CS-valmentaja uskoo Suomesta löytyvän taitoa jopa neljään huipputiimiin – ”Vuodessa tai kahdessa”

Julkaistu:

CS:GO
Taneli Veikkola uskoo Suomessa olevan pian useampi kansainvälisesti menestyvä CS-joukkue, jos nykytahti jatkuu.
Lokakuun alussa virallisesti HAVU-joukkueen Counter-Strike-valmentajana aloittanut Taneli ”disturbed” Veikkola on yksi Suomen tunnetuimpia CS-nimiä.

Hänen edustamansa 3DMAX-joukkue eteni keväällä 2015 ensimmäisenä suomalaistiiminä pelin ykkösturnaukseen Majoriin. Puolassa pelit päättyivät heti kahteen tappioon, mutta 3DMAXin nimi on jäänyt suomalaisten mieleen. Veikkola lopetti pelaajauransa muutama kuukausi Majorin jälkeen.

Majoreilla on nähty 3DMAXin lisäksi vain yksi toinen suomalaisjoukkue: ENCE debytoi arvoturnauksessa helmikuussa 2019 sijoittuen hienosti toiseksi. ENCE on turnauksen jälkeen vakiinnuttanut paikkansa CS:n huipulla.

HLTV:n maailmanlistalla ENCE on parhaillaan sijalla kahdeksan. Suomen toiseksi paras joukkue HAVU on puolestaan 33:s. HAVUn tulokset ovat parantuneet Joonas ”doto” Forssin liityttyä tiimiin syyskuussa.

Taneli Veikkola, miten HAVU saadaan samalle tasolle kuin ENCE, eli terävimpään kärkeen?

– Se vaatii pieniä onnistumisia. Esimerkiksi ulkomailla onnistuminen lisää itseluottamusta ja pelillistä kyvykkyyttä. Pitää myös saada lisää tunteja alle tiiminä – Joonas on pelannut meidän kanssa vasta kuukauden, Veikkola kertoo Ilta-Sanomille.

Veikkola pelasi CS:ää toden teolla kilpailullisesti vuodet 2009–15. Pelaajauran viimeisinä vuosina Suomessa oli aina käytännössä vain yksi joukkue, joka pystyi haastamaan kärkinimiä. Nykyisin tilanne on toinen.

– Silloin keväällä 2015 oli me (3DMAX) ja Kempin tiimi, jossa oli potentiaalia. Muut olivat todella kaukana SuomiCS:n kärjestä. Nyt ENCEn jälkeen on neljä muuta tiimiä – HAVU, SJ, Helsinki REDS ja KOVA – jotka pystyvät pelaamaan hyvin. Tekee todella hyvää koko skenelle, että kärjessä on tiukkaa taistelua.

– Omiin vuosiini verrattuna on tullut paljon lisää rakenteita, kuten organisaatioita ja sarjoja, jotka mahdollistavat täysipäiväisen keskittymisen siihen pelaamiseen.

HAVU-valmentajan mukaan Suomesta löytyy yllin kyllin lahjakkaita pelaajia. Nykytahdilla maailmanlistakin voi näyttää täysin erilaiselta kuin nyt.

– Vuodessa tai kahdessa Suomesta voi tulla 3–4 tiimiä maailmanlistan top30:een.


Suomen ykkösnimi ENCE ilmoitti elokuussa, että Aleksi ”Aleksib” Virolaisen tilalle astuu syyskuussa Miikka ”suNny” Kemppi. Muutosta on kritisoitu kovasti. Veikkolan mielestä Kemppi on maailmanluokan pelaaja.

– Kukaan ei ENCE-tyyppejä lukuun ottamatta tiedä taustoja, mutta Miikka on järkyttävän hyvä pelaaja, tälläkin hetkellä varmaan Suomen paras. Hänellä on pelillinen osaaminen sitä tasoa, että hän pystyy auttamaan paljon Aleksi ”allu” Jallia.

– Aleksib:n poistuminen oli yllätys meillekin, mutta jos se oli joukkueen kollektiivinen päätös, niin vaikea sitä on kritisoida. Tämä on ENCEn näkemys, että miten joukkueesta saadaan maailman paras. Sanonta ”Tyytyväisyys tappaa kehityksen” sopii varmasti tähän kohtaan.

Veikkola uskoo penkillä ratkaisua sopimustilanteeseen odottavan Virolaisen pääsevän vielä hyvään tiimiin. 22-vuotias Virolainen on kuuma nimi siirtomarkkinoilla, mutta uuden tiimin kokoonpano on jo vuotanut julkisuuteen.

– En ihmettelisi, jos hän olisi jo parin kuukauden päästä aika korkealla tuolla sijoituksissa.


Haastattelu on tehty ennen HAVUn viime viikonlopun DreamHack-turnausta. Joukkue jäi Hollannissa pelatussa turnauksessa lohkoihin voitettuaan yhden pelin ja hävittyään kahdesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt