Ykkösnimen Cloud9:n hinta 400 miljoonaa dollaria – Forbes listasi arvokkaimmat esports-joukkueet - Esports - Ilta-Sanomat

Hinta jopa 400 000 000 dollaria – Forbes listasi arvokkaimmat esports-joukkueet

Forbesin julkaiseman listan kärkisijan jakoivat amerikkalaisnimet Cloud9 ja Team SoloMid.

Cloud9 oli toista vuotta peräkkäin maailman arvokkain esports-joukkue, listaa Forbes. Fnatic oli eurooppalaisnimistä korkeimmalla.

9.11.2019 10:37

Kilpapelaaminen on kasvanut viime vuosina hurjaa vauhtia ympäri maailmaa. Tunnetuimmilla joukkueilla on miljoonia faneja, mikä näkyy myös joukkueiden arvossa.

Forbes listasi toista vuotta peräkkäin maailman suurimpien pelitiimien arvot. Listaa varten Forbes haastatteli joukkueiden omistajia ja sijoittajia. Ainoastaan yli 100 miljoonan dollarin arvoiset joukkueet on listattu.

Joukkueiden kohdalla Forbes on ilmoittanut arvon lisäksi vuoden 2019 arvioidun liikevaihdon, mihin franchise-liigoihin tiimi on ostanut paikan ja missä peleissä se kilpailee muuten.

Kärkisijan jakavat amerikkalaiset Cloud9 ja Team SoloMid (TSM). Molempien arvoksi on listattu 400 miljoonaa dollaria. Cloud9:n liikevaihto on tänä vuonna arviolta 29 miljoonaa dollaria, TSM:n 35.

Molemmat joukkueet kilpailevat League of Legends -pelin Pohjois-Amerikan franchise-sarjassa LCS:ssä. Cloud9 on lisäksi ostanut paikan Overwatch League -sarjaan, jossa se kilpailee nimellä London Spitfire. Molemmilla joukkueilla on pelaajia tai joukkueita esimerkiksi Fortnitessa, Hearthstonessa, PlayerUnknown’s Battlegroundsissa, Rocket Leaguessa ja Rainbow Six: Siegessä.

G2 Esports ylsi kärkikymmenikköön. Eurooppalaisnimi on menestynyt muun Counter-Strikessa ja League of Legendsissä.

Kolmantena on Team Liquid (320 miljoonaa / liikevaihto 24 miljoonaa) ennen FaZe Clania (240 / 35) ja Immortals Gaming Clubia (210 / 11). Kaikki viisi arvokkainta joukkuetta ovat amerikkalaistaustaisia. Eurooppalaisnimistä listalle ovat yltäneet seitsemäntenä oleva Fnatic (175 / 16) ja yhdeksäntenä oleva G2 Esports (165 / 22).

Vuoden takaiseen listaan verrattuna Cloud9 ja TSM ovat kasvattaneet arvoaan hurjasti: Cloud9:n arvoksi arvioitiin tuolloin 310 miljoonaa dollaria ja TSM:n 250. Listalta on myös kadonnut kaksi nimeä: Echo Fox ja OpTic Gaming. 150 miljoonan arvoiseksi vuosi sitten arvioitu Echo Fox on ollut tänä vuonna vuonna otsikoissa lähinnä rasismikohun vuoksi, OpTic puolestaan myytiin kesällä Immortalsille.

  • Juttu jatkuu taulukon jälkeen! Jos taulukko ei näy alla, katso se täältä.

ENCE: ”5–50 miljoonaa euroa”

Suomen tunnetuin ja menestynein pelitalli on ENCE, jonka kulmakivi on kansainvälisesti menestynyt CS-joukkue. ENCEn toimitusjohtaja Mika Kuusisto antoi elokuussa IS:lle oman arvionsa ENCEn hintalapusta: Jossain 5–50 miljoonan euron välillä.

– Valuaatio muodostuu oikeastaan vasta sitten, kun kauppa tapahtuu. Ei me oikein mietitä, mikä se meidän arvo on, vaan keskitytään päivittäiseen tekemiseen. Todennäköisesti liikevaihtokin enemmän kuin tuplataan tänä vuonna, mutta ei meillä ole esimerkiksi liikevaihtotavoitteita.

– Meillä on kilpailukykyiset tiimit, osaamme markkinoida ja rakentaa siihen ympärille toimintaa kuten tuotemyyntiä. Jos onnistutaan siinä, niin kyllä tästä rakentaa todella järkevän liiketoiminnan.

ENCEn arvio on jossain 5–50 miljoonan välillä, kertoi toimitusjohtaja elokuussa naureskellen.

Sijoittajina Will Smith, Drake, The Weekend... – Mark Cuban jyrähti: ”Ei kannattavaa”

Esports-maailmaan ovat sijoittaneet viime vuosien aikana muun muassa Hollywood-legenda Will Smith, r&b-tähti The Weeknd ja räppärit Offset sekä Drake.

Myös kriitikkoja on löytynyt. NBA-seura Dallas Mavericksin omistaja ja tv-tähti Mark Cuban latasi hiljattain mielipiteensä esports-bisneksistä: ei kannattavaa.

– Uskon monen tiimiomistajan, enkä puhu nyt pelkästään esportsista, yllättyvän kuinka vaikeaa ja huonoa bisnestä se on. Kasvaako bisnes? Kyllä, mutta täällä Yhdysvalloissa esports-joukkueen omistaminen on huonoa bisnestä.

Forbesin listaa ovat kritisoineet monet tunnetut esports-alan toimijat, kuten parhaiten selostajana tunnettu alan veteraani Paul “ReDeYe” Chaloner. Esportsin lakiasioihin perehtynyt ja oman lakitoimiston perustanut Bryce Blum puolestaan pitää listaa tärkeänä, mutta myös hän suhtautuu siihen pienellä varauksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?