IS selvitti omistajat ENCEn takana – osakkaina kaksi nykyistä CS-pelaajaa

ENCEn taustalla on pitkän linjan esports-toimijoita, entisiä ammattilaisia sekä kaksi nykyistä pelaajaa.

ENCE on Suomen tunnetuin ja menestynein kilpapeliorganisaatio.

10.11.2019 10:33

Suomalaisesta esports-organisaatiosta ENCEstä on viimeisen kahden vuoden aikana muodostunut ilmiö muun muassa sen menestyneen Counter-Strike-joukkueen ja Joona ”Serral” Sotalan StarCraft II -menestyksen kautta.

ENCE on toiminut suomalaisen kilpapelaamisen lipunkantajana. Viime vuonna organisaation liikevaihto oli karvan alle miljoonan, ja tänä vuonna sen uskotaan nousevan 2,5 miljoonaan.

Ketkä ovat miehet Suomen suosituimman tiimin taustalla? Ilta-Sanomat kertoo.

IT-miljonääri, ex-ammattilaisia, kaksi nykyistä CS-pelaajaa...

Suurin yksittäinen osakas on ENCEn perustanut ja hallituksen jäsen Petri Hämälä. Hän omistaa organisaatiosta 32,2 prosenttia. Yli 10 prosenttia organisaatiosta omistavat yritystensä kautta Pekka Aakko (Aeroflite Oy, 18,8 %) ja Mika Kuusisto (Propagate Oy, 11,6 %).

Aakko on pelitapahtuma Assemblyn toimitusjohtaja ja ENCEn hallituksen puheenjohtaja. Hän on tienannut it-yrityskaupoilla miljoonia. Kuusisto puolestaan aloitti vuosi sitten ENCEn toimitusjohtajana. Hän on työskennellyt aikaisemmin esimerkiksi Nokialla.

Petri Hämälä (vasemmalla) on ENCEn enemmistöomistaja. Pekka Aakko omistaa yrityksensä kautta toiseksi eniten.

ENCEstä 8,8 prosenttia omistavat Joona ”natu” Leppänen, Juha ”aNGeldusT” Kurppa ja Tomi ”lurppis” Kovanen, jotka kaikki ovat entisiä CS-ammattilaisia. Kolmikosta erikoisin nimi on Yhdysvalloissa asuva Kovanen, joka toimii nykyisin amerikkalaisen Immortals Gaming Club -organisaation johdossa.

CS-joukkueen pelaajista vain kaksi omistaa palan ENCEstä: Aleksi ”allu” Jalli omistaa 6,5 prosenttia, elokuussa tiimiin liittynyt Miikka ”suNny” Kemppi puolestaan prosentin. 3,5 prosenttia omistaa Jussi Laakkonen, joka tunnetaan Assemblyn perustajana ja Aakon kollegana.

Jos taulukko ei näy yllä, katso se täältä.

ENCEn omistajiin kuuluu siis alan ammattilaisia, kilpailevan organisaation johdon jäsen sekä kaksi organisaation aktiivipelaajaa. Pelaajaomisteisista organisaatioista on olemassa esimerkkejä, mutta silloin yleensä omistus jakautuu kaikkien pelaajien kesken.

Ilta-Sanomat kysyi ENCEn toimitusjohtaja Kuusistolta lisätietoja organisaation omistajista ja toiminnasta.

Milloin Miikka Kempistä ja Aleksi Jallista tuli yhtiön osakkaita?

– Aleksi tuli mukaan tammikuussa 2016 ja Miikka syksyllä 2019, samoihin aikoihin hänen sopimuksensa solmimisen kanssa.

Onko muilla organisaation pelaajilla ollut kiinnostusta tulla osakkaiksi tai onko heille tarjottu mahdollisuutta ostaa osuus ENCEstä?

– Aleksi ja Miikka ovat olleet proaktiivisia omassa aikataulussaan ja osoittaneet kiinnostuksensa tulla mukaan toimintaan. En itse ollut vielä mukana kun Aleksi otettiin mukaan, mutta muut osakkaat ovat yksimielisesti hyväksyneet molempien tahojen liittymisen osakkaiksi. Emme ole avoimesti emmekä aktiivisesti käyneet itse läpi aihetta, mutta jos kiinnostusta löytyy pelaajilta tai muiltakin, niin olemme sinällään avoimin mielin, mikäli joku osakkuutta haluaa.

