Joona Sotala hakee historiallista toista StarCraft II:n maailmanmestaruutta – ”Tein jo kirjahyllyn päälle tilaa” - Esports - Ilta-Sanomat

Joona Sotala hakee historiallista toista MM-voittoa – ”Tein jo kirjahyllyn päälle tilaa”

Vuosi sitten voitettu historiallinen maailmanmestaruus herkisti Sotalan.

Vuosi sitten voitettu historiallinen maailmanmestaruus herkisti Sotalan.

Julkaistu: 24.10. 11:07

Joona ”Serral” Sotala lähtee StarCraft II:n MM-kisoihin voittajasuosikkina. Pelit alkavat perjantaina kuolemanlohkosta.

21-vuotiaan Joona ”Serral” Sotalan taistelu toisesta peräkkäisestä maailmanmestaruudesta alkaa perjantaina Soulissa, Etelä-Koreassa. Sotala teki vuosi sitten kilpapelihistoriaa, kun hän voitti ensimmäisenä ei-korealaispelaajana reaaliaikaisen strategiapelin StarCraft II:n MM-turnauksen Yhdysvalloissa.

ENCE-joukkuetta edustava Sotala on sijoitettu perjantaina pelattavaan B-lohkoon yhdessä kiinalaisen Li ”TIME” Peinanin sekä eteläkorealaisten Cho ”Maru” Seong Junin ja Kim ”Stats” Dae Yeobin kanssa. Sotala kohtaa avausottelussaan perjantaina noin kello 7.30 Suomen aikaa.

B-lohkoa on nimetty kuolemanlohkoksi. Seong Junia pidetään yhtenä maailman huippunimistä, kun taas Dae Yeob hävisi Sotalalle viime vuoden MM-finaalissa 2–4-tuloksella. Sotala pelasi elokuussa Helsingissä tiukan sarjan Peinania vastaan, mutta vei ottelun 3–2-lukemin.

Yksikään StarCraft-pelaaja ei ole vielä voittanut kahta maailmanmestaruutta. Sotala on kisojen voittajasuosikki.

Yksikään StarCraft-pelaaja ei ole vielä voittanut kahta maailmanmestaruutta. Sotala on kisojen voittajasuosikki.

MM-kisojen voittajasuosikki on tänä vuonna Sotala, joka on pelannut koko kauden erinomaisesti. Sotalan ykköshaastaja on korealainen Park ”Dark” Ryung Woo, joka on sijoitettu A-lohkoon.

– Tein jo kirjahyllyn päälle tilaa, vastasi hallitseva maailmanmestari Twitterissä StarCraftin viralliselle tilille, joka kysyi seuraajien mielipiteitä Sotalan mahdollisuuksista kisoissa.

Lohkovaihe pelataan 24.–27. lokakuuta. Jokaisen lohkon kaksi parasta etenevät perjantaina 1. marraskuuta Yhdysvalloissa pelattaviin MM-playoffeihin.

Viimeiset kaksi vuotta pelin ykkösnimi

Sotala aloitti StarCraftin pelaamisen 9-vuotiaana yhdessä isoveljensä Jonne ”Protosser” Sotalan kanssa. Parin vuoden pelaamisen jälkeen Sotala alkoi kiertämään Suomessa järjestetyissä turnauksissa, mutta jo vuonna 2012 hän pelasi ensimmäisen kerran ulkomailla.

Vuosina 2012–16 Sotala väläytteli taitojaan satunnaisesti, mutta läpimurtovuosi oli 2017. Silloin hän nappasi useamman kärkisijan ja pääsi MM-kisoihin, joista tuloksena oli jaettu 9.–12. sija. Tämä oli kuitenkin vasta alkua.

  • StarCraft on reaaliaikainen strategiapeli. Tarkoitus on tuhota vastustajan tukikohta tai saada armeija niin heikoksi, että vihollisen pitää luovuttaa. Pelissä kerätään resursseja, joilla voi laajentaa omaa tukikohtaa tai kasvattaa armeijaa. Resurssien käyttäminen on äärimmäisen tärkeässä osassa peliä. Pelissä on kolme eri rotua: terran (ihmiset), protoss (humanoidit) ja zerg (evoluution kautta kehittyneet pedot).

Vuonna 2018 Sotala voitti ensimmäiset isot kansainväliset mestaruutensa. Hän dominoi pelikenttiä tavalla, mihin yksikään ei-korealainen ei ollut koskaan aiemmin pystynyt. Vuosi huipentui historialliseen maailmanmestaruuteen.

Loistosuoritukset ovat jatkuneet myös tänä vuonna: Sotala on edennyt jokaisessa turnauksessa vähintään pudotuspeleihin. Kahdeksasta pelaamastaan turnauksesta Sotala on voittanut kolme. Hopeasijoja on myös kolme.

Yli 660 000 euron voitoista huolimatta Sotala on saanut elää rauhallista elämää 5000 asukkaan Pornaisissa. Kotikunta palkitsi kesällä maailmanmestarin "tukikohdalla" eli omalla tontilla.

Korjattu kello 15.18: Sotala voitti Peinanin elokuussa, eikä hävinnyt, kuten uutisessa väitettiin.