Kommentti: Pelijättien rajaton valta on esportsin suurin ongelma – ja se voi johtaa irvokkaisiin näytöksiin - Esports - Ilta-Sanomat

Kommentti: Esportsin suurin ongelma voi johtaa irvokkaisiin näytöksiin

Kuvituskuva
Julkaistu: 12.11. 9:20

Huijaaminen on vakava ongelma esports-piireissä, mutta vielä suurempi ongelma on pelijulkaisijoiden järjetön valta, kirjoittaa esports-toimittaja Nico Hartikainen.

Huijaaminen on ikuinen ongelma niin urheilussa kuin pelimaailmassa. Hiljattain uutisoitiin Fortnite-pelaaja Jarvis ”FaZe Jarvis” Kayen saaneen elinikäisen pelikiellon peliin.

Kaye teki ja latasi Youtubeen videoita, joissa hän käyttää aimbot-huijausta eli automaattitähtäystä. Huijaustilanteet eivät tapahtuneet turnausten aikana vaan yleisissä pelisessioissa tai erillisessä harjoitustilassa (playground). Youtube-tähti edustaa tunnettua FaZe Clan -kilpapeliorganisaatiota, joten tapaus on koskettanut myös kilpapelimaailmaa.

Somessa mielipiteet 18-vuotiaan – tekohetkellä 17 – Kayen rangaistuksesta ovat jakautuneet. Monen mielestä kerrasta poikki -menetelmä on varoittava esimerkki muille, osa taas on leimannut sen liian julmaksi.

Kaikkia miellyttävää yhteistä sanktiomallia tuskin löydetään, sillä esportsilla ei ole tällä hetkellä yhtään kansainvälistä lajiliittoa, joka määrittelisi pelisäännöt rangaistusten osalta. Jokaisen kilpapelin takana on iso yritys, jolla on lopullinen päätösvalta oman pelin kohdalla.

Yhdessä pelissä huijaaminen voi tarkoittaa kahden vuoden kilpailukieltoa, toisessa pelissä taas pelaamisen loppumista eliniäksi ja kolmannessa osallistumista kisoihin saatetaan ainoastaan rajoittaa.

Koostevideo Fortnite-huijareista:

Otetaanpa muutama esimerkki.

Jos 14-vuotias jää kiinni huijaamisesta VACille (Valve Anti-Cheat, Valven huijauksenesto) Counter-Strikessa, hän voi jo kaksi vuotta myöhemmin kilpailla vaikka ESL:n suurimmissa turnauksissa. CS-julkaisija Valven suuriin Major-turnauksiin he eivät ole kuitenkaan tervetulleita.

Fortniten MM-karsinnoissa taas keväällä omin luvin yhteistyöpeliä pelanneet kaksi pelaajaa saivat vain kahden viikon karsintakiellon. He eivät käyttäneet huijausohjelmaa, kuten Kaye. Kaksikko nähtiin lopulta MM-kisoissa.

Viime vuonna kesken CS-turnauksen huijaamisesta kiinni jäänyt intialainen Nikhil ”forsaken” Kumawat sai törttöilystään viiden vuoden kilpailukiellon Esports Integrity Commission (ESIC), jonka tarkoitus on ehkäistä esportsin parissa tapahtuvaa kaikenlaista huijausta.

ESIC perusteli tuomiota todeten, että elinikäinen kilpailukielto olisi tuolloin 23-vuotiaan Kumawatin kohdalla kohtuuton. Valve ei ole ottanut missään vaiheessa kantaa koko asiaan. ESICin jäseniä ovat useat turnausjärjestäjät, mutta pelijulkaisijoita se ei ole saanut houkuteltua mukaan.

Koska kansainvälisiä yhteistyöelimiä ei ole, pelinkehittäjät voivat halutessaan pompotella niin pelaajia kuin turnausjärjestäjiä. Tähän he voivat ottaa käyttöön juridiset oikeudet, sillä turnauksissa pelattavat pelit ovat heidän omaisuuttaan.

Tilannetta on nykyisellään mahdotonta muuttaa, sillä se vaatisi eri pelien ammattilaisjoukkueita, turnausjärjestäjiä ja myös pelaajia liittoutumaan pelijättejä vastaan. Pelaajien omat pelaajayhdistykset ovat vielä alkutekijöissään, mutta esimerkiksi CS:n puolella on nähty jo tuloksia Major-suurturnausten ajankohtaan liittyen tai isoimpien turnausjärjestäjien sääntömuutoksissa.

Pelijättien vallasta kertoo sekin, että ne voivat myös minä hetkenä tahansa lopettaa pelinsä kilpapuolen, jos niin niin tahtovat. Pelijätti Blizzard lopetti vuosi sitten täysin yhtäkkiä Heroes of the Storm -pelin kilpapuolen tukemisen. Useampi nimekäs organisaatio vetäytyi pelistä välittömästi.