Aleksi ”allu” Jalli (vasemmalla) ja Miikka ”suNny” Kemppi ovat ainoat CS-tiimin jäsenet, jotka omistavat palan ENCEstä.

Suhtautuuko organisaatio miten siihen ajatukseen, että pelaaja omistaa joukkueesta palan? Ulkopuolisin silmin voi näyttää siltä, että organisaatiosta osan omistavalla pelaajalla voisi olla suhteettoman paljon valtaa joukkueen toiminnan suhteen.

– Ensinnäkin koemme vain positiivisena sen, että pelaaja haluaa tulla mukaan organisaatioon. Se merkitsee merkittävää sitoutumista organisaation toimintaan ja maailmalla on jo Astraliksen kaltaisia esimerkkejä joukkueista, joissa pelaajat ovat osakkaina.

– Mitä tulee tuohon toiseen asiaan eli siihen, miten operatiivinen johto toimii, niin minun organisaationi vastaa toimistolla sekä liike- että kilpailutoiminnasta ja siihen tietenkin liittyy joukkueen kokoonpano. Aleksilla on samat vastuut ja oikeudet kuin muillakin osakkailla, ja aktiivisena pelaajana hän ei voi olla mukana operatiivisessa toiminnassa. Hänellä ei siis ole CS-joukkueen suhteen mitään yksinvaltiaan valtuuksia. Aika suomalaisen demokraattinen organisaatio olemme muutenkin, eli pelaajien kanssa käydään keskustelut siitä, mihin suuntaan toimintaa vedetään.

– Jos vaikka katsotaan omaa taustaani, eli teknologia- ja startup-maailmaa, niin esimerkiksi Suomen hyvin menestyneellä pelialalla melkein jokaisen tällaisen yhtiön työntekijällä on jonkinlainen omistus yrityksestä, oli se sitten optioita tai osakkeita. Omalta tausta-alaltani on siis hyviä esimerkkejä siitä, miten pystytään sitouttamaan ihmisiä pitkäjänteiseen toimintaan.

Eli te vedätte selkeän rajan pelaajien ja organisaation välille?

– Todellakin, näitä ei mielestäni tule sekoittaa keskenään.

Mika Kuusisto on aloitti vuoden 2018 lopulla ENCEn toimitusjohtajana.

Onko teillä mielessä jonkinlainen järjestely sen suhteen, jos pelaaja vaihtaa joukkuetta ja omistaa edelleen osan ENCEstä? Esimerkiksi Astraliksen sopimukset pakottavat pelaajan myymään osuutensa poistuessaan joukkueesta.

– Meillä on osakassopimuksessa sovittu kaikista osakkeiden myynneistä, luopumisista tai järjestelyistä ja se on kaikkia osakkaita koskeva sopimus, jossa otetaan kantaa kaikkiin mahdollisiin muutoksiin.

Tomi Kovanen omistaa palan ENCEstä. Valven Major-sääntökirja kieltää yksittäisiä tahoja olemasta mukana useamman kuin yhden joukkueen toiminnassa, esimerkiksi johdossa tai osakkaina. Kovanen toimii Immortals-organisaation johdossa ENCE-omistuksensa lisäksi. Näettekö tässä eturistiriitaa?

– Tomilla ei ole aktiivista roolia organisaatiossa. Hän oli aikoinaan perustamassa ENCEä, kun hän oli jo finanssialalla töissä ja hän on nykyään hiljainen pienosakas, jolla ei ole operatiivista roolia meidän tekemisessämme. Tomille on jäänyt osakkeita organisaation historiasta. Kun operaatiota johdetaan Suomesta käsin ja hän asuu Yhdysvalloissa, niin ei ole käytännössä organisaation kannalta edes mahdollista, että hän voisi osallistua toimintaan aktiivisesti.

Oletteko miettineet mitä teette, jos Valve päättäisi puuttua Kovasen omistukseen, vaikkei hänellä aktiivista roolia olekaan?

– Siinä kohtaa tietysti pitäisi tulkita asioita ja tehdä johtopäätöksiä. Emme ole keskustelleet asiasta emmekä tässä kohtaa pidä sitä ristiriitana tai rasitteena. Totta kai kunnioitamme julkaisijaa ja jos sieltä tulee yksityiskohtaisia ohjeita tai muuta vastaavaa, niin totta kai niitä noudatamme. Tunnen kuitenkin Tomia sen verran, etten näe tässä mitään ongelmaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?