Hurja nettiraivo ja boikotti – pelijätti suututti rangaistuksellaan melkein kaikki

Julkaistu:

Nettiraivo
Blizzard-pelijättiä vastaan on alkanut massiivinen boikottikampanja.
Peliyhtiö Blizzard Entertainment on joutunut pelaajakansan raivon kohteeksi rangaistuaan hongkongilaista kilpapelaajaa vuoden kilpailukiellolla ja viemällä tämän joi voittamat palkintorahat. Hearthstone-pelaaja Wai Chung antoi suorassa lähetyssä tukensa Hongkongin mielenosoituksille.
Blizzardin mukaan Chung rikkoi kilpailusääntöjä. Tilanteeseen liittyneet kaksi selostajaa saivat myös potkut. Toinen heistä, ”M. Yee”, striimasi keskiviikkona katsojilleen. Overwatch-selostajana aloittanut Yee puhkesi lähetyksessä itkuun, sillä hänen vuosien työnsä saattoi romuttua yhteen virheeseen.


Peliammattilaiset liittyivät boikottiin

Chungin tempaukseen liittyi myös Yhdysvaltojen Hearthstone-yliopistosarjassa kilpaileva American University -joukkue. Suorassa lähetyksessä joukkueen pelaajat nostivat web-kameran eteen kyltin, jossa luki ”vapauttakaa Hongkong, boikotoikaa Blizzardia”. Suorassa lähetyksessä siirryttiin nopeasti toisen kilpailevan joukkueen web-kameran kuvaan, jotta viesti ei näkyisi.

– Olen pelannut yli 15 000 peliä Hearthstonea. Nyt riitti. Ottelu, jonka hävisimme viime yönä oli viimeiseni, kommentoi American University -joukkueen Casey Chambers Vicelle.Suosittu Hearthstone-selostaja Bryan Kibler on myös ilmoittanut olevansa Blizzardin toimia vastaan. Hän ilmoitti jättävänsä paikkansa Grandmasters-huippusarjan selostajana, mukaan lukien tulevat BlizzCon-megatapahtuman finaalit, sekä kieltäytyvänsä toistaiseksi sarjaa koskevista työtarjouksista.

Pelaajat alkoivat sulkea tilejään – kunnes se ei enää onnistunut

Pelaajayhteisö ja esports-kansa ovat nähneet rangaistuksen merkkinä Kiinalle nöyristelystä ja vaativat yhtiölle boikottia. Monet Heartstone-pelaajat ovat Redditissä ilmottaneet lopettavansa pelaamisen.

Yksi protestimenetelmistä on Blizzardin Battle.net-tilin sulkeminen. Tässä monilla pelaajilla on kuitenkin ollut vaikeuksia. Erään kommentoijan mukaan mikään tapa tehdä niin ei toiminut ja hän syytti Blizzardia tahallisesta tempusta pelaajien pitämiseksi palvelussa väkisin.

Blizzardin ilmoituksen mukaan käyttäjätilien poistossa on tekninen ongelma, jota on yritetty korjata. On mahdollista, että Blizzard ei yksinkertaisesti pysty käsittelemään kovin suurta yhtäaikaista eropyyntöjen määrää tai sitten kyse on jostain toisesta teknisestä ongelmasta. Monet eivät usko yhtiötä ja väittävät eston olevan tahallista.
Mikäli Blizzard tieten tahtoen estäisi pelaajia lopettamasta tilejään, se rikkoisi Euroopan unionin gdpr-tietosuoja-asetusta. Se antaa kansalaisille oikeuden hallita verkkopalvelujen heistä pitämiä henkilökohtaisia tietojaan ja antaa poistaa ne kokonaisuudessaan.

Meemejä ja ulosmarsseja

Protesti Blizzardia vastaan on saanut monia muotoja. Joukko yhtiön omia työntekijöitä marssi ulos toimistosta Kaliforniassa, The Daily Beast kertoi. Enimmillään samanaikaisia ulosmarssijoita oli noin 30 määrän vaihdellessa pitkin päivää.

BuzzFeed Newsin mukaan myös poliitikot ainakin Yhdysvalloissa ovat ottaneet asiaan kantaa. Esimerkiksi demokraattisenaattori Ron Wyden tuomitsee Blizzardin selvin sanoin.

– Blizzard näyttää, että se on halukas nolaamaan itsensä miellyttääkseen Kiinan kommunistista puoluetta. Yhdenkään amerikkalaisen yrityksen ei pitäisi sensuroida vaatimuksia vapaudesta tehdäkseen nopeasti rahaa, Wyden kirjoittaa Twitterissä.
Myös nettimeemien tekijät ovat aktivoituneet. Yksi suosittu meemi koskee Blizzardin Overwatch-pelin hahmoa nimeltä Mei. Tämä kiinalainen ilmastotutkija on valjastettu Hongkongin protestiliikkeen keulakuvaksi.
Juttua täydennetty videolla kello 11.34.