Jesse ”JerAx” Vainikka, 27, tienasi 58 000 euroa pelaamalla Dota 2 -videopeliä – firmalla silti miljoonatulos - Esports - Ilta-Sanomat

Pelitähti Jesse Vainikan firmalla miljoonatulos – tulot silti vain 58 000 euroa

Jesse Vainikka juhlimassa vuoden 2019 maailmanmestaruutta. Kädessä hänellä on The International -turnauksen mestaruuskilpi, The Aegis.

Jesse Vainikka juhlimassa vuoden 2019 maailmanmestaruutta. Kädessä hänellä on The International -turnauksen mestaruuskilpi, The Aegis.

Julkaistu: 4.11. 9:33

27-vuotias kilpapelaaja Jesse ”JerAx” Vainikka on Dota 2 -pelin kaksinkertainen maailmanmestari. Miljoonavoitosta huolimatta tulot putosivat.

Dota 2 -videopelin ammattilainen Jesse ”JerAx” Vainikka on yksi maailman menestyneimmistä kilpapelaajista. Miljoonia urallaan voittaneen helsinkiläisen tulot eivät ole kuitenkaan näkyneet pankkitilillä.

Vuonna 2018 Vainikan ansiotulot olivat 58 230 euroa. Vuonna 2017 hän tienasi 89 108, sitä ennen puolestaan 381 425 €.

Vainikalla on oma yritys, JerAx Oy, jonka liikevaihto oli vuonna 2018 peräti 1,9 miljoonaa euroa. Tilikauden tulos oli 1,4 miljoonaa. Vainikka ei ole kuitenkaan maksanut osinkoja itselleen.

Vainikan joukkuetoveri Topias ”Topson” Taavitsainen oli viime vuonna kilpapelaajien tulokuningas: 21-vuotias oululainen tienasi 1,7 miljoonaa euroa – ja maksoi jättimätkyt.

Dota 2:n maailmanmestaruusturnauksen, The Internationalin, vuosina 2018 ja 2019 voittanut Vainikka edustaa eurooppalaista OG-joukkuetta, josta hän omistaa myös siivun.

Ensimmäinen maailmanmestaruus toi OG:lle silloisella kurssilla noin 9,5 miljoonaa euroa. Tämän vuoden voitto oli arvoltaan huimat 13,9 miljoonaa. Jälkimmäisestä voitosta Taavitsaisen osuus oli oletettavasti runsaat 2 miljoonaa euroa.

Jo ennen MM-voittoja Vainikka oli maailmalla menestynyt Dota-tähti: Hän on pelannut ammattilaisena vuodesta 2013 asti. Ilta-Sanomat kirjoitti Vainikan taustoista tarkemmin elokuussa.

27-vuotias helsinkiläinen on tällä hetkellä maailman toiseksi eniten palkintorahaa voittanut pelaaja noin 5,8 miljoonalla eurolla. Summa on suuntaa-antava, sillä esimerkiksi MM-voitot jaetaan useampaan siivuun, paljasti Vainikka IS:lle syyskuussa.

– OG:ssa organisaatio ottaa jonkun verran, managerit saavat pienen osuuden ja valmentaja myös. Pelaajat saavat valtaosan. Olen todella tyytyväinen meidän jakotapaan, Vainikka kertoi tarkkaa jakotapaa kuitenkaan paljastamatta.

Samaisessa haastattelussa Vainikka kertoi myös suhtautumisestaan rahaan ja sen käytöstä. Rahasta puhuminen ei ole Vainikan lempiaiheita, mutta hän kertoi käyttäneensä rahoja maltillisesti.

– Sijoittaminen on nyt kuuma puheenaihe omalla kohdallani, mutta pitää miettiä tarkkaan.

Ahdistaako rahan paljous?

– Ahdistaa vähemmän kuin ettei olisi rahaa. Siellä ne tilillä möllöttää. Vaikka on pieni epävarmuus rahan käytöstä, niin en painosta itseäni tekemään niillä mitään. Enemmän ne on sellainen vara, jolla voi sitten investoida mahdollisiin hyviin ideoihin.

Tällä hetkellä Vainikka asuu Helsingissä. Tarkempaa sijaintia hän ei halua kertoa, mutta jossain kohtaa tarkoitus olisi muuttaa uuteen kotiin.

– Jos siis löytyy joku kodinnäköinen. Nykyisestä ei löydy kaikkia elementtejä, joita kaipaan jokapäiväiseen elämääni. Koetan tehdä elämästäni parempaa, niin ehkä se kannustaa itseänikin olemaan parempi ihminen. Ehkä asunto olisi sellainen pieni kiitos itselleni siitä, mitä on tehnyt. Muistutus, että on saavuttanut jotain elämässä.

Ketkä Suomessa tienasivat yli 100 000 euroa? Katso IS:n verokoneesta.

Lue kaikki uutiset tuloista ja veroista .

Dota on tietokoneella toimiva reaaliaikaisesti yläviistosta pelattava strategiapeli, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta ottaa toisistaan mittaa neliönmuotoisella pelikentällä. Voit lukea pelistä lisää alla olevasta linkistä.