaisten kanssa. Esports-ammattilaiset ovat mallien tavoin yleensä nuoria ja paljon poissa kotoa.

– Ymmärrän, miltä tuntuu olla 18-vuotias ja matkustaa 200 päivää vuodessa. Ymmärrän, miltä tuntuu, kun on faneja ja ihmisiä, jotka haluavat nimmareita, olla enemmän lentokentällä kuin kotona tai tienata paljon rahaa, kertoi Stellberg IS:lle keväällä 2017.